Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: 112L Początki (kilka pytań)  (Przeczytany 2313 razy)
Mate0
Nowy
*

« : Styczeń 25, 2009, 16:42:23 »

Witam
Jako że jest to mój pierwszy post na forum chciałbym się przywitać   Grin

Mam 17lat swoją przygodę z akwarystyką zacząłem w 2001roku z różnymi epizodami. Dziś jestem szczęśliwym posiadaczem akwarium 33L i 112L (na wiosnę może będzie coś większego w granicach 250l)

Ale do rzeczy  Cheesy

Jestem z Pomorza, za tydzień zaczynam ferie i zaplanowałem w najbliższym tygodniu restart akwarium 112L. Planuje akwarium roślinne z ławicą małych ryb. Doświadczenie z roślinami mam marne więc z chęcią posłucham rad doświadczonych kolegów.

Akwarium 112L
Oświetlenie 4x18W
Podłoże*
Ryby głownie Razbory klinowe i Rodostomusy
Nawożenie**
Rośliny:
Rotala India
Limnophila aromatica
Blyxa Japonia
Rotala green
Echinodorus tenellus-
glossostigma elatinoides
Elatine triandra
Rotala wallichi
Didiplis diandra
Hemianthus micranthemoides
Eusteralis stellata
Hemianthus callitrichoides
Docelowo zostanie kilka gatunków

Pytania:
*Kupiłem Floran i żwir mam zamiar po uprzednim wypłukaniu wymieszać Floran ze żwirem. Jako pierwszą warstwę chcę wysypać sproszkowany węgiel aktywny. Czy to wystarczy czy należałoby zaaplikować coś jeszcze?
** Testuje nawozy PG classic ferro i macro. Jestem średnio zadowolony(głównie dlatego że nie wiem jak dawkować) Jak się skończą myślę nad Symfonią Złota co myślicie?

Proszę o opinie projektu, jak i dobre rady
gina2006
NOWE FOTECZKI - zapraszam do opiniowania
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Styczeń 25, 2009, 17:05:55 »

Witam na forum  Good !
http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?board=2.0
Masz tu bardzo duzo tematow o podlozu
A tu masz jeden z najlepszych nawozow w bardzo przystepnej cenie (w innych sklepach + Allegro pow 70 zl za to samo) http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=20800.0
Powodzenia

Mate0
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Styczeń 25, 2009, 19:13:21 »

Przeczytałem kilka tematów i zaczynam się zastanawiać nad takim rozwiązaniem:
I Ziemia ogrodowa bez dodatków + torf+ węgiel aktywny
II siatka (może być firana z małymi otworami?)
III żwir pomieszany z floranem w stosunku 1:2

Zda egzamin?

Co do TMG to nie wiem.... cały czas dochodzi więcej opcji i się już pogubiłem...

Proszę o pomoc
gina2006
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Styczeń 25, 2009, 20:40:40 »

I    kazdy czegos porbuje - wielu sie udaje  Cheesy
II   moze byc
III  tez moze byc (czym drobniejszy zwir tym lepiej)
  powinno zdac
Jest bardzo duzo roznych nawozow, lecz nie radze stosowac roznych firm jednoczesnie (ponoc skutki moga byc oplakane - ale dokladnie nie wytlumacze, bo czytalam dawno i nie chce wprowadzic w blad)

Mate0
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Styczeń 28, 2009, 14:49:42 »

Poszedłem do sklepu po ziemie i jak się okazało NIE MA, (że też mieszkam w takiej dziurze) Ziemie zamówiłem, jak kto powiedział Pan sprzedawca „do niedzieli powinna być”. Cała sytuacja przyczyniała się do małej dygresji, bo przecież akwarium zakłada się raz na jakiś czas, więc może należałoby się pofatygować i dodać do ziemi resztę składników podanych przez Turystę. Zacząłem szukać opinii na ten temat.. Zastanawiam się (prawie już podjąłem decyzje) nad ostatecznym podłożem tj. ziemia + torf niealkalizowany+ siatka+ floran/żwir. Myślę, że takie podłoże będzie bardziej żyzne.
   Nie znalazłem odpowiedzi ile torfu dodać do ziemi, jak też ile ziemi z torfem dodać do akwarium ( w cm), wiem natomiast, że całość należy przykryć dość sporą ilością żwiru.
   Na początku zacznę oświetlać akwarium 6h dziennie, po jakim czasie można stopniowo zwiększać oświetlenie (planuje co 15minut dziennie)?               Kolejna sprawa to nawożenie, wiem, że tafle wody nie powinno się nawozić wcześniej niż 2tyg, po zalaniu.Następnie stosować ½ dawki na pakowaniu(pg classic, ferro, macro)?. Czy też może zacząć nawożenie od zakupienia na allegro K2SO4?
    W akwarium będą zasadzone również rośliny z niedoborami, czy przez okres nie nawożenia nie zgniją?

Dzięki za dotychczasową pomoc.
Jak założę akwarium to obiecuje wstawić zdjęcia do Galerii

gina2006
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Styczeń 28, 2009, 17:31:19 »

Ziemi powinno wystarczyc tak ok 4 cm ( w jakiej proporcji z torfem to juz Twoja decyzja, ale zdaje mi sie ze nie wiecej torfu jak 1/4 - dobrze tez dodac troszke gliny pokruszonej tez tak ok 1/4) Jesli chodzi o oswietlenie zaczynamy od 6 h/24 i co tydzien dokladamy godzine. Z nawozami niewiele Ci poradze - sama sie jeszcze ucze.
Ale jesli chodzi o rosliny to nawet najzdrowsze przy zmianie warunkow moga na poczatku tracic liscie, ale pozniej odbijaja.
Wazne by korzenie umiescic jak najbardziej pionowo (mozna odrobine przycinac korzen), wiele roslin sadzimy tak ze czesc korzeni wystaje ponad podloze (odrobine) Wiec sadzimy dokladnie, obsypujemy lekko przyciskajac i podciagamy troszke w gore. Niektorych roslin nie sadzimy w podlozu tylko na korzeniach z drzew lub kokosach (np. anubiasy)
Powodzenia

Mate0
Nowy
*

« Odpowiedz #6 : Styczeń 31, 2009, 11:36:49 »

Właśnie przygotowuje podłoże. Na razie płucze floran. Floran na sitko no i zalewam woda. Gdy skończyłem zauważyłem że na dnie wiadra znajduje się bardzoo drobny żwirek(to co wypłukałem) mam to wyrzucić, czy też mogę dodać go do ziemi ogrodowej?

Liczę na szybko odpowiedz bo post z pola bitwy Cheesy

W sklepie nie dostałem torfu, kupiłem keramzyt no i ziemie (nie wiem czy dobrą) Proszę o opinie, bo jak wiadomo później na zmiany będzie już za późno

Ile keramzytu dodać?

« Ostatnia zmiana: Styczeń 31, 2009, 13:00:42 wysłane przez Mate0 » Zapisane
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: