Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: 1 [2]
  Drukuj  
Autor Wątek: Problem z roślinami  (Przeczytany 2880 razy)
andrzej72
Super aktywny

« Odpowiedz #15 : Marzec 24, 2009, 19:26:08 »

skate34 nie wiem jaką opinię mają inni o nawozach Tropicala ale ja odradzam je stosować. Nawet mniejsze dawki niż zalecane przez producenta w moim baniaku kiedyś spowodowały totalny wysyp glonów. Proponuję użyć lepszych jakościowo np serii PG i rozpocząć podawanie od połowy zalecanej dawki.

Przepol
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #16 : Marzec 24, 2009, 22:16:51 »

co do tropicala - używam kobaltosanu i multimineral - ale daje po 10 kropel dziennie około 0,35 ml dziennie - co daje około 5 ml na 2 tygodnie. Akwa ma około 105 litrów netto - nie widzę nowych glonów - ale dziury pojawiały się na starych liściach - brązowe, najpierw małe jak od igły i rosły. Zacząłem dodawać potas i nie widzę nowych dziurek - stare nie zarosną. No3 spadło z 20 na 10 mg/l - wcześniej chciałem obniżyć odmulaniem i podmianami ale nie pomagało.

Co do dawek - lepiej mniej niż więcej. Przy nawożeniu radze systematycznie podmieniać wodę.
Używam multimineral ale nie znam dokładnego ilościowego składu :Fe,Zn,Cu,B,Mn,Ko,Mo. Przypuszczam że jest chelatowane EDTA. W końcu zakupie Symfonie złotą na allegro.
Co do kobaltosanu działa na pielęgniczki Viejeta - jakoś moja para wyładniała - samczyk nabrał kolorów.

skate34@o2.pl
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #17 : Marzec 26, 2009, 16:06:44 »

Czy z firmy tetra taki będzie odpowiedni PlantaMin?
Już taki kupiłem i go wlałem do akwarium pisze że daje się go na moie akwarium około13ml. na cztery tygodnie.
Czy niemoge mniej ale częściej?
(dzisiaj dałem 11ml.).
np. 6-7ml co 2 tygodnie.
Przepol
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #18 : Marzec 29, 2009, 12:11:57 »

odpowiednio mniej możesz podać - jak zaczynałem z akwa to dodałem dawkę producenta ---> wysyp długich na 2-4mm zielonych nitek.

Strony: 1 [2]
  Drukuj  

Skocz do: