Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Materiały na dekoracje akwarium...  (Przeczytany 8332 razy)
Mirko
Nowy
*

« : Wrzesień 27, 2003, 14:32:19 »

Mam akwarium o poj. 460 l. i chciałem tylną ściankę urządzić tłem a'la skały...czytałem kiedyś o użyciu do tego styropianu, ale nic więcej.
Pomóżcie...jakich innych materiałów można do tej czynności użyć...jeśli znacie jakieś strony poświęcone tej tematyce byłbym wdzięczny...
Harpia
Bywalec

« Odpowiedz #1 : Wrzesień 28, 2003, 09:58:13 »

Niestety strony nieznam ale mam skalną ścianke własnej roboty, styropian trzeba troszke stopić lub zedrzeć z płaskiej strony, nanosimy dobr sylikon i nasypujemy potłuczonych wapieni tak żeby utworzyły zwartą fakture, suszyło sie chyba 3 dni a teraz stoi za akwarium i przepięknie wtorzy głębie.

www.fretki.org.pl - największa fretkowa strona w Polsce!
http://forum.fretki.org.pl/index.php - fretkowe forum.
GP
Stały użytkownik

« Odpowiedz #2 : Wrzesień 29, 2003, 08:17:40 »

Ja użyłem płyty styropianowej o gr. 5 cm. Powypalałem ją świeczką, następnie wyszpachlowałem gipsem szpachlowym i pomalowałem w różnych odcieniach na czarno i szaro. Chyba przemaluję na trochę cieplejsze odcienie (czerwony, niebieski, zielony), bo tło jest trochę mdłe.
Tło jest oczywiście zewnętrzne. Myślę, że posypanie kamieniem da lepszy i bardziej naturalny efekt.
Proszę tylko o dokładniejsze wyjaśnienie Sarmika, jakie to są wapienie.

375 l. 6x36 W, CO2, 20xRasbora Klinowa, 4x Neon Inessa, 6x Barwieniec Czarny, 6xDanio pręgowane, 3xKirys Spiżowy, 2x Kosiarka, 2x Glonojad, 2x Molinezja
GP
Stały użytkownik

« Odpowiedz #3 : Wrzesień 29, 2003, 08:29:32 »

http://www.akwa54.prv.pl/
Tło jest opisane jako wewnętrzne, ale bałbym się go wkładać do środka.
Jest jeszcze strona z dokładnie opisanym tłem wypalanym i malowanym - muszę sobie przypomnieć, ale to co wcześniej napisałem powinno ci wystarczyć. Jeszcze jedno - płyty styropianowe są długości do 1m, więc musisz je łączyć specjalnym klejem.
Miłej pracy!

375 l. 6x36 W, CO2, 20xRasbora Klinowa, 4x Neon Inessa, 6x Barwieniec Czarny, 6xDanio pręgowane, 3xKirys Spiżowy, 2x Kosiarka, 2x Glonojad, 2x Molinezja
Harpia
Bywalec

« Odpowiedz #4 : Wrzesień 29, 2003, 11:07:07 »

Ja robiłam dokładnie tak samo tylko zamiast gipsu jest silikon a wapienie są pozbierane z łąki i roztrzaskane na malutkie kawałki, najpierw styropian wypaliłam, potem pokryłam silikonem na to układałam wieksze kawałki skałek tak żeby miało to wygląd bardziej naturalny a szczeliny wysypałam kruszywem z reszty wapieni i spryskałam klejem, tło jest u mnie zewnętrzne bo mam akwarium ogólne ale chyba z powodzeniem byłoby wewnętrzne, ma tylko jedną wade, zajmuje troche miejsca i waży też nie mało. Akwa jest metrowej długości więc problemu nie było, pasuje jak ulał.

Mirko
Nowy
*

« Odpowiedz #5 : Wrzesień 30, 2003, 18:17:29 »

Dzięki serdeczne będę miał trochę roboty ale mam nadzieję że sie uda...jeszcze raz dziękuje...
Harpia
Bywalec

« Odpowiedz #6 : Wrzesień 30, 2003, 19:01:09 »

Niema za co, polecamy sie na przyszłość Wink

Duch
Man without body
Stały użytkownik

« Odpowiedz #7 : Grudzień 27, 2003, 09:36:41 »

Mam pytanie

Gdzie można kupić taki styropian? Czy sprzedają go na sztuki czy trzeba kupić od razu całą paczkę do ociepleń domów :lol: ? Jestem z Warszawy (w Castoramie to sprzedają całe paczki )

Pozdrawiam Norbert
AquaDesign.pl
mialas
Nowy
*

« Odpowiedz #8 : Styczeń 13, 2004, 23:14:04 »

Co do styropianu to sprzedaja takie plyty(ROZNY RODZAJ I GROBOSC)w leroy merlin na żeraniu. Za dzialem ogrodniczym jest wyjscie na taki taras i tam to jest,sprzedaz na sztuki.
mialas
Nowy
*

« Odpowiedz #9 : Styczeń 13, 2004, 23:17:40 »

Co do styropianu to sprzedaja takie plyty(ROZNY RODZAJ I GROBOSC)w leroy merlin na żeraniu. Za dzialem ogrodniczym jest wyjscie na taki taras i tam to jest,sprzedaz na sztuki.
mialas
Nowy
*

« Odpowiedz #10 : Styczeń 13, 2004, 23:19:19 »

Duch
Man without body
Stały użytkownik

« Odpowiedz #11 : Styczeń 13, 2004, 23:29:50 »

Dzięki za info ale już zrobiłem tło(zaraz po sylwku)-pożyczyłem od chłopaków, którzy ocieplają mój blok Cheesy . Znalazłem też takie pojedyncze sztuki w Castoramie(oczywiście schowane na uboczu, że trudno zauważyć :? ) W czwartek zalałem baniak, zrobiłem odbłyski a dzisiaj odpaliłem bimbrownię Cool

A teraz to już tylko czekać aż dojrzeje  :wink:

Pozdrawiam Norbert
AquaDesign.pl
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: