Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: w sprawie deszczowni...  (Przeczytany 2060 razy)
nati_snk
Zainteresowany
**

« : Październik 14, 2004, 15:14:10 »

Mam filtr FAN-1. Dzisiaj miałam więcej czasu (w końcu DZIEŃ NAUCZYCIELA Cheesy ) i przez prawie 1 godz. wpatrywałam się w akwa. No i co mnie w pewnym momencie zaniepokoiło to dziwny wygląd deszczowni. Jej otwory były czymś oblepione. Przestraszyłam się, że to ślimaki, bo miałam ich inwazje. Szybko odłączyłam ją i wyjęłam. Poszłam do łazienki i patrzę, a to poprostu brud (pozaklejane dziurki i brud wewnątrz):!:  :? Czy to normalne :?: Przecież woda tam już chyba powinna być czysta :!: To był brud, który wyglądał jak resztki płatków (był brązowy). A poza tym czy ona jest mi potrzebana (a chociaż pomocna). Cały filtr pożądnie umyłam i na razie podłączyłam bez deszczowni.

Przemek
Administrator
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Październik 14, 2004, 16:13:51 »

To mogły być glony, tam często są dobre dla nich warunki.

Pozdrawiam
Admin
-----------------------------
500l - akwarium towarzyskie
nati_snk
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #2 : Październik 14, 2004, 16:49:56 »

Ale to był IDENTYCZNY brud jak podczas czyszczenia filtra (jego wkładu - gąbki)... Przypomina on jedzienie dla rybek (dokładniej to płatki), tylko że jest brązowy... Ale może... Nie będę się kłóciła z 'Site Admin' :wink: . Może to były glony... :?

A-smi
Robert
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Październik 14, 2004, 18:14:09 »

Napewno glony. Ostatnio jak do mojego kubelka wkladalem keramzyt to przy starcie zapomnialem odlaczyc deszczownie i na wylot zalozyc kawalek damskiej rajstopy to po chwili ryb prawie nie widzialem jak caly syf z rur wyrwalo.

pozdrawiam
asmi
Przemek
Administrator
Super aktywny

« Odpowiedz #4 : Październik 15, 2004, 21:16:00 »

Smiley Kłócić się jak najbardziej możesz  :lol:
Ja wcale nie jestem nieomylny Smiley

A glony brązowe też są (okrzemki) i faktycznie często rosną nawet w środku rurek od wody.

Pozdrawiam
Admin
-----------------------------
500l - akwarium towarzyskie
Tramal
Global Moderator
Super aktywny

I see You...

« Odpowiedz #5 : Październik 16, 2004, 11:54:46 »

ja też je mam u siebie i jakoś sie specjalnie nimi nie przejmuje... Smiley Te glony (czy to napewno okrzemki sprawdzę mikroskopowo) po jakims czasie moga znacznie zmniejszyć przepływ wody wtedy trzeb je usunąć ... Szkodliwość ich jest znikoma o ile nawel nie mówic że w tych miejscach są pożądane bo przecież zabieraja z wody związki nie przyswajalne przez innych mieszkańców a czasem nawet innym szkodliwe. O ile glony te nie wyłaża poza filtr to jest dobrze Smiley Pozdrawiam

112,25
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: