Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Nierybiaste « Prośba o identyfikację ślimaka.
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Prośba o identyfikację ślimaka.  (Przeczytany 1850 razy)
Lilim
Zainteresowany
**

« : Marzec 22, 2009, 11:44:53 »

Witam,

Kilka dni temu pozbyłem się z akwarium małego (nieproszonego) ślimaka. Właściwie kompletnie się tym nie przejąłem. Dzisiaj jednak znalazłem w moim akwarium kolejnego - i tym razem mam wątpliwości czy go usuwać, czy może zostawić. Oto zdjęcia (przedstawiają tego usuniętego, ale ten obecnie żyjący w baniaczku jest identyczny):

Czy ktoś może mi powiedzieć co to za rodzaj ślimaka? I czy przyda się na coś w akwarium, czy może zrobi więcej szkód?

Dane zbiornika:
  • wymiary: 80x35x40 (długość x szerokość x wysokość)
  • pojemność: 112 litrów
  • oświetlenie: 2 x 18 W Philips 840 (standardowa pokrywa Wromak + odbłyśniki)
  • czas oświetlania: 12 h (09:00 - 21:00)
  • filtracja: Eheim Classic 2213 (440l/h)
  • ogrzewanie: Aquael 150 W
  • temperatura: 24-25 st. C
  • podłoże: czarny bazalt + niewielka ilość piachu
  • podmiana wody: co 5 dni 6 litrów

Flora:
  • 4 x Gałęzatka
  • 1 x Żabienica amazońska
  • 3 x Nawódka dębolistna
  • 1 x Strzałka
  • 2 x Hygrophila difformis
  • 2 x Kabomba
  • 1 x Mech wodny zdrojek

Fauna:
  • 8 x Molinezja Black Molly (2 samczyki + 6 samiczek)

PS. Myślę że przydałby się jeden, przyklejony wątek gdzie użytkownicy mogliby prosić właśnie o identyfikację ślimaków (coś na wzór wątku o identyfikacji ryb).
Devon
Nowy
*

« Odpowiedz #1 : Marzec 22, 2009, 12:22:14 »

Przypomina rozdętkę
ala
Super aktywny

ala

« Odpowiedz #2 : Marzec 22, 2009, 13:21:10 »

Przypomina rozdętkę
bo to jest rozdętka

Lilim
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #3 : Marzec 22, 2009, 13:21:56 »

Przeszukałem sieć pod kątem informacji o tym ślimaczku i opinie są różne - jedni twierdzą, że może zostać (podje sobie trochę glonów), ale trzeba pilnować żeby nie rozmnożyły się za bardzo, inni natomiast twierdzą żeby za Chiny go do akwarium nie wpuszczać. Czy mógłbym liczyć na opinię użytkowników tego forum? Pewnie nie ja jeden stałem przed takim dylematem.
ala
Super aktywny

ala

« Odpowiedz #4 : Marzec 22, 2009, 13:27:18 »

ja mam rozdetki i nie chcę się wcalę ich pozbyć nie przeszkadzają mi w niczym i nie są plagą ( a sprzataja resztki) , ale mam też dwa rodzaje zatoczków i świderki , wszystko to mieszka w moich akwariach i w żadnym nie jest plagą...

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: