Tymothy
Bywalec

Moje dwie koszatniczki podczas odpoczynku :)
|
 |
« : Kwiecień 02, 2009, 08:48:09 » |
|
Czy moglibyście mi polecić rośliny, których nie trzeba często obcinać, nie są zbyt wysokie i wymagające? Prosiłbym także o polecenie jakiś odżywek dla nich. Za wszystkie propozycje z góry dziękuję. 
|
|
|
|
|
|
Moje akwaria: 50l Obsada: 1 Samiec Bojownika 1 Anentome Helena 3 Samice Bojownika 3 Krewetki Amano 12 Neonków Innesa 2 Ramirezy
|
|
|
|
jaaasiek
|
 |
« Odpowiedz #1 : Kwiecień 02, 2009, 11:15:04 » |
|
jakie masz oświetlenie i jaki litraż
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Tymothy
Bywalec

|
 |
« Odpowiedz #2 : Kwiecień 02, 2009, 11:19:34 » |
|
Narazie nie mam. Akwarium dostanę za niecały miesiąc. Jeśli możesz podać potrzebne oświelenie to będę wdzięczny.
|
|
|
|
|
|
Moje akwaria: 50l Obsada: 1 Samiec Bojownika 1 Anentome Helena 3 Samice Bojownika 3 Krewetki Amano 12 Neonków Innesa 2 Ramirezy
|
|
|
Atria_C
Global Moderator
Bywalec

|
 |
« Odpowiedz #3 : Kwiecień 02, 2009, 12:28:55 » |
|
Może załóż sobie akwarium na ziemi ogrodwej ?( Tak zwane low-tech, LT)? Warto o tym poczytać. Książkowo przyjmuje się 0,5W/l jeśli chodzi o oświetlenie. Ja mam ok 4,1 W i jest O.K Co do łatwych roślin, qrcze, dużo zleży od światła, podłoża.. Myślę że zwartki ( kryptokoryny), rotale, ludwigia, nurzańce, mi super rośnie camomba.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Muchomorek
Super aktywny

...a cыновья уходят в бой!
|
 |
« Odpowiedz #4 : Kwiecień 02, 2009, 13:35:53 » |
|
Książkowo przyjmuje się 0,5W/l jeśli chodzi o oświetlenie. Ja mam ok 4,1 W i jest O.K
Cztery waty na litr? 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
ala
|
 |
« Odpowiedz #5 : Kwiecień 02, 2009, 13:45:59 » |
|
raczej 0,4  Ja nie radzę Ci się paprać w ziemi na sam początek.... jeśli chcesz mało wymagające rosliny to wystarczy Ci światło ze standardowej pokrywy - czyli koło 0,25w/l , przy tym swietle napewno urosną Kryptokoryny - jest ich wiele odmian także jest w czym wybierać , anubias też będzie ładnie rósł , rogatek . Zadnych 'odżywek' nie stosuj przy małym świetle nie będą konieczne - wystarczą kulki gliniane w żwir pod korzenie roslin.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Atria_C
Global Moderator
Bywalec

|
 |
« Odpowiedz #6 : Kwiecień 02, 2009, 13:50:55 » |
|
0,41, błąd;) na wierzch - pistie. może mech jawajski urośnie/...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Tymothy
Bywalec

|
 |
« Odpowiedz #7 : Kwiecień 02, 2009, 14:18:24 » |
|
W piwnicy mam akwarium z pokrywą. Pewnie będę używał tego. Jak będę mógł to zobaczę jak mocną ma żarówkę.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Atria_C
Global Moderator
Bywalec

|
 |
« Odpowiedz #8 : Kwiecień 02, 2009, 14:57:46 » |
|
żarówkę? Świetlówkę?  Pewnei i tak będizez musiał wymienić. Pokrywę zawsze można przerobić i dodać dodatkową świetlówkę.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Tymothy
Bywalec

|
 |
« Odpowiedz #9 : Kwiecień 02, 2009, 15:09:33 » |
|
Okazało się, że nie tylko z tego powodu muszę wymienić. Muszę kupić całe nowe aqua, bo mam zawaloną piwnicę i nie mogę znaleść mojego starego.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|