Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Pytanko w sprawie kotnika???  (Przeczytany 2251 razy)
GIENTY
Nowy
*

« : Grudzień 27, 2008, 14:44:23 »

Witam jestem nowym posiadaczem akwarium 250l. Rybki pływają w nim już 3 tygodnie i niektórym urosły ostatnio brzuchy, więc je wpuściłem do kotnika tylko już w nim siedzą trzy rybki ( 2 molinezje złote i jedna czarna). Dostałem kotnik taki mały pływający z dwoma komorami. Ale dziś zobaczyłem, że gupik też ma napuchnięty brzuch.  Kotnik jest już za mały i tu moje pytanie: Mam jeszcze jedno akwarium 25l, które jest nieużywane czy dobrym pomysłem jest z niego zrobienie kotnika.  Jak tak to, jaki osprzęt muszę dokupić żeby to zrobić? Smiley
mario27-28
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Grudzień 27, 2008, 14:59:42 »

Jesteś pewny że rybki z napuchniętymi brzuszkami to samice i że są kotne?Może przekarmiasz ryby,a one mają nieposkromiony apetyt i zjedzą tyle ile im wsypiesz pokarmu.
Co do kotnika to wyposażenie takie jak w akwarium,czyli grzałka,filterek,oświetlenie może niemusi być,jakieś zielsko niekoniecznie wsadzone w żwir może pływać

MateuszMława
Stały użytkownik

« Odpowiedz #2 : Grudzień 27, 2008, 15:05:52 »

Ja bym zrobiuł tak jak mówi mario27-28, ale najpierw sie upewnij czy ryby są kotne Huh
GIENTY
Nowy
*

« Odpowiedz #3 : Grudzień 27, 2008, 15:23:39 »

Na pewno są to samice. I jestem pewny, że nie są przekarmione. Do kotnika jest potrzebny osprzęt z górnej półki czy wystarczy ten najniższy pułap. Po jakim czasie powinny wypuścić ikrę.
MateuszMława
Stały użytkownik

« Odpowiedz #4 : Grudzień 27, 2008, 15:40:09 »

molinezje i gupiki nie wypuszczają ikry one rodzą żywe rybki Cool Roll Eyes
mario27-28
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Grudzień 27, 2008, 15:48:52 »

Osprzęt musi byc sprawny,a cena i firma to zależy już od portfela jakim dysponujesz,ale ja bym nieinwestował  w "markowy" jeżeli to ma  byc na potrzeby kotnika.

GIENTY
Nowy
*

« Odpowiedz #6 : Grudzień 27, 2008, 15:52:12 »

Dobra, co do kotnika to już wiem a ile czasu trzeba czekać na te małe rybki.
MateuszMława
Stały użytkownik

« Odpowiedz #7 : Grudzień 27, 2008, 15:53:21 »

każdy akwarysta powinien to wiedzieć nawet ten nie doświadczony że molinezje i gupiki to ryby jajożyworodne to są ryby piękniczkowate i troche gatunków ich jest Grin Grin Grin
mario27-28
Super aktywny

« Odpowiedz #8 : Grudzień 27, 2008, 15:55:53 »

Dobra, co do kotnika to już wiem a ile czasu trzeba czekać na te małe rybki.

Wpisz na google gatunek jaki cię interesuje i wyskoczy ci wszystko co chcesz wiedzieć papa

GIENTY
Nowy
*

« Odpowiedz #9 : Grudzień 28, 2008, 15:52:19 »

Dzięki dopiero się uczę
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: