Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: paletki  (Przeczytany 1246 razy)
chodys1910
Bywalec

« : Grudzień 17, 2008, 08:15:02 »

witam. chciałbym kupic sobie paletki , kupilem testery na wszystko azotany ph kh i inne pierdoły. i mam ph 7-7,5 jak paletki potrzebuja 6,3-6 to czy to jest
-duza roznica? musze zmienszyc ph czy moz takie zostac?
- zrobilem test kh (twardosc karbonowa) ale nie dołączyli mi zadnego wskaznika a kolor mi wyszedł taki jak ph co to oznacza?
- bardzo duzo zachodu jest z paletkami?   

papa

Lepiej jeździć na ropę bryczką niż na LPG zapalniczką
Seboos
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Grudzień 17, 2008, 08:17:21 »

1. Tak to jest duża różnica
2. Najpierw czytamy instrukcję robienia testu ... Kroplisz tak długo aż próbka zmieni kolor. Ilosc kropli = twardość
3. Troszkę jest roboty przy nich (zwłaszcza jeśli chodzi o podmiany i karmienie - poza tym - jak każda inna ryba)

Jakie to akwarium Huh

chodys1910
Bywalec

« Odpowiedz #2 : Grudzień 17, 2008, 08:19:21 »

narazie 120 ale planuje 300.  co proponujesz na zmiejszenie ph?  kh zabarwilo sie na zielono tak samo jak ph. a nie mam zadnej skali zeby porównac jaka jest twardosc

Lepiej jeździć na ropę bryczką niż na LPG zapalniczką
Seboos
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Grudzień 17, 2008, 08:28:45 »

kh zabarwilo sie na zielono tak samo jak ph. a nie mam zadnej skali zeby porównac jaka jest twardosc

Czego nie zrozumiałeś w mojej poprzedniej wypowiedzi dotyczącej robienia testu Huh
Kroplisz tak długo aż próbka zmieni kolor. Ilosc kropli = twardość

Jeszcze raz. Preparat ma kolor x. Pierwsza kropla zmienia kolor na kolor y. Dajesz tyle kropli, az nie wrocisz do koloru x.
Przeczytaj instrukcje ...

Jesli masz zielony kolor to wydaje mi sie, ze to test na gH (kh jest zółty i niebieski zazwyczaj)

Jesli chcesz mieć paletki to poczekaj az bedziesz mial to 300 litrow ... 120 to za mało (chyba że na bardzo młode okazy, ale nie za długo)

Na zbicie pH polecam filtr RO (bardzo przydatny przy paletkach, nie wiem czy nie konieczny). Oczywiście wszystko zależy od tego jakie masz kH/gH.
Poza tym naturalne środki - korzenie, torf, szyszki olchy, liscie dębu, ketapang

Lobuzio
Amator Amator
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #4 : Grudzień 17, 2008, 12:13:56 »

Są jeszcze wyciągi z torfu w płynie.
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: