Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: choroba , krewecie , slimak  (Przeczytany 3467 razy)
nestoor
Bywalec

« : Luty 11, 2009, 15:03:45 »

Niechce zakladac 3 osobnych topików wiec 3 pytania :

Jak czesto te krewetki zrzucaja skóre i jak szybko rosną ( jak dlugo zyja)??

Czy ten glonojad jest na cos chory czy sa to przebarwienia skóry? ostatnio zdychaja mi glonojady ;/ tego znalazlem rano z przetarciem na brzuchu a poprzedni bez znaków choroby padl ...

Co to za slimak, co je  ? Sprzedali mi go oszusci jako Helene ( a juz wiem ze to nie chelena) ... twerdzili ze zgniata slimaki i je zjada.

Zapraszam do mojego akwarium:
112L
dwight 18
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Luty 11, 2009, 15:19:52 »

Jak czesto te krewetki zrzucaja skóre i jak szybko rosną ( jak dlugo zyja)??

wylinkę zrzucają raz na ok miesiąc
a żyją nawet do 12 lat są bardzo długowieczne
te krewetki to filtrujące Atyopsis moluccensis

Co to za slimak, co je  ? Sprzedali mi go oszusci jako Helene ( a juz wiem ze to nie chelena) ... twerdzili ze zgniata slimaki i je zjada.

nie wiem jak można takiego ślimaka pomylić z heleną.Miałem kiedyś takiego nie pamiętam nazwy ale ślimaków na pewno nie zjadał raczej obumarłe szczątki roślin.

Czy ten glonojad jest na cos chory czy sa to przebarwienia skóry? ostatnio zdychaja mi glonojady ;/ tego znalazlem rano z przetarciem na brzuchu a poprzedni bez znaków choroby padl ...

przetarcie na brzuchu może być spowodowane zadrapaniem ostrym żwirek lub jakimś kamieniem masz coś takiego w akwarium?

luk193
Stały użytkownik

« Odpowiedz #2 : Luty 11, 2009, 15:26:31 »

ślimak to Tylomelania towutica

ivan23
Stały użytkownik

« Odpowiedz #3 : Luty 11, 2009, 15:33:11 »

ślimak to Tylomelania towutica

Zgadza się, to jeden z gatunków zamieszkujących Jezioro Sulawesi. Ostatnio coraz cześciej pojawiają się na allegro, piekne zwierzątko:

http://allegro.pl/item545221416_tylomelania_gemmifera_sulawesi.html

122, 63, 15, 36, 24, 24, 22
microrasbora galaxy, erythromicron, neocaridina heteropoda var. yellow, caridina babaulti cf. green, stripes, dario dario, boraras brigittae, cambarellus orange
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: