Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: 1000l neony+duch amozoński?  (Przeczytany 4549 razy)
adrian960
Nowy
*

« : Marzec 02, 2009, 17:19:20 »

Witam ponownie Wink moje akwa 1000l już stoi i dojrzewa... ale mam dylemat czy mogę dać małego ducha z neonami? Wiem, że duch rośnie do prawie 50cm długości ale boję się że nawet jak dam małego ducha do neonów to potem zacznie je traktować jako przekąskę...  Sad możecie mi coś poradzić?Smiley Chciałbym mieć tą i tą rybkę w akwa ale no właśnie się boje...dla "oświecenia" dodam reszte obsady
6 trzciniaków
13 skalarów
6 brzanek rekinich
4 bocje
no i ta kontrowersja:
1 duch
ileś neonków Smiley
p.s skalary mam już teraz z neonami i trzciniakami
andrehuero14
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #1 : Marzec 02, 2009, 17:37:27 »

moim zdaniem w takim zbiorniku jesli zrobisz gesto arosniete no to ciezko bedzie zlapac neonki duchowi chociaz nie wiem
mario27-28
Super aktywny

« Odpowiedz #2 : Marzec 02, 2009, 17:53:00 »

p.s skalary mam już teraz z neonami i trzciniakami
Dziwię się że neony jeszcze pływają,bo trzciniaki to drapieżniki i predzej czy później zjedzą ci neony.
Ps.gratuluję litrarzuuuuuu Shocked wstaw jakieś foto.

adrian960
Nowy
*

« Odpowiedz #3 : Marzec 02, 2009, 17:59:00 »

moje trzciniaki są bardzo spokojne, dawałem do nich malutkie kirysy i wszystkie żyja Wink a przecież jak wiadomo trzciniak i kirys żyją na tej samej-dolnej-warstwie akwa Wink
P.S
Neony już z nimi są hoho 2-3 miechy jak nic. I wróćmy do tematu Wink chce się dowiedzieć, czy duch w późniejszych stadiach pożre mi neony Tongue
« Ostatnia zmiana: Marzec 02, 2009, 18:05:33 wysłane przez adrian960 » Zapisane
Salomon77
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #4 : Marzec 04, 2009, 22:05:21 »

powinny konkurowac ale w takim litrazu szybko mozna dojsc do rozejmu  Cheesy
dwight 18
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Marzec 05, 2009, 10:07:57 »

czy duch w późniejszych stadiach pożre mi neony

raczej nie ma szans aby neony utrzymały się przy duchu.
andy76
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #6 : Marzec 05, 2009, 10:16:29 »

Moze pokazal bys to twoje poterzne cudo(chodzi mi o akwa)poterzny litrarz, wstaw pare fotek .PROSZE
kozak-93
Bywalec

« Odpowiedz #7 : Marzec 05, 2009, 16:58:59 »

U mnie swojego ducha karmiłem od czasu do czasu neonami , więc raczej ci je zje.No ale nie lepiej kupić ducha zamiast neonów??Widzę , że planujesz większe ryby a więc neony będą zestresowane ich towarzystwem nie to co duch Smiley

Astronotus ocellatus i drobnica.
Drago
Super aktywny

akwarystyka jest dla pasjonatów

« Odpowiedz #8 : Marzec 05, 2009, 17:25:14 »

Dziwi mnie że trzcinniki nie jedzą neonów drugi raz się spotykam z taką opinią , duch jak podrośnie to neony zje i nic tu nie da gęsta roślinność bo duch to ryba o aktywności nocnej orientuje się dzięki elektrolokacji ,czyli ciągłym wysyłaniu słabych impulsów elektrycznych. Jeżeli chcesz mieć tą rybę i się długo nią cieszyć to koniecznie musi mieć kryjówki, w kryjówkach musi być ciemno ponieważ jest bardzo podatna na stres ,związany z jasnym oświetleniem i ciągłym pływaniu w nim.Przez co bardzo szybko z chodzi ,a ludzie się dziwią dlaczego tak szybko im padają no niestety każda ryba ma swoje wymagania które trzeba spełnić biorąc ją do akwarium.
Podaj wymiary tego akwarium .
« Ostatnia zmiana: Marzec 05, 2009, 17:38:49 wysłane przez Drago » Zapisane

Akwarium może mieć każdy, akwarystą trzeba się urodzić bo może tylko 2% to hobbyści reszta to ludzie którzy mają ryby. Lecz  czym jest bezmyślne lampienie się na najpospolitsze gatunki i ciąże u gupika wśród chwastów, w porównaniu z odkrywaniem i poznawaniem nowych, tajemniczych i ciekawych gatunków
adrian960
Nowy
*

« Odpowiedz #9 : Marzec 09, 2009, 22:28:35 »

no właśnie... spotkałem sie z opinią, że jak dam małą rybę od małego z inną to się nie pozjadają np. mam znajomego co hoduje arowane srebrną z paletkami, choć z 2 strony nie jestem pewnien czy arowana jest w stanie skonsumować paletkę dorosłą...
Drago
Super aktywny

akwarystyka jest dla pasjonatów

« Odpowiedz #10 : Marzec 09, 2009, 23:00:27 »

Z tego co wiem to nie za mały ma pyszczek ,poza tym palety są okrągłe a drapieżniki wolą ryby o wrzecionowatym kształcie bo lepiej je połknąć.Ja się przekonałem że to bzdura bo u mnie też nie raz ryby rosły od małego i nagle zaczęły znikać ,to tylko kwestia czasu aż drapieżnik posmakuje w rybach i na tym koniec znajomości.

Akwarium może mieć każdy, akwarystą trzeba się urodzić bo może tylko 2% to hobbyści reszta to ludzie którzy mają ryby. Lecz  czym jest bezmyślne lampienie się na najpospolitsze gatunki i ciąże u gupika wśród chwastów, w porównaniu z odkrywaniem i poznawaniem nowych, tajemniczych i ciekawych gatunków
gina2006
NOWE FOTECZKI - zapraszam do opiniowania
Super aktywny

« Odpowiedz #11 : Marzec 10, 2009, 06:52:55 »

Moze pokazal bys to twoje poterzne cudo(chodzi mi o akwa)poterzny litrarz, wstaw pare fotek .PROSZE
andy76 poteżne - potega, litraz ! (zanim cos napisanego wyslesz w swiat rzuc okiem w slowniczek ortograficzny)
adrian960 Moze i jest duch jest postrachem dla neonow, ale czesto sie slyszy (czyta) ze jakas rybka ktora powinna z zasady byc agresywna dla jakiejs rybki w ogole nie zwraca na nia uwagi i zyja sobie w zgodzie bardzo dlugo az do konca swoich dni.
Ja na Twoim miejscu bym sprobowala z niewielka iloscia neonow, a "nóż - widelec" trafisz na wyjatek - tym bardziej ze masz az takie duze akwa.

« Ostatnia zmiana: Marzec 10, 2009, 06:56:43 wysłane przez gina2006 » Zapisane

adrian960
Nowy
*

« Odpowiedz #12 : Marzec 10, 2009, 07:31:22 »

ok wielkie dzięki, chyba zaryzykuje jak coś to zostaną naturalnie "zutylizowane" i będzie można potem innych użytkowników przestrzec Smiley
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: