Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Choroby « Cos sie dzieje z neonami i razborkami
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Cos sie dzieje z neonami i razborkami  (Przeczytany 1636 razy)
sebig
Nowy
*

« : Kwiecień 08, 2009, 19:28:18 »

Mam problem z nenkami i razborkami. Kupilem je tydzien temu 10 neonow czerwonych i 8 razborek. Dzisiaj mam po 7 sztuk z tego u 3 razborek tylna pletwa jakby zanikala (nie wyglada to jak by ktos ja skubal) Akwa 100l, obsada: 1 skalar, 3 bocje wspaniale, 1 kosiarka, 1 molinezja, 5 kiryskow, 2 zbrojniki niebieski i wyzej wymienione neony i razbory. Mam troche podwyzszone azotany ale wynik testu nie jest jakis tragiczny w granicach 40-80 mg/l. Ktos cos podpowie?
Atria_C
Global Moderator
Bywalec

« Odpowiedz #1 : Kwiecień 08, 2009, 20:05:41 »

80mg to już sporo. Zrób podmianę wody, pilnuj azotanów. Jakie masz No2?
Nie wiem jak wyglądają te płetwy ale jeśli zanikają w dość szybkim tempie i mają "białe" końcówki to może być martwica. Martwica spowodowana jest złymi warunkami hodowlanymi, stresem itp. W początkowym stadium łatwa do wyleczenia ( sama leczyłam niedawno) - leczy się to Sera Bacopur. Ale musisz zadbać o wodę, coby się nie powtórzyło.

Moje akwarium, zapraszam do konstruktywnej krytyki Wink http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=23728.0
owlman
Super aktywny

« Odpowiedz #2 : Kwiecień 08, 2009, 20:34:01 »

Wynik testu Huh -koszmar,  zwlaszcza ze taka rozbieznosc /40-80 / A amoniak ?
Natychmiastowa podmiana 50 % wody . Ryby tak podtrute beda zapadaly na wszystkie mozliwe choroby
Jak wygladaja podmiany wody ?
Pozostale parametry ?
Roslinnosc ?
Filtracja?
gina2006
NOWE FOTECZKI - zapraszam do opiniowania
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Kwiecień 08, 2009, 20:42:43 »

A jaki masz litraz ?
o reszcie napisal owlman
Czym mierzysz - paskowymi czy kropelkowymi ?

Wielkie sorki !!! (co slepemu po oczach  Embarrassed )
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 08, 2009, 20:48:12 wysłane przez gina2006 » Zapisane

Didżi
Stały użytkownik

« Odpowiedz #4 : Kwiecień 08, 2009, 20:43:44 »

gina2006 jest napisane
Mam problem z nenkami i razborkami. Kupilem je tydzien temu 10 neonow czerwonych i 8 razborek. Dzisiaj mam po 7 sztuk z tego u 3 razborek tylna pletwa jakby zanikala (nie wyglada to jak by ktos ja skubal) Akwa 100l, obsada: 1 skalar, 3 bocje wspaniale, 1 kosiarka, 1 molinezja, 5 kiryskow, 2 zbrojniki niebieski i wyzej wymienione neony i razbory. Mam troche podwyzszone azotany ale wynik testu nie jest jakis tragiczny w granicach 40-80 mg/l. Ktos cos podpowie?

.
sebig
Nowy
*

« Odpowiedz #5 : Kwiecień 08, 2009, 20:48:37 »

Zbiornik mam 98l. Filtr wewnetrzny, jezeli chodzi o podmiane to w kazda sobote 20l, innych badan nie robilem (nie mam testow akurat), spróbuje podmienic przynajmniej dwa raz w tygodniu po 30 l. Dzieki za rady:)
eryk@
Stały użytkownik

« Odpowiedz #6 : Kwiecień 09, 2009, 07:28:29 »

Martwice płetw można leczyć w tem sposób:
1.Podnieść tęperaturę do 28st.C
2. Następnie podać pełną dawkę soli akwarystycznej niebieskiej(zawiera nadmangamian potasu).  Umnie w sklepie jest po 2,5zł w pudełku co wg. producenta starcza na akwa200l.
3.Po pięciu dniach kuracji zrobić podmianę 30%wody i dodać węgiel aktywny do filtra w celu usunięcia resztek łekarstwa z wody i zrobić odpowiednią tęperaturę dla twoich ryb.
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: