Mirko
Nowy

|
 |
« : Wrzesień 27, 2003, 14:32:19 » |
|
Mam akwarium o poj. 460 l. i chciałem tylną ściankę urządzić tłem a'la skały...czytałem kiedyś o użyciu do tego styropianu, ale nic więcej. Pomóżcie...jakich innych materiałów można do tej czynności użyć...jeśli znacie jakieś strony poświęcone tej tematyce byłbym wdzięczny...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Harpia
|
 |
« Odpowiedz #1 : Wrzesień 28, 2003, 09:58:13 » |
|
Niestety strony nieznam ale mam skalną ścianke własnej roboty, styropian trzeba troszke stopić lub zedrzeć z płaskiej strony, nanosimy dobr sylikon i nasypujemy potłuczonych wapieni tak żeby utworzyły zwartą fakture, suszyło sie chyba 3 dni a teraz stoi za akwarium i przepięknie wtorzy głębie.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
GP
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #2 : Wrzesień 29, 2003, 08:17:40 » |
|
Ja użyłem płyty styropianowej o gr. 5 cm. Powypalałem ją świeczką, następnie wyszpachlowałem gipsem szpachlowym i pomalowałem w różnych odcieniach na czarno i szaro. Chyba przemaluję na trochę cieplejsze odcienie (czerwony, niebieski, zielony), bo tło jest trochę mdłe. Tło jest oczywiście zewnętrzne. Myślę, że posypanie kamieniem da lepszy i bardziej naturalny efekt. Proszę tylko o dokładniejsze wyjaśnienie Sarmika, jakie to są wapienie.
|
|
|
|
|
|
375 l. 6x36 W, CO2, 20xRasbora Klinowa, 4x Neon Inessa, 6x Barwieniec Czarny, 6xDanio pręgowane, 3xKirys Spiżowy, 2x Kosiarka, 2x Glonojad, 2x Molinezja
|
|
|
GP
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #3 : Wrzesień 29, 2003, 08:29:32 » |
|
http://www.akwa54.prv.pl/Tło jest opisane jako wewnętrzne, ale bałbym się go wkładać do środka. Jest jeszcze strona z dokładnie opisanym tłem wypalanym i malowanym - muszę sobie przypomnieć, ale to co wcześniej napisałem powinno ci wystarczyć. Jeszcze jedno - płyty styropianowe są długości do 1m, więc musisz je łączyć specjalnym klejem. Miłej pracy!
|
|
|
|
|
|
375 l. 6x36 W, CO2, 20xRasbora Klinowa, 4x Neon Inessa, 6x Barwieniec Czarny, 6xDanio pręgowane, 3xKirys Spiżowy, 2x Kosiarka, 2x Glonojad, 2x Molinezja
|
|
|
|
Harpia
|
 |
« Odpowiedz #4 : Wrzesień 29, 2003, 11:07:07 » |
|
Ja robiłam dokładnie tak samo tylko zamiast gipsu jest silikon a wapienie są pozbierane z łąki i roztrzaskane na malutkie kawałki, najpierw styropian wypaliłam, potem pokryłam silikonem na to układałam wieksze kawałki skałek tak żeby miało to wygląd bardziej naturalny a szczeliny wysypałam kruszywem z reszty wapieni i spryskałam klejem, tło jest u mnie zewnętrzne bo mam akwarium ogólne ale chyba z powodzeniem byłoby wewnętrzne, ma tylko jedną wade, zajmuje troche miejsca i waży też nie mało. Akwa jest metrowej długości więc problemu nie było, pasuje jak ulał.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Mirko
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #5 : Wrzesień 30, 2003, 18:17:29 » |
|
Dzięki serdeczne będę miał trochę roboty ale mam nadzieję że sie uda...jeszcze raz dziękuje...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Harpia
|
 |
« Odpowiedz #6 : Wrzesień 30, 2003, 19:01:09 » |
|
Niema za co, polecamy sie na przyszłość 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Duch
Man without body
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #7 : Grudzień 27, 2003, 09:36:41 » |
|
Mam pytanie
Gdzie można kupić taki styropian? Czy sprzedają go na sztuki czy trzeba kupić od razu całą paczkę do ociepleń domów :lol: ? Jestem z Warszawy (w Castoramie to sprzedają całe paczki )
|
|
|
|
|
|
|
|
|
mialas
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #8 : Styczeń 13, 2004, 23:14:04 » |
|
Co do styropianu to sprzedaja takie plyty(ROZNY RODZAJ I GROBOSC)w leroy merlin na żeraniu. Za dzialem ogrodniczym jest wyjscie na taki taras i tam to jest,sprzedaz na sztuki.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
mialas
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #9 : Styczeń 13, 2004, 23:17:40 » |
|
Co do styropianu to sprzedaja takie plyty(ROZNY RODZAJ I GROBOSC)w leroy merlin na żeraniu. Za dzialem ogrodniczym jest wyjscie na taki taras i tam to jest,sprzedaz na sztuki.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
mialas
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #10 : Styczeń 13, 2004, 23:19:19 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Duch
Man without body
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #11 : Styczeń 13, 2004, 23:29:50 » |
|
Dzięki za info ale już zrobiłem tło(zaraz po sylwku)-pożyczyłem od chłopaków, którzy ocieplają mój blok  . Znalazłem też takie pojedyncze sztuki w Castoramie(oczywiście schowane na uboczu, że trudno zauważyć :? ) W czwartek zalałem baniak, zrobiłem odbłyski a dzisiaj odpaliłem bimbrownię A teraz to już tylko czekać aż dojrzeje :wink:
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|