Ja z góry uprzedzam, że sama jestem jeszcze zielona więc mój post ewentualnie prawdziwi akwaryści sprostują

. Jednak..ponieważ czytałam już coś takiego, że jak mamy np. kilka odmian kirysków to one i tak szukają towarzystwa dokładnie swojej odmiany a nie innej (mogę to potwierdzic na podstawie swoich pstrych i albinosów), więc myślę, że to może się odnosić tak samo do gurami.. więc pomyśl może nad jedną odmianą x4 a nie nad czteroma różnymi? Ja mam dwie samiczki gurami dwuplamistego i bardzo garną się do siebie..myślę że jakby jednej brakło to druga by wpadła w depresję jak nic

.
Nie wiem też jaki litraż potrzebny jest dla gurami..ale ja mam akwa mniej więcej takiego litraży jak Twój i moje gurami już wyglądają na zbyt duże do niego-dla nich i dla papuzich będzie zmiana na 300l . Może inne odmiany gurami są mniejsze niż dwuplamiste, a jeśli nie to pomyśl prosze, czy chciał byś żeby kiedy rybki urosną pokonywały akwa przy trzech silniejszych ruchach ogonem

? Przyjemniej jest chyba patrzeć jak rybki cieszą się przestrzenią.
Dla mnie nawet 300l wydaje się za małe dla moich papuzich i gurami..ale to kwestia kasy..napewno będę marzyć o jakimś akwa 500l dla moich rybek i może to kiedyś zrealizuję.