Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: padł bojownik ;(  (Przeczytany 4712 razy)
kubek1976
Zainteresowany
**

« : Styczeń 26, 2009, 09:39:14 »

Bojo mi wczoraj padł.
Przez ostatnie 3 dni był jakiś powolny. Chował się na dnie, wypływał na górę szybko jakby chciał łapać powietrze i zaraz spowrotem pod krzaka.
W sobotę przewaliłem wszystkie rybki do wiadra (razem z wodą w akwa), i wymyłem akwarium. Częściowo dodałem świeżej odstanej wody z uzdatniaczem jak zwykle przy wymianie. Wczoraj wracam, i jeszcze pływał, wieczorem już spod krzaka nie wylazł. Wyłowiłem go i zauważyłem że płetwy ma strasznie postrzępione.

Moje akwa 25 l, ph ok 7,5, no3 w granicach 80.

Czemu takie zachowanie ? Do tej pory nic mu nie szkodziło, żył najdłużej z moich rybek

matka siedzi z tyłu
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Styczeń 26, 2009, 10:15:44 »

Może już po prostu był stary. Bojowniki nie zyją zbyt długo, 2-3 lata.

Jeśli poziom NO3 masz stale w granicach 80 mg/l, to jest to za dużo, i to na pewno mu szkodziło.

Co masz jeszcze w tym akwa?
Po co było to wywalanie wszystkiego i mycie akwarium? Jak często to robisz?

ʎɐqǝ uo pɹɐoqʎǝʞ ɐ ʎnq ı ǝɯıʇ ʇsɐן ǝɥʇ sı sıɥʇ
MarteQ15
Bywalec

« Odpowiedz #2 : Styczeń 26, 2009, 10:23:12 »

Jesli dość czesto ,,myjesz,, całe akwa to sie nie dziwie!  Roll Eyes pewnie podłoże także płukałeś ? Huh
Akwarium bylo ciągle niedojrzałe. Pewnie dlatego  byl tak wysoki poziom NO3  Undecided

POdaj jeszcze reszte obsady?
kubek1976
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #3 : Styczeń 26, 2009, 11:05:59 »

Nie myję często. To był pierwszy raz na 2 miesiące. Wodę z akwarium zlałem i dolałem świeżej tylko ok 5 litrów.
Co do no3 to owszem wysoki ale u mnie nawet "czysta" woda ma powyżej 20.
Po podmianie nie mierzyłem ale napewno spadło częściowo.
Wodę musiałem już wymienić i przepłukać żwirek bo syfu się nazbierało mocno.
Filtr przepłukałem ale w tej wodzie co odlałem z akwa.
Reszta obsady - 4 gupiki 1 kirysek. Dodatkowo zauważyłem że roślinka - żabieniczka czy jak jej tam - liście zaczęły zmieniac kolor na brązowy z zielonego.

Mechanic
Super aktywny

« Odpowiedz #4 : Styczeń 26, 2009, 11:07:56 »

Niejednokrotnie przekonalem sie, ze bojek to delikatna ryba. Najlepiej gdy ma swoj harem w oddzielnym akwarium. Czesto zdarza sie, ze padaja bez powodu. Ot taka ulomnosc ryb z importu. NO3 = 80 to wysokie stezenie, byc moze zatrul sie zwiazkami azotu. Jestem ciekaw jakie masz NO2... Powinno wynosic 0.
kubek1976
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #5 : Styczeń 26, 2009, 11:15:29 »

Ale mój bojo był twardym zawodnikiem. Jak miałem za dużo rybek w akwa to mi 2 gupiki zamordował z zimną krwią. Biegał ganiał i gryzł aż gupik padł. A teraz tak sam z siebie padł.

Mechanic
Super aktywny

« Odpowiedz #6 : Styczeń 26, 2009, 11:55:10 »

Prosze zmierz NO2. Ile i jakie masz tam ryby, nie boj sie powiedziec prawdy... Good !
kubek1976
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #7 : Styczeń 26, 2009, 13:39:10 »

Zmierzę tylko muszę testy kupić.

Co do rybek to jak pisałem - 4 gupiki i kirysek i platka.
Roślinki - 3 sztuki liściastego zielska i 2 małe gałęzatki.

Miałem tydzień temu jeszcze 4 danio ale oddałem no i glonojad też mi padł ;(.

Co do zielska to zauważyłem ostatnio że mi roślinka żabieniczka zaczyna na liściach brązowieć - to chyba też efekt wody bo nie widziałem żeby mi któraś ryba coś podgryzała.

Mechanic
Super aktywny

« Odpowiedz #8 : Styczeń 26, 2009, 14:07:50 »

Przy tak malej ilosci zielska to zawsze bedziesz mial takie NO3... Dosadz roslin szybkorosnacych, moczarke, rogatka... I dodaj Sera Nitrivec do wody.
kubek1976
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #9 : Styczeń 26, 2009, 14:19:10 »

Dzięki !!. Mam nadzieję że to pomoże .

kubek1976
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #10 : Luty 09, 2009, 09:51:17 »

No i nie pomogło. Wczoraj padł gupik. W sobotę jakby pływał wolniej w miejscu, w niedzielę rano już leżał na boku.
Ale do sedna - coś jest nie tak u mnie z akwarium. Jakby mi ryby chorowały to by mi wszystkie padły na raz, albo chociaż jakoś parami. A tu pada jedna na 2 tygodnie.
Niestety i roślinki mi nie za dobrze się trzymają. Żabieniczka liście ma już brązowe w większości, natomiast moczarka szybko rośnie jak na drożdżach i nic jej nie dolega. Anubias zaczął delikatnie brązowieć na jednym liściu.

Akwarium mam 25 litrów
Filtr aquael mini plus (ustawiony prawie na minimum - bo jak ustawiłem maksymalnie na minimum to bąbelki nie lecą ;P).
Oświetlenie - zamiast zwykłej żarówki 40 W dałem energooszczędną świetlówkę 5 W (odpowiednik 40 W zwykłej).
Rośninki - moczarek mam już 6 sztuk, żabieniczka, anubias, i jakaś jeszcze liściasta no i 2 gałęzatki.
Podłoże - żwirek.
Dodam że nie nawoziłem roślin - w sklepie oczywiście nikt o takich rzeczach nie mówi.
Parametry wody : ph7,5 No3 : ok 80 (wiem że dużo, ale u mnie nawet czysta kranówa ma 20).
Rybki : 4 danio , 1 platka i 2 gupiki.
Wodę zmieniam co tydzień 5 litrów.
Ostatnio dodawałem sera nitrivec, jak widac to nic nie pomogło.

Atria_C
Global Moderator
Bywalec

« Odpowiedz #11 : Luty 09, 2009, 10:01:55 »

Zmierz jednak  to N02..tutaj może być coś nie tak.
Nie ma sensu czyścić całego akawrium
Jak często robisz podmianki?
Tak sobie teraz dco do bojownika pomyślałam,że może wlewałeś zimną wodę do akwarium (powinna mieć tą temp. co woda w akwa)?

Moje akwarium, zapraszam do konstruktywnej krytyki Wink http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=23728.0
kubek1976
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #12 : Luty 09, 2009, 10:09:57 »

Całe akwarium czyściłem bo syf się zebrał. Jak zmieniałem wodę i przejechałem rurką po żwirku to muł w wodzie się pojawił mocny. Dlatego oczyściłem całe.
Co do wody to stawiam baniak z wodą na kaloryferze i dopiero wlewam (mierzę termometrem ale rzeczywiście świeża woda ma mniejszą temp.). No i nie wlewam ostro z baniaka tylko rurką sączę powoli (tak samo jak odlewam z akwarium).

Atria_C
Global Moderator
Bywalec

« Odpowiedz #13 : Luty 09, 2009, 10:33:42 »

O.K

Co do mułu,tak na przyszłość - kup sobie odmulacz,przejedziesz raz w tygodniu i będzie z głowy Wink

Moje akwarium, zapraszam do konstruktywnej krytyki Wink http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=23728.0
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: