Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Zacofany w technice :)  (Przeczytany 2422 razy)
chrisowaty
Nowy
*

« : Wrzesień 13, 2004, 16:07:15 »

Witam wszystkich forumowiczów.
Moja przygoda z akwarystyką zakończyła się blisko 14 lat temu. Ale fala zainteresowania powraca.
Przeglądając forum interesowałem się głównie zmianami w oprzyrządowaniu, które od moich czasów zrobiły milowy krok w technice.
Więc zradzają sie pytania:

Jaki filtr zastosować do akwarium wielogatunkowego. (kąsaczowate, karpiowate, zbrojniki, sumy) - firma i orientacyjny koszt.
Jakie lampy fluoroscencyjne zastosować do oświetlania i w jakiej mocy?
Jaką grzałkę z termostatem?
Co zastosować do napowietrzania akwarium, ważne aby wytwarzało jak najmniejsze pęcherzyki powietrza, oraz wystarczyło zasilanie z brzęczyka, który lezy w komórce i czeka na powrót.

Szczególy:
Akwarium ramowe o pojemności 100 litrów (60x40x40cm)
Pozdrawiam
wirek
Stały użytkownik

« Odpowiedz #1 : Wrzesień 13, 2004, 21:19:09 »

Na 100 litrów wystarczy Fan-2 Akwa-ela. Można tylko zrezygnować z obudowy i dać znacznie większą gąbkę. Nie orientuję się w cenach, ale gdzieś koło 35 zł. Oświetlenie: w sumie koło 40 watów w postaci np. dwóch rur albo kompaktów + odbłyśniki. Z grzałką się wstrzymaj, bo może się okazać, że mając ciepłe mieszkanie, filtr wewnętrzny i oświetlenie nie będzie potrzebna. Ja mam w akwarium taką sytuację jak tu opisałem. Ja używam dwóch zwykłych kompaktów, jeżeli chciałbyś zastosować jakieś specjalistyczne świetlówki, to musisz poszukać po forum. Powodzenia

Tańczący z rybkami
chrisowaty
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Wrzesień 15, 2004, 19:12:44 »

Dzieki za odpowiedz.
Nad Fan2 się nawet zastanawiałem, myslę co by go wzmocnić jakimś filtrem zewnętrzym typu fznk2, tak aby oba pracowały na niezbyt duzych obrotach.
Co do akwarium to moja stara ramowa setka, ma już mocno zniszczony kit i cieknie. Naprawa + pomalowanie ram, oraz zbudowanie osłony na akwarium to ok 60% nowego akwarium, więc chyba zdecyduje się na nowe 112l, tylko nie wiem czy panoramiczne, czy zwykłe. Oprócz wyglądu, różnią się w funkcjonalności? Czy takie panoramiczne jest tak samo wytrzymałe jak tradycyjne?
Co do oświetlenia zastanawiam się na oswietleniem w postaci 5-7 lamp halogenowych zasilanych napięciem 24V. Sterowane przez układ który nie tylko będzie właczał i wyłączał oświetlenie, ale będzie dobierał moc owietlenia w zależności od warunków zewnętrznych. (być może uda mnie się zaprzęgnąć do tego układ łagodnego zapalania i gaszenia)
Jako tło, myslę zastosować szybę pleksi z naklejonymi płaskimi kamieniami i oczywiscie umieszczoną wewnątrz akwarium. (imitacja skalnego brzegu)
Co myslicie o tych pomysłach?
wirek
Stały użytkownik

« Odpowiedz #3 : Wrzesień 15, 2004, 20:16:11 »

O halogenach zapomnij. Temat był wałkowany nie tylko tutaj. Jest to nieopłacalne. Prócz droższego osprzętu, dodajesz sobie jeszcze straty mocy na transformatorze, a halogen wcale nie ma tak mocnego światła jakby się wydawało za to grzeje solidnie. Taki sterownik bodajże 3-kanałowy można kupić za około 150 zł, lub jeśli potrafisz podziałać lutownicą to coś taniej z "Elektroniki Praktycznej". Ja osobiście nie przepadam za akwariami panoramicznymi, ale to kwestia gustu. Miejsca w pokoju zajmuje tyle samo, za to dla rybek o te rogi jest mniej. Zawsze to jakieś zniekształcenie, a problemy z wytrzymałością jakoś na forum chyba nie były zgłaszane. Tło to też kwestia staranności wykonania i dobrania do wystroju. Można tak jak planujesz. Pokaż zdjęcia jak będziesz miał gotowe!

Tańczący z rybkami
chrisowaty
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Wrzesień 15, 2004, 20:43:47 »

Własnie to grzanie chciałem wykorzystać do uprawy Pistii. Pamietam, że kiedys miałem pół akwarium pokryte jej liśćmi do czasu kiedy zamiast dwóch żarówek 75W wsadziłem jedną świetlówkę 40W ( z przyczyn ekonomicznych)
Co do świetlówek. Cięzko wysterować swietlówkami tak aby moznabyło regulować natężenie oświetlenia. Co prawda jest to mozliwe za pomocą regulatorów tranzystorowych ale cena jest ich spora. Z regulacji jestem wstanie zrezygnować, ale układ łagodnego wygaszania i zapłonu będę chciał uruchomić nawet ze świetlówkami. (Mam kilka schematów, więc może cos się zrobi).
Mam też idee zrobienia filtru podżwirowego obejmującego obszar całego akwarium. Z doświadczenia wiem, że system filtrowania podzwirowego oraz za pomocą normalnego filtru (wtedy filtru gabkowego) dawały całkiem przyzwoite rezultaty, szczególnie jesli chodzi o trwałość "systemu biologicznego" w czasie.
Co do ogrzewania, sprawa się juz prawie rozwiązała. Uruchomiłem regulator temperatury otrzymany z odzysku. Poprzez wymianę kilku elementów mam regulator który uczy się reakcji układu, dobierając odpowiednią charakterystykę i załącza układ impulsowo zaoszczędzając od 12-25% energi w stosunku do tradycyjnych regulatorów. Jego wadą jest pomiar poprzez termoparę która w warunkach akwarystycznych może się szybko zzuzyć, ale za to dokładność 0,2 stopnia oraz jedno wyjście programowalne które mozna zaprogramować na dowolną temp.
Pomysłów mam sporo, żebym tylko zrealizował je w tych 50%
Pozdrawiam
wirek
Stały użytkownik

« Odpowiedz #5 : Wrzesień 16, 2004, 08:12:34 »

Ja nie miałem na myśli regulacji bezstopniowej, bo to przy oświetleniu wyładowczym jest trudne, poza tym rury bardzo szybko się zużywają pracując poniżej parametrów. Sugerowałem użycie trzech niezależnych wyłączników włączających i wyłączających trzy rury (możnaby dać coraz większą moc) w odstępie np. 15 minut. Miałbyś wtedy efekt narastania i zmniejszania oświetlenia. Co prawda skokowo ale zawsze jakoś

Tańczący z rybkami
A-smi
Robert
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #6 : Wrzesień 16, 2004, 12:06:48 »

Cytat: wirek
Sugerowałem użycie trzech niezależnych wyłączników włączających i wyłączających trzy rury (możnaby dać coraz większą moc) w odstępie np. 15 minut. Miałbyś wtedy efekt narastania i zmniejszania oświetlenia. Co prawda skokowo ale zawsze jakoś

Dobry sposob na zorganizowanie w akwarium switu i zmierzchu.

pozdrawiam
asmi
Przemek
Administrator
Super aktywny

« Odpowiedz #7 : Wrzesień 16, 2004, 21:11:07 »

Co do filtra to do 100l najlepiej byłoby dodać :
http://www.aquael.pl/pl/akwarystyka/filtryzk.php?id=338

Ja od wczoraj mam ten większy model i na razie jest super, a cena wiele mniejsza niż zachodnie.

Pozdrawiam
Admin
-----------------------------
500l - akwarium towarzyskie
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: