Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: chory bojownik  (Przeczytany 4564 razy)
merritt
Stały użytkownik

« : Październik 06, 2004, 13:50:57 »

tak przynajmniej mi się wydaje. na powierzchni ok. 0.7 cm tak jakby odchodziła mu skóra razem z łuskami. w tym miejscu (na brzuchu) ma też naderwaną płetwę. nie sądzę, żeby ktoś go tak poobijał bo nie mam nic takiego w swojej obsadzie.a i jescze jedno. na tej odstającej skórze są takie jasne włoski, co o tym sądzicie?

64l. 2 bocje wspaniałe, 3 molly's, parka gurami złotych, parka ramirez, parka prętników karłowatych, zbrojnik niebiestki, 3 sumiki szkliste, 5 otosków, dwie ampularie
lukas
Global Moderator
Super aktywny

into U'r eyes my face remains

« Odpowiedz #1 : Październik 06, 2004, 15:06:02 »

może to pleśniawka lub inna infekcja grzybicza ? Trudno powiedzieć. Nie masz zdięcia tej ryby?

merritt
Stały użytkownik

« Odpowiedz #2 : Październik 06, 2004, 16:01:02 »

to tak trochę wygląda jak pleśniawka. jak mam z tym walczyć?

64l. 2 bocje wspaniałe, 3 molly's, parka gurami złotych, parka ramirez, parka prętników karłowatych, zbrojnik niebiestki, 3 sumiki szkliste, 5 otosków, dwie ampularie
mcrobson
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #3 : Październik 06, 2004, 16:26:39 »

Polecam lektórę http://www.akwarium.org.pl/sprzet/leki/sera_mycopur.html jest tam wymiene kilka środków
mdramski
Super aktywny

« Odpowiedz #4 : Październik 06, 2004, 18:22:58 »

Cytat: merritt
to tak trochę wygląda jak pleśniawka. jak mam z tym walczyć?

Kąpiele w nadmanganianie potasu, ale króciótkie ! Wrzucasz do kwarantannika 2,3 kryształki i trzymasz go tam jakieś 30 sekund (maks.). Powtarzasz to aż do zniknięcia choroby. Poza tym podejrzewam, że masz zbyt niską temperaturę jak dla bojownika. Stąd pleśniawka.
lukas
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Październik 07, 2004, 16:56:12 »

Jesli to faktycznie pleśniawka to nie stosuj zadnej chemii. Wystarczy samo podniesienie temperatury o 2-3 stopnie.
No chyba że to jakaś naprawdę poważna pleśniawka wtedy zastosuj się do rad poprzedników.

PS: Ja u siebie z zadowalającym efektem pleśniawke leczyłem wyłącznie podnosząc temperaturę.

merritt
Stały użytkownik

« Odpowiedz #6 : Październik 07, 2004, 17:36:47 »

mam temperaturę 25,5 stopnia. chyba nie jest niska. spróbuję podnieść do 27-28.

mdramski
Super aktywny

« Odpowiedz #7 : Październik 07, 2004, 19:23:00 »

Powinno pomóc. Ja jeszcze MFC stosowałem z dobrym skutkiem. Bojowniki często chorują na pleśniawkę z powodu niskiej temperatury. Ja miałem 24 stopnie jak moje samice chorowały, przy 26 problem znikł.
merritt
Stały użytkownik

« Odpowiedz #8 : Październik 08, 2004, 10:05:11 »

jak długo może trwć to leczenie? po jakim czasie będę mógł uznać, że podniesienie temp. nie pomogło?

merritt
Stały użytkownik

« Odpowiedz #9 : Październik 08, 2004, 19:56:33 »

cały dzień jest 29 stopni w moim akwarium. byłbym wdzięczny za odpowiedź jak długo ma być taka temperatura. szkoda mi innych ryb męczyć tym "upałem".

merritt
Stały użytkownik

« Odpowiedz #10 : Październik 09, 2004, 12:28:01 »

czy ten bojownik może sobie pływać z innymi rybami w iednym akwarium?

lukas
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #11 : Październik 09, 2004, 17:16:06 »

Pleśniawka nie jest groźna dla ryb w dobrej kondycji i bez ran otwartych.
U mnie na pleśniawkę często chorowały zwinniki czarnopase - to były bardzo płochliwe ryby,jak coś je przestraczyło to w panice uciekły na oślep, rozbijając się o dekoracje,szyby itp. Wtedy na ich pyszczkach robiły się małe ranki, które szybko opanowywała pleśń. Po podniesieniu temperatury ,juz po 1-2 dniach kłębuszki znikały zupełnie.

merritt
Stały użytkownik

« Odpowiedz #12 : Październik 10, 2004, 09:47:00 »

ja się trochę zagapiłem bo nie wiedziałem co jest grane i mój bojownik ma już kilka plamek i odpadła mu jedna płetwa. wygląda to słabo. robię mu kompresy z rivalolu jak to radzą w tym linku, który mi wyżej podano.

merritt
Stały użytkownik

« Odpowiedz #13 : Październik 11, 2004, 19:58:38 »

przez 7 miesięcy mojej kariery akwarysty zdechło mi 7 rybek. tzn. mój bojownik "spiky" był siódmy. ale dpopiero po raz pierwszy czuję, że akwarium zrobiło się puste. szkoda, że zdechł w pewnej mierze przeze mnie. od jakiegoś czasu podejrzewałem, że coś jest nie tak, ale walkę z pleśniawką zacząłem jak już była zaawansowana, za późno. :cry:

mdramski
Super aktywny

« Odpowiedz #14 : Październik 11, 2004, 20:03:50 »

Szkoda, ale ważne abyś wyciągnął z tego jakieś wnioski. Jednym z nich ma być: bojownik to ryba ciepłolubna  Smiley  Pozdrawiam.
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: