|
nestoor
|
 |
« : Styczeń 08, 2009, 20:52:18 » |
|
|
|
|
|
|
|
Zapraszam do mojego akwarium: 112L
|
|
|
|
marek121221
|
 |
« Odpowiedz #1 : Styczeń 08, 2009, 20:59:44 » |
|
Ja proponuję 1 
|
|
|
|
|
|
gg-733380
|
|
|
Grajewiak
Global Moderator
Super aktywny

Dariusz
|
 |
« Odpowiedz #2 : Styczeń 08, 2009, 21:07:55 » |
|
Ja proponuję 1  Jeszcze jakis napiszesz dlaczego akurat 1 to bedzie dobrze 
|
|
|
|
|
|
GG 12591627 "Niedoświadczony daje wiarę każdemu słowu, lecz roztropny rozważa swe kroki" Prz 14:15  160l na ziemi!
|
|
|
|
Drago
|
 |
« Odpowiedz #3 : Styczeń 08, 2009, 21:17:25 » |
|
Moim zdaniem lepszy jest 2 model bo ma wbudowany zawór szybkiego rozruchu do samoczynnego zasysania wody a w pierwszym co prawda tańszym,musisz zasysać wodę ustami jak nie umiesz to się parę razy napijesz zanim się nauczysz .
|
|
|
|
|
|
Akwarium może mieć każdy, akwarystą trzeba się urodzić bo może tylko 2% to hobbyści reszta to ludzie którzy mają ryby. Lecz czym jest bezmyślne lampienie się na najpospolitsze gatunki i ciąże u gupika wśród chwastów, w porównaniu z odkrywaniem i poznawaniem nowych, tajemniczych i ciekawych gatunków
|
|
|
gina2006
NOWE FOTECZKI - zapraszam do opiniowania
Super aktywny

|
 |
« Odpowiedz #4 : Styczeń 08, 2009, 21:23:26 » |
|
Wszystkiego sie mozna szybko nauczyc, a zasysania najszybciej - jak z raz sobie pociagnie odchodow to juz za drugim razem bedzie umial  Ten pierwszy tez ma swoj plus - wszystkie katy czysciutkie w przeciwnosci do okroglych, ale nie u tego sprzedawcy (zobacz jego komentarze - niewiele sprzedazy i juz sporo negatywow i neutrali )
|
|
|
|
|
|
|
|
|
daruń
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #5 : Styczeń 09, 2009, 22:37:51 » |
|
polecam tetra tec,z jednej strony jest okragły a z drugiej mozesz podjechac do katów jest ok 
|
|
|
|
|
|
akwarium 90l 15x Rodostomus 10x Neon Czarny sporo roślin ex 600 HT 75 eheim 100 15w aqua glo+15wflora glo+9w pollux+ 8w aqua glo akwarium 45l 20 neon inesa 4 kirysek albinos roślin różnych troche
|
|
|
Jędrula
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #6 : Styczeń 10, 2009, 15:22:41 » |
|
Pierwszy lepszy. W katach zbiera się z reguły najwięcej syfu, poza tym logo sery, ta rybka, to w rzeczywistości gumowa zatyczka, którą można łatwo palcem zdjąć w razie gdyby był za silny uciąg wody. Taki odmulacz można "uruchomić bez zasysania. Wystarczy nim kilka razy poruszyć w pionie, do "góry nogami" pod wodą.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
nestoor
|
 |
« Odpowiedz #7 : Styczeń 10, 2009, 18:25:51 » |
|
Niechce zakładać nowego wątku wiec zapytam się tu : Dziś pierwszy raz odmulałem i robiłem podmiankę wody. Tym dużym trójkątem cięzko gdziekolwiek dosc ..... a jak odmulaja osoby ktore maja zarosniete cale akwarium roslinami ? i maja pelno korzeni  przeciez tam sie nie dam tym dojsc a jak sie da to sie poniszczy rosliny.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
gina2006
Super aktywny

|
 |
« Odpowiedz #8 : Styczeń 10, 2009, 19:29:34 » |
|
Odmulasz tu gdzie masz dojscie, korzen mozna uniessc, a ci co maja duuuuuuuuuuzo roslin nie musza odmulac bo to z pewnoscia LT a takich sie nie odmula
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
ala
|
 |
« Odpowiedz #9 : Styczeń 10, 2009, 19:33:59 » |
|
Odmulasz tu gdzie masz dojscie,
Dokładnie a ci co maja duuuuuuuuuuzo roslin nie musza odmulac bo to z pewnoscia LT
skąd ta pewność? - może i HT
|
|
|
|
|
|
|
|
|
gina2006
Super aktywny

|
 |
« Odpowiedz #10 : Styczeń 10, 2009, 19:38:06 » |
|
skąd ta pewność? - może i HT
Biegajaca za gina  widze ze nie wystarczylo ostrzezenie ale do rzeczy - pewnosci nie mam, podejrzewam tylko ze jak jest duzo roslin to moze byc LT A to Twoje bieganie za mna juz zaczyna byc smieszne, a nawet zenujace - zachowujesz sie jak smarkata lub stara baba ktorej ktos nadepnol na bardzo bolacy odcisk i teraz najchetniej by go zabila. Tylko musze Ci powiedziec ze mnie ciezko bedzie nawet siekiera
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Styczeń 10, 2009, 19:50:46 wysłane przez gina2006 »
|
|
|
|
|
|
ala
|
 |
« Odpowiedz #11 : Styczeń 10, 2009, 19:41:55 » |
|
ale co podejrzewasz? że jak jest dużo roślin to musi być LT? Litości...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
nestoor
|
 |
« Odpowiedz #12 : Styczeń 10, 2009, 20:26:37 » |
|
Co to jest LT i HT  Czy tam gdzie nie ma dojscia ( czyli przy roslinach ) moze lezec kupa gowna i nic sie nie stanie ?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
ala
|
 |
« Odpowiedz #13 : Styczeń 10, 2009, 20:32:04 » |
|
LT - Low Tech akwarium z jak najmniejsza ilością techniki - czyli najczęściej podłożem jest ziemia ( ale nie zawsze) , mało światła sztucznego , doświetlanie słonecznym ,słaba lub żadna filtracja ,sporadyczne podmiany lub ich brak , itp ograniczenia - w takim zbiorniku wszystko dzieje się wolniej. HT - High Tech - akwarium o wysokim poziomie techniki - dużo wat na litr , nawożenie do toni wody , Co2, itp. gadżety. tam wszystko dzieje się szybko (i drogo  ) Ta kupa gówna przy gąszczu roślin przekształci się w nawóz dla nich.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
gina2006
Super aktywny

|
 |
« Odpowiedz #14 : Styczeń 10, 2009, 21:24:59 » |
|
HT jak powyzej a LT : z Wikipedii Popularyzatorką metody akwarium low-tech jest Diana Walstad. Akwarium low-tech - typ słodkowodnego akwarium naturalnego o słabym zaawansowaniu technicznym Pod pojęciem akwarium low-tech kryje się metoda zakładania, utrzymywania i opieki nad akwarium oparta na założeniu, że dla zrównoważenia procesów chemicznych i biologicznych (zobacz: równowaga biologiczna (akwarystyka), cykl azotowy w akwariach) występujących w akwarium a niezbędnych dla jego dobrostanu (stabilnych parametrów wody, zdrowia i wzrostu roślin, zwierząt, eliminacji glonów) w zupełności wystarczą procesy naturalne bez potrzeby wspomagania ich stosowaniem skomplikowanych, kosztownych urządzeń technicznych, specjalistycznych środków chemicznych lub czasochłonnych zabiegów pielęgnacyjnych a wybrane procesy np. intensywniejsza niż w normalnych warunkach nitryfikacja wzmożona przez wydajny filtr jest dla akwarium szkodliwa Cechy akwarium low-tech niskie koszty założenia i utrzymania akwarium stabilne parametry wody ograniczenie zabiegów pielęgnacyjnych, czyszczenia filtrów, odmulania podłoża, podmian wody łatwość utrzymania bez szczególnych zabiegów ustabilizowane akwarium low-tech obywa się bez ingerencji akwarysty jedyne systematyczne zabiegi których wymagają akwaria low-tech to uzupełnianie odparowanej wody i usuwanie nadmiaru roślin długowieczność, udokumentowane są przypadki dobrego wzrostu roślin, zdrowia zwierząt i braku inwazji glonów w ośmioletnich zbiornikach
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Styczeń 10, 2009, 21:29:08 wysłane przez gina2006 »
|
|
|
|
|
|