Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Jak odróżnić....  (Przeczytany 1593 razy)
Bea
Bywalec

« : Październik 26, 2004, 18:55:55 »

...małego zbrojnika niebieskiego od małego plecostomusa?

Pozdrawiam
112 l i:  6 neonków Inessa, 5 danio pręgowane, 3 gupiki, 1 ramirezka, 2 skalary, 2 gurami mozaikowe, 4 mieczyki, 2 molinezje Black Molly, 1 zbrojnik niebieski
25 l kotnik: około 10małych molinezji Black i kilkanaście malutkich gupiczków.
Raffy
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Październik 26, 2004, 18:59:16 »

a co za pytanie, to latwe ... poznasz po ogonie, u plecostomusow  ogonem zagonczony 2 igiełkami a u zbrojników nie i na dodatek inna budowa głowy Smiley

Zawód : akwarysta...
Wszystkie ryby są wyjątkowe! Uszanujmy ich wymagania, podziękują nam dobrym zdrowiem i młodymi...
NIE UDZIELAM RAD PRZEZ PW!
http://www.3cityakwarium.fora.pl/Trójmiejska Akwarystyka
Obecnie: 500L Rafa, 112L roślinne, 160L mcharium
I we mnie drzemie Tanganika i Malawi
Bea
Bywalec

« Odpowiedz #2 : Październik 26, 2004, 19:08:35 »

Cytat: Raffy
a co za pytanie, to latwe ... poznasz po ogonie, u plecostomusow  ogonem zagonczony 2 igiełkami a u zbrojników nie i na dodatek inna budowa głowy Smiley

A u takiego małego plecostomusa, 3cm, to te igiełki już widać? A kolor? rRóznią się kolorem? A co z tą głową? Raffy wyjaśnij to, please!

Pozdrawiam
112 l i:  6 neonków Inessa, 5 danio pręgowane, 3 gupiki, 1 ramirezka, 2 skalary, 2 gurami mozaikowe, 4 mieczyki, 2 molinezje Black Molly, 1 zbrojnik niebieski
Harpia
Bywalec

« Odpowiedz #3 : Październik 26, 2004, 19:16:18 »

Plekostomus ma bardziej kanciastą głowę, po bokach ciała ma takie linie utworzone z tarczek, ogólnie wygląda jakby został wyciosany.
Zbrojnik jest bardziej delikatny w budowie, owalna głowa, ciemniejszy kolor i widoczne kropki których plekuś niema.

To tak na mój sposób rozumowania Wink

www.fretki.org.pl - największa fretkowa strona w Polsce!
http://forum.fretki.org.pl/index.php - fretkowe forum.
Bea
Bywalec

« Odpowiedz #4 : Październik 26, 2004, 19:20:02 »

Acha, to chyba mnie sprzedawczyni wprowadziła w bład. A już sie bałam, że mi plecostomus po akwarium pływa. To jednak zbrojnik sądząc po waszych opisach, dzięki.

Pozdrawiam
lukas
Global Moderator
Super aktywny

into U'r eyes my face remains

« Odpowiedz #5 : Październik 26, 2004, 22:29:23 »

Narożniki płetwy ogonowej u malutkich zbrojników niebieskich są białe, a u plekostomusów nie.

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: