Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Choroby « Chorba - Guzek, nitka, rana:(
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Chorba - Guzek, nitka, rana:(  (Przeczytany 1966 razy)
kliszo
Nowy
*

« : Marzec 08, 2009, 21:16:05 »

Witam!
Mam akwarium 300 L rybki różnorodne.
Temperatura 25 - 26 C
Pokarm: Ovo, Ichtio, Bio, Super - Vit, Tropical - płatki, podaję jeszcze tabletki.

Objawy choroby są następujące a mianowicie jeden objaw rybki pływają normalnie ale mają obrażenia na zewnątrz ciała tak jakby coś je wyżerało... Nie mam pojecia co to jest. Nie ma żadnego zaczerwienienia obrzęk jest blady, jasny...
Prosze o pomoc...
« Ostatnia zmiana: Marzec 12, 2009, 19:16:23 wysłane przez kliszo » Zapisane
Martin
Stały użytkownik

« Odpowiedz #1 : Marzec 08, 2009, 21:28:41 »

Może się nawzajem podgryzają? Powiedz jaką masz obsadę - może któraś ryba podskubuje inne?

kliszo
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Marzec 09, 2009, 18:21:19 »

Skalary
Sumy rekinie
Neony czerwone, czarne
Molinezje
Mieczyki
Danio
Kosiarkii
Zbrojniki niebieskie
Bocje wspaniałe
Razbora klinowa

Te obrzeki są okrągłe, a w środku jakby białe mięso, żadnego zaczerwienienia ani nic, ujrzałem na jednej kosiarce i jednym neonie czerwonym i nie wiem jak sobie z tym poradzić...
kliszo
Nowy
*

« Odpowiedz #3 : Marzec 12, 2009, 19:15:14 »

Witam ponownie

Zauważyłem na drugiej rybce to samo tylko, najpierw był guzek potem guzek pękł i wisiała na tym guzku jakby nitka ale na drugi dzień tej nitki juz nie było ale rana została co to może być?? Jak się tego pozbyć?? Rybki pływaja normalnie... Nie wiem może wsypać trochę soli?
arti-131
Bywalec

« Odpowiedz #4 : Marzec 12, 2009, 19:16:50 »

Wiesz co najlepiej będzie jak wkleisz jakies zdjęcie....bo tak to nie wiem co to może być.. Huh
lwica79
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Marzec 12, 2009, 19:35:58 »

A ja proponuję wejść na tą stronkę   http://www.aquaforum.pl/viewtopic.php?t=1028  i przeczytać na temat choroby : Lernaea -to moje pierwsze skojarzenie..
Dodatkowo wrzody pojawiają się jeszcze przy Posocznicy...ale która to z tych dwóch chorób to sam bardziej będziesz wiedział jak inne objawy doczytasz.

andrzej72
Super aktywny

« Odpowiedz #6 : Marzec 12, 2009, 20:02:07 »

Wiesz co najlepiej będzie jak wkleisz jakies zdjęcie....bo tak to nie wiem co to może być.. Huh
Podejdź do tematu bardziej analitycznie:
ale mają obrażenia na zewnątrz ciała tak jakby coś je wyżerało
i dalej
Zauważyłem na drugiej rybce to samo tylko, najpierw był guzek potem guzek pękł i wisiała na tym guzku jakby nitka ale na drugi dzień tej nitki juz nie było ale rana została
Jakieś skojarzenia? Bo mi się to kojarzy z jakimś pasożytem.
kliszko odłów chore osobniki i zrób im krótką kąpiel - Sera Oodinupur powinno pomóc

Muchomorek
Super aktywny

...a cыновья уходят в бой!

« Odpowiedz #7 : Marzec 12, 2009, 20:34:49 »

przeczytać na temat choroby : Lernaea
mnie to też przekonuje.

Posocznica? myślę, że ryby rzadko chorują na takie zakażenie, bo są za małymi organizmami; od razu rybka by padła.
kliszo
Nowy
*

« Odpowiedz #8 : Marzec 15, 2009, 17:55:59 »

Ryba o której pisałem wyżej z guzem i nitka niestety zdechła po 3 dniach choroby Sad więc nie zdołałem jej uratowareć ale dzięki za dobre rady...
Pozdrawiam
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: