Witam wszystkich! Jestem nowym użytkownikiem, ale pewne wiadomości i sporo doświadczeń w terrarystyce i akwarystyce mam. Wybrałam to forum, bo piszecie o wszystkich zwierzakach akwa-terrarystycznych i sporo dowiedziałam się czytając dokładnie wypowiedzi na tematy związane z obecną moja pasją: molinezją balonową, ampulariei i ....nie ma się co oszukiwać-szukam pomocy związanej z walką z nieproszonymi gośćmi: ZATOCZKAMI.Mam także inne fantastyczne rybencje żyjące w zgodzie i nie mające możliwości rozrodu (jajorodne).Związane to jest z faktem,że moje molki (stan początkowy : złote-sztuk 2, czarne-sztuk 3) tak owocnie się kochają ,że miałam już trzy "mioty" i pływa tego maleństwa w roślinkach około 40 sztuk. Ostatnio odłowiłam 15 i przeniosłam do innego akwa . Na forum czytałam ,że rzadko udaje się wychować wszystkie molinezje z jednego miotu...nie odławiałam ponieważ myślałam że u mnie będzie tak samo - no cóż chyba dobrze im a w dodatku żadna ze starszych rybek (żałobniczki- tetra czarna-, danio różowe, kardynałki, razbory klinowe) nie robi im krzywdy.Dowiedziałam się że na jeden litr wody w akwa może przypadać 1 cm rybek...nie wiem czy to prawda, ale jak te maluchy osiągną parę cm to za mało miejsca będzie dla pozostałych .Ampularie też chcą powiększyć rodzinę i mam dwie kładki. Mam nadzieję że pomożecie mi w kwestiach na których się nie znam, a ja ze swej strony mam pewne doświadczenie w hodowli krabów tęczowych, żółwi czerwono i żółtolicych, raków floryndzkich, żabek-karlików i żab szponiastych, i....kotów