Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Czy to ospa????  (Przeczytany 4536 razy)
scolls
Zainteresowany
**

« : Wrzesień 07, 2004, 09:02:22 »

Witam!
Jestem nowym użytkownikiem na forum więc witam wszystkich serdecznie:-)i z góry dziękuje za pomoc.
W czym rzecz.Mam pytanie dotyczace pielęgnic zebra.Czy u tych ryb występuje wysypka tarłowa? Pytam dlatego że po trzecim dniu po tarle zauważyłem wysypke na obu rybach i wygląda to identycznie jak ospa.Prosze o szybką pomoc bo nie wiem co robić.Pozdrawiam:-)
atusia
Stały użytkownik

« Odpowiedz #1 : Wrzesień 07, 2004, 09:37:41 »

Nie sądzę, aby u tych rybek występowała wysypka podczas tarła. Owszem zmieniają one ubarwienie...znalazłam fajny link o tych rybciach:
http://www.akwarium.prx.pl/adv/cichlasoma_nigrofasciatum.htm

Pozdrawiam Beata

240l-paletki
Molly_
Bywalec

« Odpowiedz #2 : Wrzesień 07, 2004, 09:54:41 »

Atusia ma rację. U pielęgnic zeber nie wystepuje wysypka tarłowa. Więc pewnie Twoje rybcie złapały ospę :? Polecam na to Ichtiosan Tropicala.

P.S. Witam Cię serdecznie na forum :wink:

zawsze iść rozkaz, który mam we krwi, MAŁĄ WOJNĘ w sobie mieć
Splender
Stały użytkownik

« Odpowiedz #3 : Wrzesień 07, 2004, 17:51:32 »

Popieram przedmówców :!: I serdecznie witam na forum :!:

Jeśli mógłbym coś zasugerować to co do chorób jest osobny dział.. Nie zaśmiecajmy tak forum :!:  :wink:
Molly_
Bywalec

« Odpowiedz #4 : Wrzesień 07, 2004, 18:27:30 »

Cytat: Splender
Jeśli mógłbym coś zasugerować to co do chorób jest osobny dział.. Nie zaśmiecajmy tak forum :!:  :wink:

Na pewno ten wątek zostanie przeniesiony do chorób przez moderatorów. A na początku Scolls nie wiedział sam, jak pisał, czy to choroba, więc wydaje mi się, że to nie zaśmiecanie forum, a może nie trafienie w odpowiednią kategorię :wink:

scolls
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #5 : Wrzesień 07, 2004, 20:53:07 »

Dzieki za pomoc ale sprawa jeszcze bardziej sie skomplikowała dlatego że dziś nastąpił wylęg młodych zebr i jeśli to faktycznie ospa to czy według Was mam zastosować Ichtiosan Tropicala i czy nie zaszkodzi to narybkowi? No i dzięki za stronke :-) Pozdrawiam
Molly_
Bywalec

« Odpowiedz #6 : Wrzesień 07, 2004, 21:08:50 »

O kurcze, no to się porobiło :wink: Hmm...a masz w akwarium jeszcze inne ryby? Jeśli nie, to ja bym radziła wyłowić dorosłe zebry i leczyć w osobnym akwarium. Lek może nie być dobrze przyjęty przez narybek. Hmmm....tak myślę. Ale może ktoś jeszcze z forum się w tym temacie wypowie?
Ale jeśli w akwarium masz jeszcze jakieś inne rybki to sprawa będzie trudniejsza.

scolls
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #7 : Wrzesień 07, 2004, 23:46:10 »

Ano porobiło sie :-) Molly_dzięki za pomoc i pragne wyjaśnić że w akwarium tarliskowym zostawiłem tylko 4 dwu centymetrowe Ancistrusy:-)
Sa małe i szybkie dlatego zebry nic im nie zrobia ,no i one raczej narybkowi też nic.Poza tym żadna inna rybka nie przetrwała by w akwarium z zebrami podczas tarła:-)AGRESJA!!!! Martwi mnie w dalszym ciągu podanie lekarstwa a konkretnie to czy zaszkodzi czy nie,może jeszcze ktos sie wypowie?
Tomlsv
Super aktywny

« Odpowiedz #8 : Wrzesień 08, 2004, 06:26:46 »

Hmm no sytuacja ciężka, ja widzę 2 rozwiązania:
1. Uratować rodziców, jeśli raz dorobiły się potomstwa to doczekasz się i następnego. Czyli zastosować ichtiosan Sad
2. Podnieść temperaturę do 29-30stopni i zasolić wodę 1duża łyżka na 10L wody, narybek może to przeżyć. Tym sposobem można ospę wyleczyć ale bez 100% gwarancji.

http://akwarium.cdi.pl/avataranim.html  avatary (zdjęcia/obrazki pod nick) na forum !
Jak komuś nie działa to dodać www do adresu.
Molly_
Bywalec

« Odpowiedz #9 : Wrzesień 08, 2004, 09:13:55 »

Cytat: scolls
Poza tym żadna inna rybka nie przetrwała by w akwarium z zebrami podczas tarła:-)AGRESJA!!!!

Z tym bym polemizowała :wink: Ale to też może zależne jest od samego charakteru rybki. Chociaż kiedyś też tak myślałam, a co więcej byłam pewna, że zebra jest najbardziej agresywną pielęgnicą. A jednak tak do końca chyba nie jest :wink: No, ale zostawmy to na razie, przejdźmy do tematu.

Hmm... a może by zrobić tak, że rodziców przełowić do innego akwa, tam podać im lek. Ancistrusy też przełowić, gdyż maluszki byłyby zagrożone w ich towarzystwie. Glonciom w zasadzie też możnaby podać pewną niewielką dawkę leku, gdyż i one mogą być nosicielami, ale tego jeszcze nie widać.
W tym czasie w akwarium, gdzie zostanie narybek, zrobić tak jak powiedział Tomlsv w punkcie 2, żeby zabić "zarazki", które ewentualnie by w tym akwa siedziały. A jak ospa u dorosłych ryb zostanie wyleczona, przełowić obsadę spowrotem do ogólnego akwa. Trochę skomplikowane, ale w akwarystyce wszystkiego warto spróbować :wink:
Niemniej jednak życzę powodzenia! Smiley

scolls
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #10 : Wrzesień 10, 2004, 20:07:18 »

Narazie udało sie :lol: Dzięki za rady ale zastosowałem preparat FMC firmy ZOOLEK i jak narazie wszystko jest ok.Dorosłe tarlaki wyzdrowiały Tongue a narybek narazie siedzi w gniezdzie.Zobaczymy co będzie dalej.Pozdrawiam.
scolls
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #11 : Wrzesień 11, 2004, 20:19:44 »

WITAM!!!!
Maluchy czyją sie dobrze i zaczeły "wcinać" pokarm "FIRST BEST" firmy HIKARI dla paletek. :lol: Pozdrawiam.
atusia
Stały użytkownik

« Odpowiedz #12 : Wrzesień 11, 2004, 21:45:03 »

Gratulacje Scolls Smiley

Pozdrawiam Beata

240l-paletki
Molly_
Bywalec

« Odpowiedz #13 : Wrzesień 13, 2004, 09:14:43 »

Ja też również gratuluje! I cieszę się z Toba :wink:

Strony: [1]