Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Wytępienie posocznicy  (Przeczytany 1922 razy)
Łukasz
Nowy
*

« : Październik 15, 2004, 18:21:24 »

Mam problem otóż od pewnego czasu mam posocznice w akwarium. Co pewien czas jakaś ryba mi choruje ciągle z tymi samymi objawami. Zastanawiam się jak zniszczyć tą chorobe żeby inne ryby już nie chorowały stosowałem aqua kali ale widze ze kolejna ryba chora. Pomyślałem żeby zastosować sera bactopur direct ,ale to chyba raczej jest dobre żeby leczyć chorą rybe niż dezynfekować akwarium . Myśle też o chloraminie ale nie jestem pewien czy to nie szkodzi roślinom jak wleje. Bo ryby to napewno musze wyjąć. Mógłby mi ktoś doradzić co wybrać . Może komuś udało sie już rozprawić z tą chorobą?
Jarecki
Bywalec

« Odpowiedz #1 : Październik 16, 2004, 22:56:28 »

Hm... Z tego co ja wiem to to że bakterie i cząsto wirusy tej choroby występują niemal zawsze i w każdej wodzie a atakują dopiero ryby bardzo stare lub te co są osłabione(złe dla nich warunki w wodzie) :cry:
mdramski
Super aktywny

« Odpowiedz #2 : Październik 16, 2004, 23:41:10 »

Chore ryby niestety w większości nie są do uratowania. Pomagają ponoć antybiotyki, ale jakie to nie wiem, a poza tym nie chcę wprowadzać w błąd.
atusia
Stały użytkownik

« Odpowiedz #3 : Październik 17, 2004, 15:47:42 »

Posocznica -choroba bakteryjna, rozwija się u ryb osłabionych, przebywających w złych warunkach wodnych. Choroba bardzo groźna i zaraźliwa. Ryby chore w zaawansowanym stadium nie da się uratować i należy je uśmiercić. Chore osobniki należy odizolować a pozostałe ryby obserwować. W skrajnych przypadkach ginie cała obsada akwarium- akwarium, dekoracje i pozostały osprzęt należy odkazić a roslinność zniszczyć.
Objawy-
-apatia, mała ruchliwośc ryb
-brak apetytu
-otwarte pokrywy skrzeli
-nastroszenie łusek
-wytrzeszcz oczu
-również mogą występować podskórne guzki
Zwalczanie- przy słabo zaznaczonych objawach można próbować leczyć kąpiąc ryby przez dwa dni w roztworze: 0,25g Syntarpenu + 0,5g Ampicyliny na 50l wody. Kąpiele powtarzać co 2 dni w nowym roztworze. Pozostałym zdrowym rybom podać zieleni malachitowej (0,005g na 100l wody) lub Metronidazol ( 0,5g na 50l wody)

Pozdrawiam Beata

240l-paletki
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: