Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Co dolega mojej zwartce??  (Przeczytany 1523 razy)
Dzierzka666
Nowy
*

« : Kwiecień 01, 2009, 09:42:28 »

Witam po długiej nieobecności. Mam problem z jedną rośliną, ze zwartką - co mnie dziwi. Na początku zaczęła wykazywać objawy niedoboru żelaza i potasu. Zapewniłam jej to. Teraz rośnie normalnie, ale...jej liście rosły owalne, teraz rosną podłużne. Na dodatek robią się szare Huh Dotyczy to również jej szczepek.  Nie wiem, jaki to gatunek. Czytałam, że zwartka Wendta może się tak zmieniać i teraz nie wiem, czy robię coś źle z nawożeniem/światłem, czy to taka uroda tej zwartki jest?  Undecided Może ktoś mi pomoże?

Podaję dane:
Oświetlenie: 15W 8500K 12 godzin z widmem w barwie czerwonej i niebieskiej (na porost roślin); świetlówka zmieniana 2 - 3 tygodnie temu; nie mam możliwości wsadzenia drugiej świetlówki;

Parametry wody:
pH - 6,8 obecnie (po podmianie wody wzrasta do 7,2 - 7,6; ciężko mi zinterpretować barwę)
GH - 14n
KH - 3n obecnie (po podmianie wzrasta do 6n)
NO2 - 0
NO3 - w widełkach 50 - 100 (problem z interpretacją barwy) - walczę z glonami;
nie posiadam testów na pozostałe parametry;

Stosowana chemia:
kulki nawozowe JBL pod zwartkę i nurzańca
nawóz płynny Planta Gainer Classic - stosuję 1/2 zalecanej dawki podczas podmiany wody - nie mogę z niego zrezygnować ze względu na inne rośliny (co tu ukrywać, nie zastosowałam raz, aby glony nie miały pożywki, i mi zaczęła kabomba marnieć i nurzaniec także!!! )
Multimineral z Tropicala - 1/2 zalecanej dawki co 2 tygodnie

Akwarium:
54 litry
woda podmieniana co tydzień 10 litrów
Roślinność: kabomba x 6, gałęzatka, paprotnica sumatrzańska x4, moczarka x2, anubias Bartera, żabienica "ozelot" x3 (daleko od zwartki), mech jawajski, nurzaniec x4 (jutro spodziewam się kolejnej szczepki), lileopsis mauretański (na wymarciu z powodu zbyt małej ilości światła)

Ponieważ problemowa zwartka ma dołączone 2 szczepki, dzisiaj je oddzielę od rośliny macierzystej, może to coś pomoże. Nie jestem jednak pewna,dlatego liczę na jakieś rady.  Sad

Dołączam również zdjęcia mojej zwartki, dwa pierwsze robione z góry, ten różowy kolor to od świetlówki:

Dodam tylko, że z pozostałymi roślinami nie mam takiego problemu.

« Ostatnia zmiana: Kwiecień 01, 2009, 09:46:26 wysłane przez Dzierzka666 » Zapisane

Akwarium 50L, pływają  gurami złote x2, i zbrojnik lamparci; rosną lileopsis, zwartka, parę pistii i rzezucha lirowata, nurzaniec, moczarka i różdżyca rutewkowa
matka siedzi z tyłu
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Kwiecień 01, 2009, 10:03:28 »

od jak dawna masz tę zwartkę, skąd pochodzi?

ʎɐqǝ uo pɹɐoqʎǝʞ ɐ ʎnq ı ǝɯıʇ ʇsɐן ǝɥʇ sı sıɥʇ
Dzierzka666
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Kwiecień 01, 2009, 10:12:19 »

Zwartkę mam ze sklepu od października ubiegłego roku. Ostatni restart akwarium był w styczniu, ale nawozy zaczęłam podawać miesiąc później. z powodu żółknięcia liści u niej i objawów niedoboru potasu. Wtedy miała jeszcze liście owalne.

Akwarium 50L, pływają  gurami złote x2, i zbrojnik lamparci; rosną lileopsis, zwartka, parę pistii i rzezucha lirowata, nurzaniec, moczarka i różdżyca rutewkowa
Muchomorek
Super aktywny

...a cыновья уходят в бой!

« Odpowiedz #3 : Kwiecień 01, 2009, 10:34:59 »

Obawiam się, że to problem większy.
Masz małe akwarium, wysokie NO3 i dajesz dwa różne nawozy zupełnie bez testów.
Dziwne, że do tej pory nie masz większych problemów.

Zrób testy i napisz skład i dawkowanie tych nawozów. Szukałem składu, ale nie znalazłem.
Dzierzka666
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Kwiecień 01, 2009, 10:46:04 »

Planta Gainer Classic zawiera: żelazo, mangan, cynk, miedź, bor, molibden, potas oraz magnez. Multimineral  ma podobne składniki, jedynie zamiast potasu zawiera kobalt. Pierwszy powinno się stosować przy każdorazowej podmianie jedno naciśnięcie dozownika na 5 litrów podmienianej wody (jak pisałam, stosuję połowę dawki), drugi co 2 tygodnie lub przy podmianie wody 10ml/ 100litrów - nie stosuję go przy każdorazowej podmianie.
Z testami zwłaszcza tymi szczegółowymi jest problem w dostępności w moim mieście. Z NO3 miałam problem nawet bez nawozów - teraz jest i tak niższy poziom niż jeszcze 3 tygodnie temu.

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: