Gośka
Nowy

|
 |
« : Luty 21, 2004, 15:53:22 » |
|
Jak rozmnożyć otoski?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
darq
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #1 : Luty 22, 2004, 07:00:57 » |
|
Z tego co wiem będzie to bardzo trudne, gdyz w niewoli praktycznie sie nie rozmnazają. Ale cuda się zdarzają.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
lukas
Global Moderator
Super aktywny

into U'r eyes my face remains
|
 |
« Odpowiedz #2 : Luty 22, 2004, 23:37:29 » |
|
Otosy mnożą się w akwa ,są jednak bardzo mało płodne,a tarło może trwać nawet przeszło tydzień. Wszystkie przypadki rozmnażania tych ryb o jakich czytałem miały miejsce w akwariach ogólnych z dużą ilością kryjówek (zwłaszcza w postaci 'lasów' z nurzańców). Rybki spontanicznie podchodziły do tarła,a młode rosły spokojnie w nurzańcowych laskach. Uzyskanie 7 sztuk narybku z jednego tarła to juz jest sukces! Także zapewnij im właściwe parametry wody i odpowiedni substrat dla ikry (w przeciwieństwie do innych zbrojników otosy składają ikre na roślinach i nie pilnuja jej) oraz kryjówki dla narybku. No i oczywiście odpowiednie towarzystwo,bo np przy kiryśnikach to na narybek bym nie liczył.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Gośka
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #3 : Luty 23, 2004, 19:14:14 » |
|
Lukas dziękuję bardzo za odpowiedz. Narazie nie szykuję sie (ani moje rybki  )do rozmnożenia otosków bo jestem na etapie kompletowania obsady akwa ale bardzo dziękuję bo byłam ciekawa czy ktoś rozmnożył te wspaniałe rybki i czy to jest możliwe Pozdrowienia
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Karol
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #4 : Styczeń 17, 2005, 16:00:27 » |
|
Chciałbym się dowiedzieć czegos więcej o rozmnażaniu tych rybek. Mam 5 sztuk i mam zamiar spróbować je rozmnozyć. W moim wypadku najwiekszym problemem bedzie chyba woda, bo nalubelszczyźnie jest bardzo twarda i zasadowa. Jak można ją spreparować aby nadawała sie do rozmnażania tych ryb. Jesli ktos ma jakies doświadczenie w hodowli otosków to prosze o komentarz. Chciałbym zdobyć jak najwięcej informacji na ich temat bo literatura jest skąpa. Z góry dziękuję 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Karol
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #5 : Styczeń 17, 2005, 16:02:02 » |
|
Zapomniałem dodać. Po czym poznać, że są gotowe do tarła?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
lukas
Global Moderator
Super aktywny

into U'r eyes my face remains
|
 |
« Odpowiedz #7 : Sierpień 16, 2006, 21:02:39 » |
|
samice sa większe i bardziej masywne od samców
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Komandos
Super aktywny

Zambrów
|
 |
« Odpowiedz #8 : Sierpień 24, 2006, 19:11:59 » |
|
Samice przed tarłem mają bardzo duży brzuch. Ja mam tez nadzieję że u mnie się rozmnożą  Ja widziałem 2 przypadki na forum o krewetkach. Nawed fotki ktoś umieścił.
|
|
|
|
|
|
Wkrótce 100 litrowa tanganika z muszlowcami 
|
|
|
Peterpl
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #9 : Listopad 01, 2008, 17:41:34 » |
|
Kupiłem w piątek 4 otoski i jeden zrobił się strasznie ospały i ma bardzo duży brzuch (w porównaniu z innymi otoskami, które mam), możliwe jest, że akurat dostałem otoska podczas tarła czy może jest chory ? to on: http://www.rate.master.pl/otosek.jpg
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Listopad 01, 2008, 17:50:39 wysłane przez Peterpl »
|
|
|
|
|
miktor
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #10 : Listopad 02, 2008, 00:51:40 » |
|
To normalne moim zdaniem, niektóre moje otosy - też tak wyglądają, nie masz się czym niepokoić. Swoją drogą, sam pewnie niedlugo spróbuję rozmnożyć otosy  . Podrzucę tylko ciekawostkę, przy tarle - otosy preferują miejsca z intensywnym ruchem wody - zastanawia mnie fakt - iż zarówno mi, jak i mojemu koledze, przytrafił się dziwny przypadek samobójstwa otoska - który najzwyczajniej w świecie - jakimś cudem - dostał się do wnętrza wylotu filtra!, zastanawiało mnie to przez jakiś czas dopóty, nie natrafiłem na informacje o rozmnażaniu otosów, co nt sądzicie?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
mario27-28
|
 |
« Odpowiedz #11 : Listopad 02, 2008, 13:15:25 » |
|
Kupiłem w piątek 4 otoski i jeden zrobił się strasznie ospały i ma bardzo duży brzuch (w porównaniu z innymi otoskami, które mam), możliwe jest, że akurat dostałem otoska podczas tarła czy może jest chory ? to on: http://www.rate.master.pl/otosek.jpgJa też kiedyś miałem taki przypadek(ospały i opuchnięty brzych) i niestety żaden mi nieprzeżył.Niezwróciłem uwagi w sklepie i takie chore kupiłem.Otoski są dość wrazliwe na parametry wody,ale jak już się zaaklimatyzują z tydzień w nowym akwarium i niepadną to powinno być dobrze.Pozatym otoski bardzo rzadko rozmnażają się w niewol ,więc wątpię żeby twój miał ikrę.
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Listopad 02, 2008, 13:21:40 wysłane przez mario27-28 »
|
|
|
|
|
Peterpl
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #12 : Listopad 02, 2008, 13:31:13 » |
|
Hmm, zobaczymy co z tego będzie. Dzisiaj się już trochę ożywił, ma momenty gdy szaleje jak pozostała 3, ale potem gdzie odpływa i tak sobie wisi w miejscu.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Luana
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #13 : Listopad 02, 2008, 16:52:49 » |
|
ja u swoich samiczek zauważyłam, gdy się przyklejały do szyby ikrę. normalnie jakby rentgen jej zrobił - dosłownie można było policzyć wszystkie ziarenka. niestety z braku samców nic z tego nie wyszło. albo samiec nie chciał.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Miki97
Nowy

Podpis mojego psa
|
 |
« Odpowiedz #14 : Kwiecień 09, 2009, 16:22:29 » |
|
A wracając do tematu samic i samców: Czy mógłbym prosić o jakieś zdjęcia samczyków lub samiczek, po gdy szukam zawsze znajduję po prostu otoski, bez rozróżnienia płci.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|