Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: CO2 podawać , czy nie ? - boggi  (Przeczytany 2274 razy)
boggi
Zainteresowany
**

« : Kwiecień 21, 2009, 17:55:56 »

Witam mam pytanie odnośnie stosowania CO2 w akwa , konkretnie w moim 112 l .
Oświetlenie ok 0, 37 W/L . Piszę około , ponieważ akwa 112 l minus żwirek = 96 L
a na razie słoneczka mam tylko 2 x 18 W
Czy przy moim oświetleniu , bezpieczne jest stosowanie CO2 ?
Dziękuję i pozdrawiam Smiley

szymonw
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Kwiecień 21, 2009, 18:22:32 »

dozowanie co2 ma generalnie dwa cele:
1. pomoc w stabilizacji pH wody poniżej 7.0 przy odpowiednim sterowaniu zasadowością (kH)
2. nawożenie roślin węglem

zakładam że przede wszystkim chodzi ci o punkt 2. i nawet przy oświetleniu poniżej 0.5 W/L jest zasadne zakladając że może byc czynnikiem inhibitującym wzrost roślin a najczęsciej tak się dzieje w akwariach roslinnych. jesli ma to być baniak tzw. "ogólny" i roślin będzie "co kot napłakał" to podejrzewam że sobie poradzą i tak. ale w baniaku gdzie masa roślin będzie duża zwykle węgla z rozkładu materii organicznej i oddychania ryb nie wystarczy.

a czy jest to bezpieczne? zależy jaki sposób dozowania zastosujesz. przy zestawie profesjonalnym (butla) gdzie masz możliwość sterowania ilością bąbli nie trzeba się obawiać  "zagazowania" ryb jeśli się odpowiednio takie dozowanie ustawi.   wykorzystując bimbrownię niebezpieczeństwo jest zawsze większe bo mamy mierne możliwości regulowania przepływu co2 przez dyfuzor. wynalazki typu sprey'e z dzwonem są bezpieczne ale ekonomicznie nieuzasadnione długoterminowo.

tyle teorii. na praktyczne porady przyjdzie czas jak skonkretyzujesz pytanie.

boggi
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #2 : Kwiecień 21, 2009, 18:31:27 »

Kupiłem na alledrogo coś takiego http://www.um-um.pl/jbl-proflora-bioco2-100.html myślę to zaraz złożyć , nie wiem jednak gdzie najlepiej umieścić ten kamień napowietrzający ( dyfuzor ) słyszałem , że dobrze jest przy gąbce od filtra , ponieważ filtr rozpuści dokładnie bąbelki nie wiem czy to prawda.
Jeśli chodzi o rośliny , to mam już dość sporo , w podpisie jest link do mojego akwa , na zdjęciach widać jakie roślinki mam
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 21, 2009, 18:33:39 wysłane przez boggi » Zapisane

szymonw
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Kwiecień 21, 2009, 19:02:53 »

czyli bimbrownia.

w sumie trochę tych roślin masz w tym swoim baniaku. zainstaluj i obserwuj reakcje ryb. jak będziesz widział jakieś niepokojące objawy to odłącz.

boggi
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #4 : Kwiecień 21, 2009, 19:08:23 »

na razie  jako dyfuzor mam  kamień napowietrzający , myślę , że jak dam go koło filtra wewnętrznego pod wylotem to CO2 będzie się rozpuszczało .
A jutro pomyślę nad kostką lipową .
A można rurkę z CO2 podłączyć do wlotu filtra  ? chodzi mi o wejście wężyka od powietrza
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 21, 2009, 19:17:56 wysłane przez boggi » Zapisane

andrzej72
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Kwiecień 22, 2009, 07:18:51 »

W moim przypadku jest tak:
podaję CO2 z butli wysokociśnieniowej 24h/dobę przy lekkim ruchu tafli wody i 3 b/s (nie mam elektrozaworu). Nic złego się nie dzieje - ryby pływają, nie łapią powietrza pod taflą - jest OK.
Co do wężyka - w sumie to można go podłączyć do wlotu, jednak czy nie lepiej byłoby umieścić dyfuzor pod wylotem filtra?

boggi
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #6 : Kwiecień 22, 2009, 17:11:04 »

dzięki za odpowiedzi Smiley
Pozdrawiam Bogdan

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: