bobek77
Zainteresowany

|
 |
« : Kwiecień 12, 2009, 11:35:29 » |
|
Hej
Witam
Zbiorniczek -112 litrów - 18 W świetlówka daylight, 20 W floraglo + odbłyśniki - PH 7,5 - 8 - 25 st. C - TWO 11, TWW 8 - NO2 0 ppm - NO3 do 20 ppm - nawożę CO2 Sera w tabletkach, Sera Florena
Rybki i nierybki jak w podpisie.
Mam problem taki, że świeci mi światło słoneczne do akwarium. Nie mam jak zasłonić bo utraci całą dekoracyjność me akwarium. Pojawiły się wraz z wiosną glony nitki i pędzelki. Wyczytałem gdzieś, że można ściemnić i zakwasić lekko wodę to pomoże. Dodałem kulki z torfu do filtra i kilka szyszek z olchy. Ściemniło się ładnie. PH spadło o 0.5, czyli też korzystnie. Pytania mam tylko takie:
1. Czy zwierzątkom, które mam nie zaszkodzą garbniki i taka ciemna woda?
2. Czy jak tam przyciemnię zbiornik to mi nie zdechną wszystkie rośliny, bo i tak mam 0.3 W/l i nie planuję na razie światła zmieniać. Jak dotąd moczarki, bacopy, Hygrophila Difformis, gałęzatki rosły mi na prawdę fajnie.
Będę wdzięczny za pomoc
Pozdrawiam świątecznie
EDIT:
Nie polecam jednak takiego rozwiązania przy obsadzie jak moja. Jeden z danio zaczął nagle leżeć na boku na dnie i pływać do tyłu. Szybko zrobiłem podmiankę, wywaliłem szyszki i torf. Zobaczymy, czy przeżyje. To już wolę zarosnąć glonem.
|