Witam po długiej nieobecności. Mam problem z jedną rośliną, ze zwartką - co mnie dziwi. Na początku zaczęła wykazywać objawy niedoboru żelaza i potasu. Zapewniłam jej to. Teraz rośnie normalnie, ale...jej liście rosły owalne, teraz rosną podłużne. Na dodatek robią się szare

Dotyczy to również jej szczepek. Nie wiem, jaki to gatunek. Czytałam, że zwartka Wendta może się tak zmieniać i teraz nie wiem, czy robię coś źle z nawożeniem/światłem, czy to taka uroda tej zwartki jest?

Może ktoś mi pomoże?
Podaję dane:
Oświetlenie: 15W 8500K 12 godzin z widmem w barwie czerwonej i niebieskiej (na porost roślin); świetlówka zmieniana 2 - 3 tygodnie temu; nie mam możliwości wsadzenia drugiej świetlówki;
Parametry wody:
pH - 6,8 obecnie (po podmianie wody wzrasta do 7,2 - 7,6; ciężko mi zinterpretować barwę)
GH - 14n
KH - 3n obecnie (po podmianie wzrasta do 6n)
NO2 - 0
NO3 - w widełkach 50 - 100 (problem z interpretacją barwy) - walczę z glonami;
nie posiadam testów na pozostałe parametry;
Stosowana chemia:
kulki nawozowe JBL pod zwartkę i nurzańca
nawóz płynny Planta Gainer Classic - stosuję 1/2 zalecanej dawki podczas podmiany wody - nie mogę z niego zrezygnować ze względu na inne rośliny (co tu ukrywać, nie zastosowałam raz, aby glony nie miały pożywki, i mi zaczęła kabomba marnieć i nurzaniec także!!! )
Multimineral z Tropicala - 1/2 zalecanej dawki co 2 tygodnie
Akwarium:
54 litry
woda podmieniana co tydzień 10 litrów
Roślinność: kabomba x 6, gałęzatka, paprotnica sumatrzańska x4, moczarka x2, anubias Bartera, żabienica "ozelot" x3 (daleko od zwartki), mech jawajski, nurzaniec x4 (jutro spodziewam się kolejnej szczepki), lileopsis mauretański (na wymarciu z powodu zbyt małej ilości światła)
Ponieważ problemowa zwartka ma dołączone 2 szczepki, dzisiaj je oddzielę od rośliny macierzystej, może to coś pomoże. Nie jestem jednak pewna,dlatego liczę na jakieś rady.
Dołączam również zdjęcia mojej zwartki, dwa pierwsze robione z góry, ten różowy kolor to od świetlówki:

Dodam tylko, że z pozostałymi roślinami nie mam takiego problemu.