KUBIK
Nowy

|
 |
« : Wrzesień 03, 2004, 19:23:01 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
mala_lady_pank
Stały użytkownik

LP
|
 |
« Odpowiedz #1 : Wrzesień 03, 2004, 20:08:35 » |
|
Jeśli będzie wieksze stadko, bardzo możliwe, że brzanki nie będą atakować współlokatorów. Myślę, że 140 l jest na tyle dużym baniaczkiem, że nie powinno dziać się coś złego. Chociaż z brzankami sumatrzańskimi nic nie wiadomo..... Lecz wydaje mi się, że "wabikiem" na sumatry są przede wszystkim dłuuugie ogonki i płetwy :wink: A rybki, z którymi zamierzasz hodować brzanki ich nie mają :wink: Więc wydaje mi się, że w tym wypadku można zaryzykować, ale jak zobaczysz jakiekolwiek niepokojące zachowania ze strony brzanek, radzę usunąć brzanki.
|
|
|
|
|
|
" muzyka mnie zasłania i chroni, mogę się za nią schować " - Jan Borysewicz
|
|
|
|
Bea
|
 |
« Odpowiedz #2 : Wrzesień 03, 2004, 20:45:31 » |
|
Ja się bardzo zraziłam do brzanek. Właśnie je oodałam do sklepu, bo obgryzły ogonki dwóm gupikom. :cry:
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam 112 l i: 6 neonków Inessa, 5 danio pręgowane, 3 gupiki, 1 ramirezka, 2 skalary, 2 gurami mozaikowe, 4 mieczyki, 2 molinezje Black Molly, 1 zbrojnik niebieski 25 l kotnik: około 10małych molinezji Black i kilkanaście malutkich gupiczków.
|
|
|
atusia
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #3 : Wrzesień 04, 2004, 15:19:51 » |
|
Uważam,tak jak mala_lady_pank...akwarium jest dość spore, brak rybek z kolorowymi i długimi ogonkami...możesz wpuścić stadko brzanek sumatrzańskich 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
KUBIK
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #4 : Wrzesień 04, 2004, 17:29:11 » |
|
Dzięki bardzo, zaryzykuję i jeśli coś pójdzie nie tak to oddam brzanki do sklepu. Jeszcze raz wielkie dzięki
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Tomlsv
|
 |
« Odpowiedz #5 : Wrzesień 05, 2004, 11:02:48 » |
|
Nie nie nie nie nie !! 140L to wcale nie jest dużo, dopiero co pisałem o moim przypadku gdy to wpuściłem do 200l 7 sumatr i te zaczeły prześladować gupiki, sumika rekiniego, a przez ich harakterystyczną ruchliwość i żywiołowość stado 23 neonków trzymało się przy dnie badź w krzakach a podczas karmienia to w ogóle bały sie podpłynąć do pokarmu.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Riczi
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #6 : Wrzesień 05, 2004, 12:19:47 » |
|
Ja kiedyś też trzymałem brzanki ale różowe. Załatwiły mi 2 sumorekiny oraz 1 mieczyka zielonego. Neonki trzymały się ciągle przy dnie i tak samo nie chciały zabardzo podpływać do pokarmu. Ślimaki jak chodziły to głowe trzymały ciągle pod skorupą. Gdy wydałem brzanki to jak ślimaki się pokapowały, że nie ma zagrożenia odrazu wystawiły swoje długaśne rogi. Ja odradzam kupna brzanek.
|
|
|
|
|
|
Mam akwa. 83.538l, 6 skalarów, 2 kiryśniki czarnoplame, liposarcus multiradiatus - plecostomus, mieczyk czerwony, 2 gupiki, 7 neonów inessa, żabka - karlik szponiasty oraz 2 ampularie. Hodowcą jestem od roku. Mam 16 lat. Urodziły się młode skalary
|
|
|
mala_lady_pank
Stały użytkownik

LP
|
 |
« Odpowiedz #7 : Wrzesień 05, 2004, 12:45:46 » |
|
Ja kiedyś też trzymałem brzanki ale różowe. Załatwiły mi 2 sumorekiny oraz 1 mieczyka zielonego. Neonki trzymały się ciągle przy dnie i tak samo nie chciały zabardzo podpływać do pokarmu. Ślimaki jak chodziły to głowe trzymały ciągle pod skorupą. Gdy wydałem brzanki to jak ślimaki się pokapowały, że nie ma zagrożenia odrazu wystawiły swoje długaśne rogi. Ja odradzam kupna brzanek. Hmm brzanki różowe??? Zdziwilo mnie to, przyznam szczerze  Ja mam brzanki różowe i nie narzekam. Choć miałam niedawno przypadek ze zagoniły mi 2 młode gupiki  Ostatnio próbowałam wpuścić młodego gupika do większego akwarium (bo z przedszkola już wyrósł  ), to niestety musiałam spowrotem go przełowić do "przedszkola" bo brzanki się na niego uwzięły  Byłam zdziwiona bo zawsze uważałam brzanki różowe za bardzo łagodne rybcie, a teraz jak jeszcze Riczi piszesz taki przypadek, to chyba zmieniłam zdanie i bedę musiała na nie uważać.
|
|
|
|
|
|
" muzyka mnie zasłania i chroni, mogę się za nią schować " - Jan Borysewicz
|
|
|
KUBIK
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #8 : Wrzesień 05, 2004, 16:19:56 » |
|
Wiem o tym, że brzanki chętnie atakują gupiki i dlatego nie zamierzam trzymać gupików. Chodziło mi o inne rybki - ramirezy są raczej wolnymi rybkami i to właśnie o nie boję się najbardziej, nie wiem co z neonkami. Poza tym chcę wymienić moje 140l na 300l i dokupić jeszcze brzanki różowe i wysmukłe. Nie chcę ryzykować zdrowia moich ramirezek i dlatego poruszam ten temat. NIE MAM GUPIKÓW !!!!!!! więc chodzi mi o podpowieć dotyczącą ryb które mam a nie o wywody na temat rybek których nie posiadam. Skład: ramirezy, neonki, mieczyki, molinezje, szczupieńczyki, bystrzyki, kardynałki, kosiarki
|
|
|
|
|
|
|
|
|
atusia
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #9 : Wrzesień 05, 2004, 16:25:05 » |
|
Kubik z taką obsadą możesz spróbować...tak jak pisałam wyżej :wink:
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Tomlsv
|
 |
« Odpowiedz #10 : Wrzesień 05, 2004, 20:18:40 » |
|
Wiem ze nie masz gupików ale one posłyżyły jedyniejako przykład, myślę że ramirezy będą w równie dużym niebespieczeństwie, zamiast sumatr kup różowe i wysmukłe.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
KUBIK
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #11 : Wrzesień 06, 2004, 17:43:12 » |
|
Widzę, że zdania są podzielone. Czy brzanki różowe i wysmukłe są mniej agresywne niż sumatrzańskie?  ??
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Molly_
|
 |
« Odpowiedz #12 : Wrzesień 06, 2004, 19:03:07 » |
|
Czy brzanki różowe i wysmukłe są mniej agresywne niż sumatrzańskie?  ?? Zdecydowanie tak.
|
|
|
|
|
|
zawsze iść rozkaz, który mam we krwi, MAŁĄ WOJNĘ w sobie mieć
|
|
|
GP
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #13 : Wrzesień 07, 2004, 06:34:37 » |
|
Nigdy więcej Brzanek Sumatrzańskich. Oczywiście z innymi rybami, bo w pojednykę są sympatyczne i ładne.
|
|
|
|
|
|
375 l. 6x36 W, CO2, 20xRasbora Klinowa, 4x Neon Inessa, 6x Barwieniec Czarny, 6xDanio pręgowane, 3xKirys Spiżowy, 2x Kosiarka, 2x Glonojad, 2x Molinezja
|
|
|
|