merritt
Stały użytkownik

|
 |
« : Październik 06, 2004, 13:50:57 » |
|
tak przynajmniej mi się wydaje. na powierzchni ok. 0.7 cm tak jakby odchodziła mu skóra razem z łuskami. w tym miejscu (na brzuchu) ma też naderwaną płetwę. nie sądzę, żeby ktoś go tak poobijał bo nie mam nic takiego w swojej obsadzie.a i jescze jedno. na tej odstającej skórze są takie jasne włoski, co o tym sądzicie?
|
|
|
|
|
|
64l. 2 bocje wspaniałe, 3 molly's, parka gurami złotych, parka ramirez, parka prętników karłowatych, zbrojnik niebiestki, 3 sumiki szkliste, 5 otosków, dwie ampularie
|
|
|
lukas
Global Moderator
Super aktywny

into U'r eyes my face remains
|
 |
« Odpowiedz #1 : Październik 06, 2004, 15:06:02 » |
|
może to pleśniawka lub inna infekcja grzybicza ? Trudno powiedzieć. Nie masz zdięcia tej ryby?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
merritt
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #2 : Październik 06, 2004, 16:01:02 » |
|
to tak trochę wygląda jak pleśniawka. jak mam z tym walczyć?
|
|
|
|
|
|
64l. 2 bocje wspaniałe, 3 molly's, parka gurami złotych, parka ramirez, parka prętników karłowatych, zbrojnik niebiestki, 3 sumiki szkliste, 5 otosków, dwie ampularie
|
|
|
mcrobson
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #3 : Październik 06, 2004, 16:26:39 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
mdramski
|
 |
« Odpowiedz #4 : Październik 06, 2004, 18:22:58 » |
|
to tak trochę wygląda jak pleśniawka. jak mam z tym walczyć? Kąpiele w nadmanganianie potasu, ale króciótkie ! Wrzucasz do kwarantannika 2,3 kryształki i trzymasz go tam jakieś 30 sekund (maks.). Powtarzasz to aż do zniknięcia choroby. Poza tym podejrzewam, że masz zbyt niską temperaturę jak dla bojownika. Stąd pleśniawka.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
lukas
Global Moderator
Super aktywny

|
 |
« Odpowiedz #5 : Październik 07, 2004, 16:56:12 » |
|
Jesli to faktycznie pleśniawka to nie stosuj zadnej chemii. Wystarczy samo podniesienie temperatury o 2-3 stopnie. No chyba że to jakaś naprawdę poważna pleśniawka wtedy zastosuj się do rad poprzedników.
PS: Ja u siebie z zadowalającym efektem pleśniawke leczyłem wyłącznie podnosząc temperaturę.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
merritt
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #6 : Październik 07, 2004, 17:36:47 » |
|
mam temperaturę 25,5 stopnia. chyba nie jest niska. spróbuję podnieść do 27-28.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
mdramski
|
 |
« Odpowiedz #7 : Październik 07, 2004, 19:23:00 » |
|
Powinno pomóc. Ja jeszcze MFC stosowałem z dobrym skutkiem. Bojowniki często chorują na pleśniawkę z powodu niskiej temperatury. Ja miałem 24 stopnie jak moje samice chorowały, przy 26 problem znikł.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
merritt
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #8 : Październik 08, 2004, 10:05:11 » |
|
jak długo może trwć to leczenie? po jakim czasie będę mógł uznać, że podniesienie temp. nie pomogło?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
merritt
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #9 : Październik 08, 2004, 19:56:33 » |
|
cały dzień jest 29 stopni w moim akwarium. byłbym wdzięczny za odpowiedź jak długo ma być taka temperatura. szkoda mi innych ryb męczyć tym "upałem".
|
|
|
|
|
|
|
|
|
merritt
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #10 : Październik 09, 2004, 12:28:01 » |
|
czy ten bojownik może sobie pływać z innymi rybami w iednym akwarium?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
lukas
Global Moderator
Super aktywny

|
 |
« Odpowiedz #11 : Październik 09, 2004, 17:16:06 » |
|
Pleśniawka nie jest groźna dla ryb w dobrej kondycji i bez ran otwartych. U mnie na pleśniawkę często chorowały zwinniki czarnopase - to były bardzo płochliwe ryby,jak coś je przestraczyło to w panice uciekły na oślep, rozbijając się o dekoracje,szyby itp. Wtedy na ich pyszczkach robiły się małe ranki, które szybko opanowywała pleśń. Po podniesieniu temperatury ,juz po 1-2 dniach kłębuszki znikały zupełnie.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
merritt
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #12 : Październik 10, 2004, 09:47:00 » |
|
ja się trochę zagapiłem bo nie wiedziałem co jest grane i mój bojownik ma już kilka plamek i odpadła mu jedna płetwa. wygląda to słabo. robię mu kompresy z rivalolu jak to radzą w tym linku, który mi wyżej podano.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
merritt
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #13 : Październik 11, 2004, 19:58:38 » |
|
przez 7 miesięcy mojej kariery akwarysty zdechło mi 7 rybek. tzn. mój bojownik "spiky" był siódmy. ale dpopiero po raz pierwszy czuję, że akwarium zrobiło się puste. szkoda, że zdechł w pewnej mierze przeze mnie. od jakiegoś czasu podejrzewałem, że coś jest nie tak, ale walkę z pleśniawką zacząłem jak już była zaawansowana, za późno. :cry:
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
mdramski
|
 |
« Odpowiedz #14 : Październik 11, 2004, 20:03:50 » |
|
Szkoda, ale ważne abyś wyciągnął z tego jakieś wnioski. Jednym z nich ma być: bojownik to ryba ciepłolubna  Pozdrawiam.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|