vcres
Zainteresowany

|
 |
« : Kwiecień 05, 2009, 20:28:00 » |
|
Witam.. Mam sliczna pare proporczykowcow.. Ocieraja sie one o siebie prawie codziennie samiec ugania sie za samica.. Dziwi mnie to bo to ryby dosc mlode -maja moze jakis miesiac.. jakies maksymalnie 3-4 cm dlugosci.. Czy one moga odbywac juz tarlo czy tylko sie tak hmm.. zabawiaja  ??
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
jaaasiek
|
 |
« Odpowiedz #1 : Kwiecień 05, 2009, 20:30:04 » |
|
jakie to proporczykowce? jak mają 3-4cm to mają dużo więcej niż miesiąc
|
|
|
|
|
|
|
|
|
vcres
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #2 : Kwiecień 05, 2009, 20:31:19 » |
|
Dokladnie to te z Kap Lopez czy jak to sie pisze.. dodam ze sa w akwarium ogolnym gdzier jest pelno innych ryb ;p czy wyznaczyc dla nich akwarium tarliskowe i na chwile je rozdzielic??
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 05, 2009, 20:49:49 wysłane przez vcres »
|
|
|
|
|
delTORO
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #3 : Kwiecień 05, 2009, 21:13:17 » |
|
Dokladnie to te z Kap Lopez czy jak to sie pisze.. dodam ze sa w akwarium ogolnym gdzier jest pelno innych ryb ;p czy wyznaczyc dla nich akwarium tarliskowe i na chwile je rozdzielic??
Jeżeli chcesz uzyskać jakiś przychówek to na pewno musisz je odstawić do tarliskowego (wystarczy 5L baniaczek). Możesz tam wsadzić jakieś drobnolistne roślinki lub zastosować torf włóknisty. Poza tym jeżeli masz możliwość to dokup 1 samiczkę tak aby przypadały przynajmniej 2 samiczki na 1 samca. Po tarle, narybek powinien legnąć się do 14 dni. Wspomnę tylko, że będzie się wylęgać przez tyle czasu ile trwało tarło. Jeżeli doprowadzisz do tarła i będziesz chciał wychować maleństwa to przygotuj sobie np. artemię lub węgorki.
|
|
|
|
|
|
112L L260, L201, otocinclus affinis Fundulopanchax nigerianus innidere Microgeophagus ramirezi
|
|
|
vcres
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #4 : Kwiecień 10, 2009, 19:34:34 » |
|
Zalozylem 20litrowe akwarium tarliskowe.. dalem korzen, troche mchu jawajskiego i jakies skalki- temperatura 23stopnie- na tylemi grzalka pozwala.. czy to nie malo?? narazie dalem tam samiczke i karmie ochotkami.. czy konieczny jest torf wloknisty?? Po jakim czasie dac samca?? Czytalem ze samiczka musi miec pelniejszy brzuch.. no ma taki jakby sobie dobrze pojadla  nie wiem jak wyglada u niej Pelny brzuch :p..
|
|
|
|
|
|
|
|
|
delTORO
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #5 : Kwiecień 10, 2009, 20:48:55 » |
|
Zalozylem 20litrowe akwarium tarliskowe.. dalem korzen, troche mchu jawajskiego i jakies skalki- temperatura 23stopnie- na tylemi grzalka pozwala.. czy to nie malo?? narazie dalem tam samiczke i karmie ochotkami.. czy konieczny jest torf wloknisty?? Po jakim czasie dac samca?? Czytalem ze samiczka musi miec pelniejszy brzuch.. no ma taki jakby sobie dobrze pojadla  nie wiem jak wyglada u niej Pelny brzuch :p.. Korzeń i skałki nie są potrzebne, grzałka również. Torf włóknisty nie jest niezbędny, służy do innego sposobu rozmnażania - ikrę złożoną w torfie można wysłać poczta innemu hodowcy. Karm tarlaki obficie. Możesz wpuścić samca, gdyż proporczykowce mają tarło ciągłe, tzn. składają codziennie kilka ziaren ikry. Jedyna niedogodność to to że każde jajeczko będzie się rozwijać ok.14 dni i wystąpią dysproporcje w wielkości narybku.
|
|
|
|
|
|
112L L260, L201, otocinclus affinis Fundulopanchax nigerianus innidere Microgeophagus ramirezi
|
|
|
vcres
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #6 : Kwiecień 10, 2009, 21:35:24 » |
|
Czytałem gdzies ze jak sie je odseparuje na chwile to w ciagu trzech dni bedzie okolo 300 ziaren ikry naraz a jak sa razem to codziennie ale w malych ilosciach.. dlatego chcialem zrobic hmm.. tak za jednym machem  czy to prawda??
|
|
|
|
|
|
|
|
|
delTORO
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #7 : Kwiecień 10, 2009, 21:46:46 » |
|
Czytałem gdzies ze jak sie je odseparuje na chwile to w ciagu trzech dni bedzie okolo 300 ziaren ikry naraz a jak sa razem to codziennie ale w malych ilosciach.. dlatego chcialem zrobic hmm.. tak za jednym machem  czy to prawda?? Znajdź mi to źródło. Ja pierwszy raz słyszę, że samica da 100 ziaren ikry jednego dnia. Chyba, że chodzi o stadko rybek tzn. tarło grupowe np. kilkanaście par.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
vcres
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #8 : Kwiecień 11, 2009, 00:35:52 » |
|
A to moze nie doczytalem  ale wiecej bedzie jak na chwile je odseparuje?? 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
delTORO
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #9 : Kwiecień 11, 2009, 07:03:13 » |
|
A to moze nie doczytalem  ale wiecej bedzie jak na chwile je odseparuje??  Tego nie wiem. Nigdy nie rozdzielam ich przed wsadzeniem do kotnika. PS. Właśnie zalałem torf, który leżakował 2 tygodnie w szafce, a wcześniej przez 5 dni tarły się nad nim kap lopezy (3samce+5 samic). Zobaczymy czy coś z tego będzie
|
|
|
|
|
|
|
|
|
vcres
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #10 : Kwiecień 11, 2009, 12:18:59 » |
|
A jak wyglodają takie jaja proporczykowców?? Sa raczej mneijsze czy duze?? I czy idzie je zauwazyc ?? 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
delTORO
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #11 : Kwiecień 11, 2009, 20:44:02 » |
|
Na pewno je zobaczysz. Spróbuj http://www.hobby.pmail.pl/jacek/ wejdź do galerii i Fundulopanchax sjoestedti Jest tam zdjęcie ikry.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
vcres
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #12 : Kwiecień 11, 2009, 22:44:17 » |
|
Właśnie wpuscilem samca.. tarlo bylo i zauwazylem jedno jajeczko  nie wiem czy jest ich wiecej bo poprostu nie widac a to bylo przy przedniej szybie... mam nadzieje ze bedzie ich wiecej chocby w mchu... i teraz mam pare dni je tutaj trzymac a pozneij czekac 14 dni na wyklucie sie mlodych??  Wogole to dzieki wielkie za pomoc 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
delTORO
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #13 : Kwiecień 11, 2009, 22:48:25 » |
|
dokładnie tak jak napisałeś
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|