Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Nawozenie Kno3  (Przeczytany 1188 razy)
MariuszW
Stały użytkownik

« : Styczeń 30, 2009, 20:44:36 »

Witam mam pewien problem z NO3 a raczej z jego brakiem, mianowicie od kilku tygodni zobserwowalem spadek NO3 przez ostatnie tygodnie utrzymywal sie na poziomie 5 mgl a dzis juz w granicach 0 zakupilem KNO3 saletre potasowa szukalem roznego rodzaju kalkulatorow z ktorych wyszlo ze aby podniesc NO3 do 8 w moich 60l nalezalo by rozpuscic 200g w 250 ml wody i dawkowac 1ml, tylko ze 200g juz w 500 ml wychodzi roztwor nasycony tzn ze nie wszystko sie rozpuszcza... czy ktos z szanownych forumowiczow ma jakies doswiadczenie w dawkowaniu w ten sposob NO3 do akwa??? Potrzebowal bym jakiejs fachowej porady co do sporzadzenia roztworu i sposobu jego dawkowania z gory dziekuje i przepraszam jesli powielam ten temat....
andrzejkowac
Bywalec

« Odpowiedz #1 : Styczeń 30, 2009, 20:48:43 »

Zrób roztwór 100gram na 500mil i będzie dobrze inaczej się nie rozpuści i podawaj według kalkulatora Tylko najpierw sprawdź swój test roztworem wzorcowym bo z testami to różnie bywa .

Młode ampularie oddam
MariuszW
Stały użytkownik

« Odpowiedz #2 : Styczeń 30, 2009, 21:02:09 »

Test kropelkowy wiec raczej powinien byc ok tym bardziej ze paskowe 5 w 1 tez nic nie wykazuja,dzieki za odp...
andrzejkowac
Bywalec

« Odpowiedz #3 : Styczeń 30, 2009, 21:11:11 »

weź jakiś zbiornik o określonej pojemności wlej tyle KNO3 żeby test pokazał nap 10 czy 20 ppm według kalkulatora i zobacz czy test pokaże podobnie  Ja miałem dwa kropelkowe jeden pokazywał a drugi nie badałem kilka razy

Młode ampularie oddam
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: