Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Microsorium- brązowienie  (Przeczytany 5612 razy)
M@teusz
Zainteresowany
**

nieobliczalne piękno

« : Luty 09, 2009, 23:50:37 »

witajcie!
zgłaszam się do Was z prośbą, co może dolegać mojej kępie microsorium.  Nie to żeby nie rosła. Rośnie nawet wydaje mi się że dość szybko jak na tego typu roślinę.  Z tym, że nawet młode liście jak już osiągną ostateczną wielkość zaczynają brązowieć, a jak już trochę czasu minie- liść cały brązowy(ale cały, nie rozpadający się) odpada.
Teraz trochę o zbiorniku. Jest to krewetkarium(ostatnio czasowa przechowalnia świeżo narodzonego narybku platki co by podrósł) 25l. Inna roślinnośc to Christmas moss i miescami inne mchy typu stringy,peacock, willow, java; jak również Najas wybarwiajcy sie na czerwono i gałązka rogatka wybarwiająca się na bordowo. Wszystko rośnie jak dzikie.
W pokrywie mam "żarówkę energooszczędną"  11W philips. Myślałem w czasie kupna nad 18W, ale ta 11W jest chyba za bardzo wystarczająca bo rogatek czerwono-bordowy ?
No i mech nie jest soczyście zielony tylko lekko przebarwiający się na żółty, ale to chyba od nadmiaru światła. 
Niestety, nie badałem nigdy parametrów chemicznych.
Podmieniam wodę co tydzień-półtora 5l, i miesiąc temu pierwszy raz wlałem nawóz PlantaMin od Tetry.
oto foty tego microsorium.

Czy to może być spowodowane braku mikro i makro elementów w wodzie?  Czy też może roślina powinna rosnąć w cieniu?

Pozdrawiam!

"...Ach, kiedy znowu ruszą dla mnie dni?
Noce i dni!
I pory roku krążyć zaczną znów
Jak obieg krwi:
Lato, jesień, zima wiosna -
Do Boliwii droga prosta!
Wiosna, lato, jesień, zima -
Nic mi się nie przypomina!..."
szymonw
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Luty 10, 2009, 01:04:57 »

mikrosoria mają na tyle twarde liście że się nie "rozpływaja"

ja tego typu objawy mialem przy ewidentnym braku fosforu. ale wybarwianie się innych gat. na kolory czerwony i bordowy może równie dobrze sugerować jego nadmiar. w kazdym razie jak masz mozliwość to sprawdź steżenie fosforanów

Seboos
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #2 : Luty 10, 2009, 09:47:24 »

mikrosoria mają na tyle twarde liście że się nie "rozpływaja"

Z moich została jedynie siateczka z nerwów. Reszta się "rozpłynęła". Nie wiedzieć czemu, akuart w jednym akwarium nie chcą mi mikrozoria rosnąć (podejrzewam zbyt miękką wodę)

szymonw
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Luty 10, 2009, 09:57:50 »

ja mam dwie kępy "windelov" w LT przy stosunkowo twardej wodzie. iżeby było ciekawiej jeden jest w dobrej kondycji a drugi namiętnie "gubi liście". u mnie to na 90% niedobory fosforu

Seboos
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #4 : Luty 10, 2009, 10:02:54 »

U mnie to fosfor nie byl ... tego to w akwarium miałem akuarat za duzo ...

pin54
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #5 : Luty 10, 2009, 11:19:00 »

Cholercia, mam to samo. Dostałem roślinki z małymi plamkami, ale szybko się to zaczęło rozprzestrzeniać. Woda ~9 GH, pH < 7, NO3 mam dość wysokie (było ~25), fosfor jakieś 0,2, żelazo nie pamiętam ile, ale było w normie... Podejrzewam że mam w akwa braki potasu (właśnie dostałem sole więc wieczorem zaaplikuje) ale czy to może być przyczyną takich plam ?
M@teusz
Zainteresowany
**

nieobliczalne piękno

« Odpowiedz #6 : Luty 10, 2009, 17:56:54 »

hmmm, bardzo możliwe, że to jest właśnie brak fosforu. Ze zwierząt w akwarium mam tylko kilkadziesiąt krewetek red cherry, jakies zatoczki i świderki(nie licząc 5mm narybku platki który jest u mnie tylko na 2 tygodnie). A czytałem że fosfor rośnie przy większej ilości ryb(więcej odchodów itp). Jak już napisałem zacząłem stosować plantamin, tylko przeczytałem na nim że jest wolny od fosforanów ... Wink No cóż. Może po prostu wprowadzę zwierzątko które "coś" wydala(np. betta splendens) będzie naturalnieJ.

śmiesznie, bo co bym nie wpuścił do akwa to czerwienieje Smiley rogatek, najas, zatoczki Smiley, krewety a teraz to już nawet platki się wybarwiają na ciemno pomarańczowo Cheesy   

ps: czy takie glony co są nitkowate, długie, mocne(nie rwą się-są twarde) i ZIELONE to również zielenice? Przyczepiają się do szyby białym punkcikiem i rozrastają swoje nitki na kilkanaście cm. Potrafią się rozdwajać,roztrajać i ... super uporczywe to nie są bo są to jedyne glony w tym akwa, a jakieś być muszą Wink rosną pod mchem i na szybach.

"...Ach, kiedy znowu ruszą dla mnie dni?
Noce i dni!
I pory roku krążyć zaczną znów
Jak obieg krwi:
Lato, jesień, zima wiosna -
Do Boliwii droga prosta!
Wiosna, lato, jesień, zima -
Nic mi się nie przypomina!..."
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: