witam.. jestem posiadaczem akwarium 60l , już od ponad 2 miesięcy. Jakieś 3 tygodnie temu przeprowadziłem testy wody ze szczególnym wskazaniem na No2 ... niestety test nie wyszedł rewelacyjnie

ale błędem z mojej strony było dość gęste i liczne, podłoże składające się z kamyczków, jakieś 6cm od dna akwarium

także postanowiłem przygotować wodę na podmianę. i tak oto do pięciu 10l wiader, zorganizowałem wodę, którą wzbogaciłem odpowiednim preparatem

... wodę przebadałem po 6 dniach testem na No2 i wynik był rewelacyjny żółte tło i zawartość No2 w granicach 0,0 - 0,1 testem AQUATEST

. W akwarium pozostawiłem ok 10l poprzedniej wody, akwarium oczyściłem z kamyczków do 0 oraz odkurzyłem dno, urządzeniem przeznaczonym do tej pracy
Filtr który posiadam to :
MINIKANI 80 AQUAEL ZEWNĘTRZNY FILTR KANISTROWY - w którym również wymieniłem wkłady: nowa włóknina filtracyjna, nowy ceramiczny wkład, oraz oczyściłem 3 wkład czyli gąbkę
wodę podgrzałem do tem 25C i dolałem do pozostałych 10l które były już w akawrium.
po kilku dniach przeprowadziłem testy, twardość węglowa i ogólna jest wporządku. Natomiast pojawił się problem z No2 ?! od testu przez kilka kolejnych dni (ok 5) jego poziom waha się od 0,7-1,5 :/ i tu pojawia się problem, wszak wymieniłem wkłady filtracyjne, wodę podmieniłem na dobrze przygotowaną ...
Szukając rozwiązania, przeanalizowałem skład rzeczowy mojego akwarium :
tło strukturalne
troszkę żwiru kolorowego kwarcowego
statek z porcelany
korzeń z porcelany
oraz kilka ozdób - zakupionych na allegro.. nad których składem zastanowiłem się chwilkę :] a mianowicie dla wiadomości forumowiczów.. były to większe kamienie, rybki- różno kolorowe wykonane ze szkła .. ale co dodano do ich produkcji ? to pytanie zadałem osobie która sprzedawała ów ozdoby.. oraz gdzie zostały wyprodukowane

w emailu zwrotnym otrzymałem odpowiedź iż produkt ten jest made in China, oraz iż skład chemiczny ów ozdób nie jest znany

co niestety kłóciło się z opisem aukcji w której sprzedawca deklaruje : "Doskonale nadają się do akwarium, na dnie ładnie się błyszczą i sprawiają że połyskuje on barwami tęczy. Kamyki są bardzo łatwe w czyszczeniu i nie szkodliwe dla twoich ryb" tak ?! ale jeśli zawierają związki chemiczne które uwalniają się w wodzie ? :/
Zaznaczę również iż akwarium jest dobrze napowietrzone, oraz iż tło strukturalne jest podniesione, także woda swobodnie przepływa po całym akwarium.. plus dodatkowo zamontowałem filtr po drugiej stronie tła , aby dodatkowo zwiększyć rotację wody
Ryb nie przekarmiam .. a ich ilość to 12 szt w tym glonek, sumik i jeszcze jeden agent który czyści dno
uprzejmie proszę o porady w mojej sprawie ..
pozdrawiam!