Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Roślina na drugi plan  (Przeczytany 1457 razy)
pin54
Zainteresowany
**

« : Luty 05, 2009, 13:04:50 »

Potrzbuję roślin (najlepiej 2 różne) na drugi plan do małego zbiornika (40l). Mają trafić przed rotale które są zasadzone "na" tylniej sciance. Przed nimi będzie leżał korzeń. Chciałbym aby zasłoniły dolne (mniej urokliwe) partie rotali, przed nimi z boku na korzeniu znajduje się microsorium narrow.  Max rozmiar w górę zasadniczo nie powinien przekraczać 10-13 cm.
Zbiornik na bazie ziemi, oświetlenie 2 x 15w (aquarelle + sunglo), temp. 26, CO2, gH docelowo trochę poniżej 10 (w tej chwili 13), pH docelowo ~6,6.

Jeżeli ktoś ma jakieś propozycje proszę pisać.

Z góry dzięki. Pozdrawiam.

Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Luty 05, 2009, 13:24:49 »

Możesz wykorzystać dużego heńka albo bacopę australis ale trzeba je będzie przycinać aby nie poszły w górę. Możesz też wykorzystać gęsto zasadzone na kawałku lignitu czy korzonku mchy: erect, willow, flame czy creeping bądź monosolenium czy lomariopsis oraz trawki jak blyxa japonica lub bardzo urokliwy jaskier - ranunculus inundatus czy rzeżucha - cardamine lyrata. To tak mi na szybko przychodzi do głowy.
« Ostatnia zmiana: Luty 05, 2009, 13:32:23 wysłane przez Emi » Zapisane

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
FighterMan
Bywalec

Kocham Ramirezy!!!

« Odpowiedz #2 : Luty 05, 2009, 13:39:14 »

Ludwigia repens, tLudwigia arcuata i anubias wąskolistny, a przed to piękny ciemnobrązowy korzeń. Pięknie to wygląda - polecam!

pin54
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #3 : Luty 07, 2009, 20:19:18 »

Dopiero miałem chwilę żeby poprzeglądać.
Ludwigie i anubias za duże, więcej heńka już nie chcę (ani nic "w tym stylu") trochę za chaotyczny jak dla mnie, ale jedna kępa zostaje. Mchy naturalnie są na korzeniu ale chciałem jeszcze coś pomiędzy mchy a rotalki wsadzić.
No i na razie numer jeden to blyxa japonica Cheesy. Nie wiem czy nie przedobrze, ale takiego akcentu mi brakuje w akwa Smiley
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: