Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: A co Wy na taką obsadę?  (Przeczytany 1267 razy)
yola1983
Nowy
*

« : Luty 12, 2009, 10:30:05 »

Aqwa 72l. wymiary  60x30x40 cm temp. ok. 24* rybki
 2 prętniki karłowate
2 platynki + 2 potomków jeszcze w kotniku Smiley
i może brzanka rekinia
kilka krewetek Huh
 Akwarium będę dopiero zakładać  i przeprowadzać moje rybki ze starego aqwa bo tamto jest za małe ( 35l i tylko pływają tam platynki ) z roślin to nie mam za bardzo wyboru u mnie dostępna jest tylko moczarka kanadyjska, cabomba, i taka trawka której nazwy nie pamiętam. Rośliny planuję kupić na allegro ale nie wiem czy przetrwają podróż ?

Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Luty 12, 2009, 10:45:45 »

Tą brzankę bym od razu skreśliła z listy. Wymaga ona bowiem większego akwarium.

Co do roślin to jeśli będą dobrze zapakowane (zapytaj sprzedającego przed kupnem w jaki sposób pakuje paczkę, czy jest wyłożona styropianem, folią bąbelkową lub pianką a także papierem np gazetami -> opcja Zadaj pytanie sprzedającemu) i będą wysłane na początku tygodnia priorytetem to nic im się nie stanie. Weź także pod uwagę wymagania poszczególnych roślin takie jak światło, podłoże, parametry wody bo może okazać się, ze twoje akwarium nie będzie przystosowane do hodowli bardziej wymagających gatunków i wyrzucisz pieniądze w błoto (dosłownie).
« Ostatnia zmiana: Luty 12, 2009, 10:47:25 wysłane przez Emi » Zapisane

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
yola1983
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Luty 12, 2009, 11:05:30 »

Tak myślałam że brzanka będzie za duża , szkoda Sad  co do roślin to sprzedawca mi powiedział że wysyła w kopercie bąbelkowej zawsze w poniedziałki Smiley więc powinno być ok. A czy rybki i krewetki kupione przez internet mają jakieś szanse na przeżycie jeśli będą jechały pks-em około 250km??
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Luty 12, 2009, 11:12:34 »

Jeśli to  wytrzymałe gatunki roślin, które nie ulegną przez pocztę zmaltretowaniu (niestety poczta się nie cacka z listami poleconymi) to powinny dać radę. Ja jednak wybieram zawsze paczkę bo jakoś z paczką nigdy nie miałam problemów. Ryby przetrwają taką podróż jeśli będą jechały w worku wypełnionym wodą i tlenem oraz będą miały zapewnioną w miarę stałą temperaturę przez okres podróży. Opłaca się prętniki i platki sprowadzać 250 km pks-em?

Pozdrawiam,
Emi

yola1983
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Luty 12, 2009, 11:23:03 »

Sorry źle napisałam  Grin prętniki są do kupienia niedaleko mojej miejscowości 6-7zł szt.  a kupić na allegro chciałam krewetki  ( akwarium 72l. z rybkami i 30l. z krewetkami),ale boję się że nie przetrzymają podróży. I spytam faceta czy może mi zapakować te roślinki w paczkę??
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Luty 12, 2009, 14:02:13 »

Już nieraz woziliśmy ryby na targi i wystawy i zawsze dobrze zniosły podróż. Pakowane były przeważnie w worki wypełnione wodą i czystym tlenem a worki wsadzone w styropianowe pojemniki. Jeśli tak je popakuje to nic nie powinno się im stać.

Pozdrawiam,
Emi

yola1983
Nowy
*

« Odpowiedz #6 : Luty 12, 2009, 14:07:01 »

Super!! Dzięki za odpowiedź Smiley Teraz już wiem jak mają być zapakowane do wysyłki więc przed zakupem będę się upewniała Smiley)
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: