Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Choroby « Białe plamy i pyszczki Tęczanek
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Białe plamy i pyszczki Tęczanek  (Przeczytany 1914 razy)
Wojan
Nowy
*

« : Luty 07, 2009, 10:34:03 »

Jakieś 3 tyg temu kupiłem tęczanki umieściłem je w kwarantannie gdyż na pyszczkach widziałem białe zgrubienie (wokół samego pyska). Zalałem bactopurem pomogło. Ryby były żywe i głodne. Czasami zderzały się ze ściankami kwarantannika (30l). Parametry wody były w ok. tylko wzrastały NO3 (mało roślin) do 40mg/dm3.

Po 3 tygodniach przeniosłem do ogólnego i po 1 dniu najpierw pojawiły sie białawe pyszczki, teraz na jednej jest na głowie biała plama. Na pojedynczych płetwach niektórych teczanek pojawiają się o. 1mm kłaczki jaby białawej waty.
W ogólnym NO2=0, NO3=20mg/l, ph=6,8, tw.ogl=8on, zasadowość 10. temperatura 27oC.

WOda klarowna, bez osadu.

Nie wiem co o tym sądzić i jak na to zareagują pozostałe rybki (nie chorowały). Syn jest z nimi związany (niekoniecznie z tęczankami).

Proszę o pomoc
radzio
Zainteresowany
**

akwa

« Odpowiedz #1 : Luty 07, 2009, 12:08:04 »

jak pokazała sie biała narośl z kłaczkami to mi sie wydaje że to będzie pleśniawka

240litrów za. 20.12. 2008 grzałka300wz termostatem filtr zewnętrzny 250 unimax oświetlenie 2x30w  podłoże żwir+grunt podłoże napowietrzacz +co2 24/24h +napowietrzacz na noc  roślin dużo  3 pielęgnice severum po 23 cm 4 skalary 3 kosiarki 8 zbrojników
Wojan
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Luty 08, 2009, 12:44:37 »

witam ponownie

Przyjrzałem się ponownie tęczankom. Biała plama (ok.7mm) jest bez kłaczków. Ma pyszczakch biały nalot jakby się szminką wymalowały. Nalot nie przypomina waty raczej świeży śnieg (z pojedynczymi kłaczakami) na jednej tęczance płetwa piersiowa się rozdwoiła i na granicach uszkodzenia widać białe ślady. Tęczanki stają się agresywne w stosunku do siebie gonią się i chcą jedna druga "uszczypnąć" chorym pyskiem (chyba je to drażni).

Proszę o pomoc bo nie wiem jaka to choroba i nie wiem co zrobić z resztą obsady.
Z góry dziękuję za sugestie.
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: