maxx22
Nowy

|
 |
« : Marzec 15, 2009, 11:01:19 » |
|
Witam. Właśnie jestem na etapie walki z ospą, leczę Costapurem. Mam pytanie, jak długo podawać lek do wody, na ulotce jest żeby wkropić pierwszego i trzeciego dnia a jeśli zajdzie potrzeba to jeszcze piątego i siódmego? Ja Wy to robiliście ażeby było optymalnie? I jeszcze jedno- wszędzie czytam ,żeby po kuracji włożyć do filtra węgiel aktywny. Ja mam filtr wewnętrzny Aqua Szut 750 Turbo, czy jest możliwość użycia w nim węgla? Akwa towarzyskie 200l oświetlenie narazie standarowe 2x30W Ph 7,2 GH- 6 KH-3 Fe-0,25 NO2-0 No3- 5-10 Obsada gupiki, bystrzyki czerwone, neony, prętniki karłowate, kiryski, glonojady, bocje Lohachata, Temperatura podniesiona z 26 na 29 Proszę o jakieś porady. Pozdrawiam.
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Marzec 15, 2009, 11:08:47 wysłane przez maxx22 »
|
|
|
|
|
PaolaxD
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #1 : Marzec 17, 2009, 16:23:59 » |
|
Myślę że wiesz że w czasie podawanego leku nie powinno być filtra. hm.. powinno też odczekać się 5 dni po chorobie, by wznowić działalność filtra. Mówię te informacje które słyszałam od taty.. xD
P.S kieruj się tym co pisze na leku
|
|
|
|
|
|
|
|
|
maxx22
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #2 : Marzec 17, 2009, 22:02:36 » |
|
...to mnie zaskoczyłeś, bo wszędzie piszą aby podczas leczenia ospy filtr pracował 24h czyli cały czas... I komu teraz wierzyć 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
ala
|
 |
« Odpowiedz #3 : Marzec 17, 2009, 22:06:55 » |
|
jeśli wszystkie objawy znikły to nie powtarzaj kuracji piątego . Po leczeniu podmień wodę i włóż węgiel do filtra jak nie ma gdzie to zamiast gąpki - po 2- 3 dniach wyjmij węgiel i dodaj starter z bakteriami.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Drago
|
 |
« Odpowiedz #4 : Marzec 17, 2009, 22:38:23 » |
|
PaolaxD wytłumacz mi bo bo nie kumam dlaczego filtr ma być wyłączony podczas kuracji i dlaczego włączony dopiero po 5 dniach? maxx22 ja trochę chorób przeszedłem i jak leczę ryby to filtr chodził cały czas,stosuj się do ulotki tak jak napisane jak zajdzie potrzeba to trzeba dolać.Ja po kuracji nie stosowałem węgla tylko robiłem 2 podmianki wody co 2 dzień takiej wielkości jak robię co tydzień.
|
|
|
|
|
|
Akwarium może mieć każdy, akwarystą trzeba się urodzić bo może tylko 2% to hobbyści reszta to ludzie którzy mają ryby. Lecz czym jest bezmyślne lampienie się na najpospolitsze gatunki i ciąże u gupika wśród chwastów, w porównaniu z odkrywaniem i poznawaniem nowych, tajemniczych i ciekawych gatunków
|
|
|
maxx22
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #5 : Marzec 17, 2009, 22:44:38 » |
|
Dzięki ala. Ospy już niema- tak mi się wydaje, ponieważ wszystkie objawy ustąpiły tj. białe kropki, ocieranie się rybek,itp. Tylko mam problem z tym filtrem- jak w nim umieścić ten węgiel  To jest filtr wewnętrzny. Kupiłem węgiel w takich saszetkach z Tetry. Chyba do filtrów zew. Można go jakoś wykorzystać w moim Aqua Szut 750 Turbo? Pozdrawiam. Do DRAGO Filtr u mnie podczas leczenia chodził cały czas. Co do tego węgla- kupiłem, więc chciałbym go wykorzystać. Może masz jakiś pomysł jak? Dzięki.
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Marzec 17, 2009, 22:49:42 wysłane przez maxx22 »
|
|
|
|
|
|
matka siedzi z tyłu
|
 |
« Odpowiedz #6 : Marzec 17, 2009, 22:47:02 » |
|
Jeśli nie da się dołożyć do środka filtra, to powieś saszetkę w pobliżu wylotu.
|
|
|
|
|
|
ʎɐqǝ uo pɹɐoqʎǝʞ ɐ ʎnq ı ǝɯıʇ ʇsɐן ǝɥʇ sı sıɥʇ
|
|
|
|
|
|
Drago
|
 |
« Odpowiedz #8 : Marzec 17, 2009, 23:04:07 » |
|
Też mam taki filtr więc jeżeli tak bardzo chcesz wykorzystać ten węgiel ,to można zrobić tak jak napisała matka siedzi z tyłu,albo ja bym spróbował zrobić małą dziurkę w woreczku i nałożyć na wylot filtra a sznurek założyć za filtr żeby go nie porwał strumień wody, ale ja uważam że najlepszą metodą jest podmiana wody bo ryby lepiej się poczują w świeższej wodzie po kuracji. To masz ten kubek czy zamiast niego gąbkę?
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Marzec 17, 2009, 23:07:18 wysłane przez Drago »
|
|
Akwarium może mieć każdy, akwarystą trzeba się urodzić bo może tylko 2% to hobbyści reszta to ludzie którzy mają ryby. Lecz czym jest bezmyślne lampienie się na najpospolitsze gatunki i ciąże u gupika wśród chwastów, w porównaniu z odkrywaniem i poznawaniem nowych, tajemniczych i ciekawych gatunków
|
|
|
maxx22
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #9 : Marzec 17, 2009, 23:09:54 » |
|
Coś pokombinuję. Wszystkim BARDZO DZIĘKUJĘ za zainteresowanie i ewentualną pomoc. Napiszę co zrobiłem i co z tego wyszło. Pozdrawiam  DRAGO mam kubek.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Drago
|
 |
« Odpowiedz #10 : Marzec 17, 2009, 23:33:18 » |
|
Jeżeli masz kubek to wywal włókninę i wsyp do tego kubeczka węgiel ,a potem proponuje zamiast tego kubka założyć dużą gąbkę. Do tych filtrów są przedłużki jak na linku . http://www.mojeakwarium.com.pl/sklep/images/czesci/as_przedluzkafi20_a01.jpgDajesz kilka tak żeby gąbka stała na podłożu a głowica na powierzchni wody i zobaczysz jaka różnica będzie w filtracji.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
maxx22
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #11 : Marzec 22, 2009, 15:13:08 » |
|
Witam ponownie. Po ospie nie ma śladu. Węgiel włożyłem do mojego aquqszuta tyle że winny sposób. Węgiel z oryginalnej saszetki przesypałem do pończochy, którą po umodelowaniu włożyłem do kubka z filtra. Niewiem tylko jak długo stosować ten węgiel ( różnie piszą! ) po chorobie? Czy dwie doby wystarczą?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|