Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Limki i molinezje urodziły.  (Przeczytany 1948 razy)
Tymon555
Zainteresowany
**

Chciałbym mieć...

« : Kwiecień 23, 2009, 15:19:34 »

Dzisiaj moje rybki [jak w temacie] urodziły i nie chce ich wsadzać do kotnika.
Mają jakieś wymagania prócz kruszenia pokarmów?
Czy jest duża czy mała szansa przetrwania [nie zjedzenia] przez inne ryby?

noir^_^
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #1 : Kwiecień 23, 2009, 15:34:00 »

Rozumiem, że akwarium i obsada jak w podpisie. Wiesz że "glonojad" może mieć ponad 20cm długości, będzie mu ciasno?

Jeśli chodzi o przetrwanie narybku to ma szanse kilka najsilniejszych osobników, pod warunkiem że masz gęsto zarośnięte miejsca w zbiorniku, żeby mogły się pochować. Ja na mam 60l, gęsto zarośnięte i tylko 4 ryby które mogą zjeść narybek, jednocześnie okociła mi się gupica i zmienniak plamisty, po pierwszej nocy miałam 7 gupików i ponad 16 zmienniaków, po tygodniu zostało 5 gupików i około 4 zmienniaki.

Szanse są marne ale z 45l lepiej nie odławiaj, pewnie i tak jakieś pojedyncze maluchy zostaną, a po 3 miesiącach i one będą miały młode. I tak zrobi ci się ciasno w zbiorniku.
Tymon555
Zainteresowany
**

Chciałbym mieć...

« Odpowiedz #2 : Kwiecień 23, 2009, 15:54:23 »

Wiesz że "glonojad" może mieć ponad 20cm długości, będzie mu ciasno?

Nie to wąsacz niebieski Wink

Szanse są marne ale z 45l lepiej nie odławiaj, pewnie i tak jakieś pojedyncze maluchy zostaną, a po 3 miesiącach i one będą miały młode. I tak zrobi ci się ciasno w zbiorniku.

A da się je oddać w zoologu?

noir^_^
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #3 : Kwiecień 24, 2009, 13:48:33 »

W sklepach, przynajmniej u mnie, niechętnie biorą ryby od prywatnych hodowców, chyba że to jakaś rzadka odmiana.

Jeśli chodzi o glonojada to troszkę przesadziłam z wielkością, dorosły ma 15cm ale i tak 150l to minimum. To cytat ze strony moje akwarium: "Hodowla:     Akwarium duże." A to cytat ze strony Super Akwarium: "Wymaga akwarium dużego z wieloma szerokolistnymi roślinami, zacieniającymi dno."
Tymon555
Zainteresowany
**

Chciałbym mieć...

« Odpowiedz #4 : Kwiecień 24, 2009, 19:31:44 »

Wiem jestem nowy więc nie obejdzie się bez paru błedów  Tongue
Może go komuś dam.

noir^_^
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #5 : Kwiecień 25, 2009, 11:21:41 »

Tak się zastanawiałam nad tym glonojadem i wpadłam na pomysł. Przejdź się do sklepu gdzie go kupiłeś i zapytaj czy nie wymienili by ci go na kiryska, one są mniejsze, świetnie się sprawdzają jako służby porządkowe no i to rybki stadne jak będziesz miał drugiego to ten który już u Ciebie pływa będzie czuł się lepiej.
Tymon555
Zainteresowany
**

Chciałbym mieć...

« Odpowiedz #6 : Kwiecień 27, 2009, 16:51:11 »

spróbuje Smiley
Typek na giełdzie powiedzał że weźmie moje małe rybki jak podrosną na 2 cm i jakbym chciał je wymienić na kiryski to jak rozpoznać miniaturowego?

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: