Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Dziwne opowieści o oświetleniu  (Przeczytany 2316 razy)
Lemur4
Nowy
*

« : Maj 05, 2009, 21:40:58 »

Czytam wpisy i i stwierdzam że większość opowieści o oświetleniu to bajki...2x18 W = 36W za malo...musisz kupić jeszcze dwie na swoje 96 litrów itd....
Po pierwsze : 18W to moc pobierana przez świetlówkę.. czyli ile prądu żre rura.
po drugie :istotne jest to ile światła " wydziela/dostarcza  dana świetlówka. Należy pamiętać ,że 1 świetlówka 18 W to w przybliżeniu zwykła żarówka 100 W....Zapal sobie 2 żarówki setki i popatrz na nie z 50 cm... trochę jasno co?  Smiley)))
po trzecie istotna jest barwa światła i sprawność tzn ile światła dostaniemy za danej mocy pobieranej przez świetlówkę
po czwarte....nawet jeżeli w pokrywę zamontujesz" 50 świetlówek "to i tak nie będzie jaśniej,50x.. to tak jak z mocą dB wzmacniacza... Między 1 dB a 3 różnica jest wyraźnie dostrzegalna..słyszysz głośniej ok 3 razy, ale między 40 dB a 100 dB to już tylko trochę głośniej..ale nie o 60 x !!!!
 Tak wiec nie ilość świetlówek gra role ,ale moc oddawana. Jeżeli komuś jest ciemno doskonałym rozwiązaniem jest odbłyśnik.
żadne tam wyklejanie sreberkiem,złotkiem,celofanem,papierkami od czekolady... i inne bzdurne klamizerstwa...
ps. Mój kuzyn w Kanadzie też ma akwarium,długości ok 120 cm  i oświetla je dwoma świetlówkami kompaktowymi o mocy 8 W... Jest super jasno ponieważ owe świetlówki ( kanadyjskie-marki nie znam) wytwarzają niewspółmierną ilość światła w stosunku do pobieranej mocy. Wg niektórych opinii z tego forum,kuzyn powinien sobie dokupić minimum jeszcze z 50 szt  albo założyć komplet oświetleniowy ,którym ubiera swój dom na Boże Narodzenie Smiley)))) Grin Afro
« Ostatnia zmiana: Maj 05, 2009, 21:46:12 wysłane przez Lemur4 » Zapisane

Nie oglądam TVN -u...Tańca z gwizdami,M- jak Miłość ..kołków Mroczków,Chichopków,Wojewódzkich, Majewskich Pochanków, Durczoków.....zamiast Telewizji Taniej Sensacji oglądam - wodny świat i moje aqu 112 Low Tech i 45 l LT
tedy87
Stały użytkownik

« Odpowiedz #1 : Maj 05, 2009, 22:12:25 »

po czwarte....nawet jeżeli w pokrywę zamontujesz" 50 świetlówek "to i tak nie będzie jaśniej,50x.. to tak jak z mocą dB wzmacniacza... Między 1 dB a 3 różnica jest wyraźnie dostrzegalna..słyszysz głośniej ok 3 razy, ale między 40 dB a 100 dB to już tylko trochę głośniej..ale nie o 60 x !!!!

z tego się najbardziej uśmiałem Cheesy
matematyka się kłania Cheesy
100/40 = 2,5 Cheesy czyli tle razy głośniej Smiley

NI MA MNIE JUŻ TU: (((

Muchomorek
Super aktywny

...a cыновья уходят в бой!

« Odpowiedz #2 : Maj 05, 2009, 22:28:35 »

Po pierwsze : 18W to moc pobierana przez świetlówkę.. czyli ile prądu żre rura.
Skuteczność zwykłej żarówki to 5%-10%, świetlówki powiedzmy 15%-20%, zostaje więc duże pole do popisu.
Ale co to żarówki po 8 W? Chyba, że to akwarium jest wiszące ścienne o grubości 10 cm?  Grin
Lemur4
Nowy
*

« Odpowiedz #3 : Maj 05, 2009, 23:00:17 »

z tą matematyką to i rajca Cheesy...ale chodziło mi o naświetlenie problemu...  1 dB a 2,3 dB słyszymy bardzo mocno i wyraźnie. ale między 30 a 60 dB.... to tylko nieznacznie głośniej dla ucha ( vide potencjometr reg.głośności we wzmacniaczu)

Nie oglądam TVN -u...Tańca z gwizdami,M- jak Miłość ..kołków Mroczków,Chichopków,Wojewódzkich, Majewskich Pochanków, Durczoków.....zamiast Telewizji Taniej Sensacji oglądam - wodny świat i moje aqu 112 Low Tech i 45 l LT
Pethro
Super aktywny

« Odpowiedz #4 : Maj 06, 2009, 04:25:48 »

tak sie rozpisałeś szerząc herezję Grin że zapomniałeś o jednej podstawowej sprawie Wink
nie w kazdym akwarium jest potrzebne takie samo oświetlenie, np chyba oczywistym jest że w akwarium porośniętym heliofitami nie będziemy świecić z takim natężeniem jak w akwarium z "czarną wodą" bo od ostrego światła garbniki by yległy koagulacji prowadzą do mętnej wody hehe
coś o barwie widma wspomniałes, owszem ważne ale odpowiednie natężenie o stokroć ważniejsze, dla przykładu rośliny urosną jeśli bedą miały odpowiednie natezenie swiatła w niewłasciwych barwach ale juz na odwrót nie będzie tj odpowiednie widmo i za słabe natężenie
twierdzisz ze pazłotko itp to banialuki, a ja sie zapytam Ciebie bo chyba nie wiesz z czego zrobione są odbłyśniki? nie wiesz ? z tego samego co pazłotko od czekoladki Wink czyli aluminium, więc chyba jak nie taki sam procent odbicia to przynajmniej w podobnych wartosciach będą oscylowały od tych 2 przykładowych produktów ? Tongue
A mój kuzyn sobie w mikrofalówce reaktor termojądrowy skonstruował ... Good !

i to było by na tyle bo i tak nie ma sensu dyskutować z kimś kto nie ma zielonego pojęcia o tym co wypisuje Tongue
Lemur4
Nowy
*

« Odpowiedz #5 : Maj 07, 2009, 00:31:04 »

Faktycznie, nie ma co dyskutować jeżeli poziom dyskusji opiera się na wypisywaniu perioratywnych stwierdzeń i osądów interlokutora.( Pethro). W Twojej wypowiedzi jak słusznie zauważyłeś , te czynniki światła są oczywiście istotne. Natomiast liczy się jakość ,a nie ilość.... Zresztą trochę rozumiem Twój młodzieńczy bunt, negacje,i przeświadczenie o wszystko "wiedzeniu". Forum to wymiana poglądów ,doświadczeń, spostrzeżeń. Dlatego użycie stwierdzenia " nie ma z kim i o czym dyskutować " jest bardzo nie na miejscu.
pzdr, papa

Pethro
Super aktywny

« Odpowiedz #6 : Maj 07, 2009, 13:20:38 »

no przepraszam bardzo ale jak narazie to tylko ty w tym wątku wykazałeś się brakiem merytoryki w wypowiedziach

ten przelicznik jest dobry bo uwzględnia on nasze Polskie realia, jak narazie nie mamy tu super świetlówek z kanady a ten przelicznik W/l odnosi się własnie do dostępnych świetlówek.
Jak masz w baniaku rośliny to można dalej brnąć w odpowiednie dobieranie odpowiedniego widma, ilość kelwinów emitowanych przez świetlówkę współczynnik Ra itd
po prostu przelicznik W/l jest najprostszy i najwałtwiejszy do ogarnięcia dlatego wielu niedoswiadczonych akwarystów tak go poleca ...
Jak chcesz podyskutować to ja jestem chętny ale może najpierw troche doczytaj by twoje wypowiedzi coś wnosiły poza twoimi przypuszczeniami Wink
andrzej72
Super aktywny

« Odpowiedz #7 : Maj 07, 2009, 13:48:03 »

Tutaj http://www.akwarium.betanet.pl/artykuly/oko-weza/oswietlenie.php jest taki artykuł o oświetleniu. Wywnioskowałem z niego, że ważniejsze od watów są lumeny. Oprócz lumenów ważna jest też temperatura barwowa. Skoro tak to wygląda, to przy zakupie świetlówek bardziej trzeba zwracać na ilość lumenów i Kelwiny niż na moc.

Muchomorek
Super aktywny

...a cыновья уходят в бой!

« Odpowiedz #8 : Maj 07, 2009, 14:04:16 »

Lemur4, napisz może coś o tych świetlówkach kolegi, opisz akwarium, masz jakieś zdjęcie itd.?
Pethro
Super aktywny

« Odpowiedz #9 : Maj 07, 2009, 14:12:59 »

ja w doborze świetlówek do mojego akwarium holenderskiego Grin kieruje się nie ilością lumenów bo to parametr dobry dla ludzi ( lumen - jasność podczas wzrostu nie idzie w parze z szybkością fotosyntezy, jest to tylko parametr okreslający ilość światła widzialnego dla człowieka)
a mocą iloscią kelwinów i widmem w jakim świecą,
ponadto wybieram tylko świetlówki t5 na starterach elektronicznych co gwarantuje mniejsze zużycie energii w stosunku do świecenia w porównaniu z świetlówkami t8 na starterach magnetycznych. (starter tez żre prąd Tongue )

Lemur4
Nowy
*

« Odpowiedz #10 : Maj 07, 2009, 20:28:31 »

100% racji (Pethro) co do zmniejszenia poboru energii. W elektronicznych starterach w zasadzie prąd płynie przez chwile potrzebną do wywołania zapłonu świetlówki,.W układach " starego typu" po zapaleniu  świetlówki możemy spokojnie starter wykręcić ,a i tak świetlówka będzie świecić. W ten prosty sposób możemy w pokrywach np. dwu świetlówkowych sprawdzić czy startery są odpowiedzialne za brak świecenia jednej rury. W dawnych czasach ,gdy były problemy z zakupem startera ,jednym zapalało się kilka lamp  Cheesy. Zresztą w samochodzie akumulator też nie jest potrzebny.po uruchomieniu silnika można akumulator wyjąć Afro. Mając na uwadze postęp technologiczny,maniakalną wręcz tendencje do oszczędzania energii elektrycznej,rury-jarzeniówki ,wkrótce zostaną zastąpione przez super wydajne ,a zarazem pobierające kilka Watt świetlówki kompaktowe
« Ostatnia zmiana: Maj 07, 2009, 20:38:58 wysłane przez Lemur4 » Zapisane

Lemur4
Nowy
*

« Odpowiedz #11 : Maj 07, 2009, 20:46:39 »

a'propos startera i zapalania świetlówki...nawet starterem "za małym" można zapalić za dużą świetlówkę. Grin

kriu
Nowy
*

« Odpowiedz #12 : Maj 07, 2009, 21:07:16 »

Tu są ciekawe informacje:
strona główna: http://strony.aster.pl/faolan/dobor-swietlowek.htm
i pozostałe:
http://strony.aster.pl/faolan/light01.htm
http://strony.aster.pl/faolan/light02.htm
http://strony.aster.pl/faolan/light03.htm
shogun4
Bywalec

« Odpowiedz #13 : Maj 07, 2009, 21:36:57 »

Bardzo ciekawe! Zwłaszcza, że właśnie zamówiłem Aqua-Glo zamiast 'zwyklaka'. Poczytajcie sobie Panowie i możecie przestać się kłócić  Wink

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: