Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Choroby « Przyczyny zgonów i dziwnego zachowania się ryb
Strony: 1 [2]
  Drukuj  
Autor Wątek: Przyczyny zgonów i dziwnego zachowania się ryb  (Przeczytany 5204 razy)
dwight 18
Super aktywny

« Odpowiedz #15 : Kwiecień 04, 2009, 08:59:52 »

nie podważaj

Neonki nie jedno mają imię, choćby na tej stronce, która wskazałeś, jest jeszcze opisany drugi neonek i 5-8 pH, więc to jest niezupełnie takie oczywiste.
Myślę, że wskazanie parametru pH 6,5 dla neonków, nie widząc jaki jest w akwarium gatunek, było uczciwe, pomimo że są gatunki potrafiące sie dostosować do ekstremalnie innej wartości pH.
Poza tym chodziło o dobranie w miarę dobrych parametrów dla kilku gatunków, przy obecnym bardzo wysokim pH i temu służyło to porównanie. Chodziło o zbicie pH dla obniżenia zawartości amoniaku.

tak czy siak ph dla neonów powinno zaczynac się od 5 na pewno nie od 6 stopni.
Muchomorek
Super aktywny

...a cыновья уходят в бой!

« Odpowiedz #16 : Kwiecień 04, 2009, 09:39:22 »

tak czy siak ph dla neonów powinno zaczynac się od 5 na pewno nie od 6 stopni.
Z 5 pH się zgadzam (chociaż neon zielony od 5.5). Mam wątpliwości co do tych 4,5 w ogóle, bo poniżej 5 metale łatwo rozpuszczają się w wodzie i istnieje realne szanse zatrucia zwierząt. A skąd metale? choćby glin z piasku. Może ryby przebywają tam czasowo tylko, albo są to zmiany okresowe? Podsumowując: według mnie pH 5-9, a poza tym zakresem to jest już ciężka sytuacja.
dwight 18
Super aktywny

« Odpowiedz #17 : Kwiecień 04, 2009, 10:02:13 »

Mam wątpliwości co do tych 4,5 w ogóle,

takie są warunki w czarnych wodach amazonki nikt tego nie wymyślił,jest to naukowo zbadane.

Może ryby przebywają tam czasowo tylko, albo są to zmiany okresowe?

nie sądzę,poczytaj trochę o rzece rio negro gdzie ph dochodzi nawet do 4 a żyją tam skalary,neony,paletki itp.
http://info.biotopy.pl/artyku%C5%82y/Rio_Negro
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 04, 2009, 10:05:24 wysłane przez dwight 18 » Zapisane
Muchomorek
Super aktywny

...a cыновья уходят в бой!

« Odpowiedz #18 : Kwiecień 04, 2009, 12:22:17 »

poczytaj trochę o rzece rio negro gdzie ph dochodzi nawet do 4 a żyją tam skalary,neony,paletki itp.
http://info.biotopy.pl/artyku%C5%82y/Rio_Negro

"O obfitości cennych ryb akwariowych najlepiej wiedzą miejscowi. Główny sezon połowów trwa od października do lutego, kiedy poziom wody jest najniższy; o innej porze roku do wielu miejsc po prostu nie da się przedostać. Poławiaczy interesuje przede wszystkim nie sama rzeka, ale niewielkie leśne strumienie wpadające do środkowej i górnej części Rio Negro."
Fragment z podanej stronki może świadczyć, że mogą tam być lepsze warunki, niż w rzece. Ja już tego jednak nie sprawdzę, bo tam nie pojadę.
Strony: 1 [2]
  Drukuj  

Skocz do: