Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: wyblakłe jarzeńce  (Przeczytany 3291 razy)
shogun4
Bywalec

« : Kwiecień 10, 2009, 18:52:10 »

Witam!

Jestem raczej początkujący. Wie ktoś może dlaczego ładnie wybarwionym jarzeńcom wyblakła pomarańczowa linia na boku w kilka godzin po wpuszczeniu do akwarium? Podobno to coś ze światłem? (u mnie jest standardowa świetlówka 15W w 60l zbiorniku, włączam około 17.00 na jakieś 6-7godz, akwarium jest w zasięgu dość mocnego światła dziennego, ale ostre bezpośrednie promienie nie wpadają do pomieszczenia ani do zbiornika) Zachowują się chyba normalnie tzn. cały czas w stadku (5sztuk), bliżej dna, do połowy zbiornika.

A ekipa jest taka:
- 5 jarzeńców
- 7 neonków innesa
- 2 maleńkie glonojadki
- 2 pawie oczka (już oddane)
- bocja wspaniała (samotna Sad - coś z tym trzeba będzie zrobić)
- żaba karlik szponiasty Smiley

Aha, i czy można jeszcze do takiej paczki dodać ze 3-4 ramirezki? Strasznie mi się podobają i chciałbym nimi zamknąć obsadę.
« Ostatnia zmiana: Maj 02, 2009, 15:29:31 wysłane przez shogun4 » Zapisane

Aramis
Powiedz kuli ,,NIE"
Stały użytkownik

Aramis śni się małym dzieciom ...

« Odpowiedz #1 : Kwiecień 10, 2009, 21:22:54 »

U mnie w akwarium kiedyś tak samo było , wieczorem takie białe a rano kolory wróciły Cheesy
Obsada zła ponieważ
glonojad minimum 120 L
gupików przynajmniej 6
A żaba   Cool bez komentarzy Cheesy

Prosze kliknąć na  http://change.menelgame.pl/change_please/2736071/- to sprawi że stane się bogaty w grze / proszee.
Aniape
Super aktywny

gg 13198444

« Odpowiedz #2 : Kwiecień 10, 2009, 21:45:43 »

Bocja do oddania. Gupików wcale nie musi być 6.
Co do zwinników to one lubią pływać w zarośniętym akwarium. Wtedy widać ich prawdziwe piękno. A tak to cóż? Jeżeli parametry masz dobre, to blaknięcie jest wynikiem stresu po wprowadzeniu się do nowego akwa.
Ja mam stado zwinników i czasami po przycince drastycznej też blakną.  papa

"Nawet najmniejszy kot jest arcydziełem" - Leonardo da Vinci.
shogun4
Bywalec

« Odpowiedz #3 : Kwiecień 11, 2009, 10:25:31 »

Dz za odp.

Może to i parametry wody bo choć roślinek jest sporo, to nie nazwałbym tego awarium zarośniętym. Z drugiej strony roślinki zajebiście rosną, więc chyba przerabiają te związki azotowe. A może rosną bo jest ich tak dużo?

Bocja faktycznie trochę samotna i za mało dla niej miejsca. Glonojadki nie do oddania, są malutkie. Jak dociągną do jakichś 5-6cm (co pewnie nieprędko się stanie Smiley ) to zmieniam zbiornik na co najmniej 2x większy. Póki co ładnie czyszczą akwarium.

A z tą żabą co nie tak? Żona wpadła na pomysł jej posiadania, kupiła, przyniosła no i jest... żaba. Też mam mieszane uczucia co do niej (żaby, nie żony Wink ), ale w sumie wprowadza fajne urozmaicenie bo z reguły siedzi schowana, a co jakiś czas dostaje "głupawki" i pływa po całym zbiorniku.

Co do głupików to facet sklepie powiedział, że to nie są stadne rybki, choć ja widzę że razem im bardzo raźnie, non-stop ganiają się po całej toni. (już oddane)

No i co z ramirezkami, można do tego dołożyć ze 3 ramirezki?
« Ostatnia zmiana: Maj 02, 2009, 15:30:06 wysłane przez shogun4 » Zapisane

shogun4
Bywalec

« Odpowiedz #4 : Kwiecień 11, 2009, 11:13:01 »

PS. Ta żaba to karlik szponiasty i z tego co o niej wyczytałem to w wymaganiach i zachowaniu nie wiele różni się od rybek (nie wychodzi na ląd, żre ochotkę, lubi ok 24stopnieC). To co nie tak z tą żabą?

shogun4
Bywalec

« Odpowiedz #5 : Kwiecień 13, 2009, 17:46:43 »

Widzę, że odpowiadam sam sobie Smiley ale sprawa z jarzeńcami rozwiązana. W wodzie jest za dużo związków azotu - po podmianie ok. 30% kolor wrócił niemalże natychmiastowo! Po świętach natychmiast dokupuję roślinki, żeby lepiej przerabiały to świństwo. Stad przestroga i sygnał rozpoznawczy: WYBLAKŁE RYBKI = ZŁA WODA!!!

shogun4
Bywalec

« Odpowiedz #6 : Kwiecień 17, 2009, 10:01:01 »

Kontynuując wątek odpowiadania samemu sobie Smiley Okazuje się, że chyba nie woda jest najważniejsza dla koloru zwinnika jarzeńca. Po kilku dniach obserwacji zauważyłem, że te rybki chyba same kontrolują nasycenie swej barwy, bo dość często i szybko potrafią je zmieniać (zbyt często, żeby była to kwestia wody). One chyba blakną ze strachu - kiedy jest większy ruch przy zbiorniku lub jakieś prace konserwacyjne wewnątrz, to czują się zagrożone, chowają się za korzeń, w gęste roślinki i blakną, jak sądzę żeby mniej rzucać się w oczy. Jeśli dać im kilka godzin spokoju - kolor wraca. Zaobserwował ktoś takie coś?

Macieksoko
Turysta
Stały użytkownik

www.turysci-ropczyce.go.pl

« Odpowiedz #7 : Kwiecień 17, 2009, 10:05:01 »

Tak, reakcja na stres poprostu.

"Pokaż swoje sukcesy, nie szukaj porażek u innych"
http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=22727.0

...ciągle myślę nad LT na ziemii Smiley
Drago
Super aktywny

akwarystyka jest dla pasjonatów

« Odpowiedz #8 : Maj 02, 2009, 15:13:32 »

Jest ich po prostu za mało lubią ciemne podłoże, drewno, ciemne tło i nie za jaskrawe oświetlenie dołóż jeszcze 15 sztuk i zobaczysz różnicę.

Akwarium może mieć każdy, akwarystą trzeba się urodzić bo może tylko 2% to hobbyści reszta to ludzie którzy mają ryby. Lecz  czym jest bezmyślne lampienie się na najpospolitsze gatunki i ciąże u gupika wśród chwastów, w porównaniu z odkrywaniem i poznawaniem nowych, tajemniczych i ciekawych gatunków
shogun4
Bywalec

« Odpowiedz #9 : Maj 02, 2009, 15:22:38 »

Dzięki, ale zwiększenie ich ilości odpada - 60l Sad Ale masz ze wszystkim rację. Co mogłem zrobić to dołożyłem sporo roślin tak, że tył baniaka to jeden gąszcz. Mają też dwa spore korzenie, tło z pewnością nie jaskrawe. Widać, że to im odpowiada. Podłoże mam mieszane i postaram się dodać więcej ciemnego żwiru. Z oświetleniem, wiadomo - albo słabe i dogadzasz rybkom, albo silniejsze i rosną ci roślinki  Undecided

A jest jeszcze jedna rzecz. Generalnie zachowują się jak dzikie. To są rybki z odłowu, czy rozmnażane w hodowli?

Drago
Super aktywny

akwarystyka jest dla pasjonatów

« Odpowiedz #10 : Maj 02, 2009, 15:28:16 »

Jeżeli nie masz zbyt wielu ryb w tym akwarium to można kila sztuk dołożyć.Oświetlenie najlepiej zniwelować poprzez rośliny pływające.Skąd one są to nie wiem jeszcze kilka lat temu prawie wszystkie były z hodowli, teraz mało kto się tym zajmuje i są odławiane więc trudno powiedzieć .

Akwarium może mieć każdy, akwarystą trzeba się urodzić bo może tylko 2% to hobbyści reszta to ludzie którzy mają ryby. Lecz  czym jest bezmyślne lampienie się na najpospolitsze gatunki i ciąże u gupika wśród chwastów, w porównaniu z odkrywaniem i poznawaniem nowych, tajemniczych i ciekawych gatunków
shogun4
Bywalec

« Odpowiedz #11 : Maj 02, 2009, 15:32:01 »

Kabomba i jeszcze takie cóś do niej podobne rozrosło się mocno na powierzchnię wody i rzuca sporo cienia, tak że jest coraz lepiej  Wink

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: