Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: 1 [2]
  Drukuj  
Autor Wątek: dziwny kokon  (Przeczytany 4796 razy)
Woodcrafts
Nowy
*

« Odpowiedz #15 : Luty 26, 2009, 14:29:59 »

wirek co do tego z tymi ampuliami to masz racje teraz to mi sie przypomnialo:D

Zeczywiscie raz musza sie spotkac na mala wymiane genow ale pozjiej juz moga jechac same z siebie:D
lukas
Global Moderator
Super aktywny

into U'r eyes my face remains

« Odpowiedz #16 : Luty 26, 2009, 19:15:39 »

wirek co do tego z tymi ampuliami to masz racje teraz to mi sie przypomnialo:D

Zeczywiscie raz musza sie spotkac na mala wymiane genow ale pozjiej juz moga jechac same z siebie:D
nie mogą, gdyż są rozdzielnopłciowe

wirek
Stały użytkownik

« Odpowiedz #17 : Luty 27, 2009, 10:51:00 »

nie mogą, gdyż są rozdzielnopłciowe
Mogą, jeżeli oszczędnie gospodarują spermą i nie ma to nic wspólnego z obojnactwem. Nawet zdaje się mieczyki Hellera mogą kilkukrotnie zachodzić w ciążę po jednorazowym zapłodnieniu

Tańczący z rybkami
lukas
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #18 : Luty 27, 2009, 19:06:19 »

Mogą, jeżeli oszczędnie gospodarują spermą i nie ma to nic wspólnego z obojnactwem.
HuhHuh Sugerujesz że samica sama dawkuje sobie ilość spermy potrzebnej jej do zapłodnienia jaj jakie wyprodukowała? Jeśli nie to nie bardzo rozumiem co masz na myśli pod pojęciem gospodarowania spermą? Nie mówiąc już o oszczędnym i nieoszczędnym gospodarowaniu hehe Wink
Nawet zdaje się mieczyki Hellera mogą kilkukrotnie zachodzić w ciążę po jednorazowym zapłodnieniu
Nie mogą. Zdolność do przechowywania nasienia mają niektóre Poecilia (np. gupiki). Mieczyki należą do rodzaju Xiphophorus i nie mają takiej zdolności. Nigdy nie słyszałem jakoby ampularie potrafiły magazynować nasienie. Nie znalazłem również w sieci takich informacji. Możecie mnie odesłać do jakiegoś wiarygodnego źródła?

wirek
Stały użytkownik

« Odpowiedz #19 : Luty 27, 2009, 21:43:40 »

Dokładnie to sugeruję, bo wiem że są gatunki z różnych gromad, które to potrafią. Aczkolwiek nie mam informacji czy ampularia do nich należy. Natomiast moja pierwsza ampularia, gdy po ok. półrocznym samotnym pobycie w moim akwarium zaczęła składać kokony (a w szczycie płodności robiła to chyba co miesiąc), nie miała szans zostać zapłodniona powtórnie. Więc skąd miałaby nasienie? I właśnie wydawało mi się, że mieczyki a nie gupiki mogą z jednego zapłodnienia wydawać kilka miotów. Ale skoro masz sprawdzone informacje, że jest na odwrót, to nie dyskutuję bo nie zajmuję się Ameryką.
« Ostatnia zmiana: Luty 27, 2009, 23:03:12 wysłane przez wirek » Zapisane

Tańczący z rybkami
lukas
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #20 : Luty 28, 2009, 01:57:09 »

Dokładnie to sugeruję, bo wiem że są gatunki z różnych gromad, które to potrafią.
np ?

wirek
Stały użytkownik

« Odpowiedz #21 : Marzec 02, 2009, 07:40:02 »

np ?
Na przykład pszczoła miodna, której samica odbywa raz w życiu lot godowy, w trakcie którego jest zapładniana przez kilku samców, a następnie całe swoje życie spędza nieruchomo w ulu, produkując jaja. Pewnie tak samo to wygląda u mrówek i termitów. Na temat piękniczkowatych ukazało się w "Akwarium" w latach 72-73 kilka artykułów Henryka Szelęgiewicza (numery 14-15 i 16 dostępne na "Akwa-manii"). Autor podaje, że prawie wszystkie piękniczkowate są zdolne do przechowywania spermy, przy czym gupiki korzystają z najświeższej porcji, natomiast zmienniki i mieczyki (wtedy pewnie były jeszcze jedną rodziną z gupikami) mogą być zapłodnione raz na całe życie. Poza tym, jak wyczytałem w "Biologii" Villego bardzo rzadkie są wśród obojnaków przypadki samozapładniania. Najczęściej dochodzi do zapłodnienia krzyżowego, albo osobnik może występować na zmianę raz jako samiec a innym razem jako samica.

Tańczący z rybkami
Strony: 1 [2]
  Drukuj  

Skocz do: