Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Ryby akwariowe « czy te zbrojniki walczą czy się bawią?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: czy te zbrojniki walczą czy się bawią?  (Przeczytany 2515 razy)
lwica79
Super aktywny

« : Luty 26, 2009, 22:40:30 »

Może nie najlepsza jakość filmu, ale coś tam da się wypatrzyć 

Dziś dopiero pierwszy raz zauważyłam takie zachowanie moich złotych zbrojników. Są one wielkości około 2,5cm. Mają dla siebie całe 300l akwarium (pomagają mi w dojrzewaniu tego akwa-ale kontroluję oczywiście parametry żeby je w razie czego odłowić).
przez pierwsze dwa dni trzymały się od siebie na długość akwarium, wybrały sobie kryjówki, do mnie się przyzwyczaiły, a siebie nawzajem znają, bo były były w moim poprzednim akwa-w kotniku razem przez jakiś tydzień.
Co zaczeły wyprawiać teraz?

Mutari28
Stały użytkownik

« Odpowiedz #1 : Luty 27, 2009, 04:01:48 »

To jest oczywiście walka zbrojników.

Moje 375 litrów http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=19435.0

Zapraszam do oglądania i komentowania.

Pozdro
Marcin
lwica79
Super aktywny

« Odpowiedz #2 : Luty 27, 2009, 12:48:19 »

Już takie maluszki walczą? I co ja mam robić..rozdzielić je jakoś czy same ustalą hierarchię i się uspokoją?

Seboos
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Marzec 02, 2009, 08:46:36 »

Same ustalą hierarchię i będzie spokój. Prawdopodbnie walczą o tą kryjówkę Smiley Dołóż jeszcze jedną podobną kryjówkę (w innym miejscu) i problem powinien się rozwiązać (zwłaszcza w tak dużym zbiorniku). Jeśli nei przejdzie - będziesz musiała jednego oddać

lwica79
Super aktywny

« Odpowiedz #4 : Marzec 02, 2009, 13:30:01 »

Kryjówek mają sporo, nawet korzenie to ze trzy takie same.. a dodatkowo kokos, kamienie.. Tak że mam nadzieję że będzie ok, tak je narazie zostawię jak napisałeś, tylko będę baczniej obserwować. A jeszcze jedno..czy to że one ze sobą walczą oznacza że są jednej płci Sad ? Są jeszcze za malutkie żebym ja to mogła rozpoznać, czy zachowanie to sugeruje?

Seboos
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Marzec 02, 2009, 13:41:34 »

Może to wskazywać na to, że są jednej płci (prawdopodbnie samce, chociaz moje 2 samice jak sie spotkają to raczej się nie ściskają przyjacielsko, więc nie wiadomo Wink)

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: