Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Zestaw Roślin do 300l  (Przeczytany 1747 razy)
Kowen
Nowy
*

« : Styczeń 25, 2009, 20:50:35 »

Witam
Mam pytanie odnośnie zestawu roślin a więc posiadam akwarium 300l 120x50x50, oświetlenie to 2x30W T8 + 2x39W T5 , będę podawał CO2 z bimbrowni.
Czy taki zestaw będzie pasował do takiego oświetlenia. Podłożę będzie na ziemi ogrodowe, dokładnie to przepis z waszego forum.

Microsorum Pteropus - Mikrozorium Oskrzydlone (roślina mateczna) szt 2
Rotala Rotundifolia Green szt 5
Lilaeopsis Mauritiana - Lileopsis Maurityjski szt 25
Cryptocoryne Wendtii Green - Zwartka Wendta Zielona szt 5
Echinodorus Quadricostatus var. Quadricostatus - Żabienica Czterożebrowa szt 5
Cladophora Aegagropila - Gałęzatka Kulista szt 3

Wszystkie rośliny prawdopodobnie zostaną zamówione w : http://www.holenderskie.nazwa.pl , co ewentualnie można dodać lub zamienić?

Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Styczeń 27, 2009, 19:15:32 »

co ewentualnie można dodać lub zamienić?

Wg mnie brakuje Ci w tym zestawie dużych, szybkorosnących roslin odpowiednich do akwarium postawionego "na ziemi" takich jak: żabienice, różne nadwódki, nurzaniec, rotale, limnofile, bacopy, cabomby, moczarki itp. Nie wiem jakie masz zamiary aranżacyjne wg tego akwarium więc piszę tylko pod kątem łatwiejszego startu.

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
schumi
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #2 : Styczeń 29, 2009, 17:56:17 »

Z tego co sie orientuje to CO2 z bimbrowni na akwa 300l jest za malo...
Kowen
Nowy
*

« Odpowiedz #3 : Styczeń 30, 2009, 17:17:12 »

Co byście mi polecili, akwarium ma być troszkę mieszanka iwagumi i rybouku. Mam 4 duże kamienie skałek filitowych, które będę chciał aby troszkę porosły mchem. Niewielkie korzenie chce wykorzystać tylko dla schronień. Co do obsady to będzie ok 30 -40 neonek, małe pielęgniczki kakadu, agassiza, rozbory, kilka zbrojników oraz kiryski panda.

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: