Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: CTENOPOMA  (Przeczytany 1742 razy)
andmo
Nowy
*

« : Sierpień 17, 2004, 10:53:08 »

Witam
Ze 20 lat temu hodowałem  buszowce krępe (Ctenopoma oxyrhynchum). Druga nazwa którą spotkałem w "Atlasie ryb akwariowych to CTENOPOMA WEEKSII . Aktualnie nie widziałem w sklepach tego gatunku. Czy ktoś coś wie na temat dostępności tej ryby na naszym rynku?

Wydaje mi się, że dawniej było więcej hodowców zapaleńców (mieszkałem wtedy w Łodzi- zagłębiu akwarystycznym) i każda sztuka nowego gatunku sprowadzona z zagranicy (najczęściej NRD - znajdowała amatora, który usiłował ją rozpowszechnić. A
obecnie ogromny import z Azji przetrzebił te szeregi i sprowadza się
tylko to co "idzie" i ma korzystną relację ceny zbytu do zakupu.
Z buszowców widziałem ostatnio  Ct.ANSORGA oraz CTENOPOMA ACUTIROSTRE  - ale mam  sentyment do  oxyrhynchum A TYCH NIE MA!!!
Te buszowce, które widziałem tez nie pochodziły z biotopów Afryki Zachodniej ale z hodowli w Tajlandii.
Zobaczyć tego którego szukam można na stronie http://www.republika.pl/okonioksztaltne/html/ctenopoma_oxyrhynchus.html  POSZUKIWANY POSZUKIWANA - WIDZIAŁ KTOŚ - GDZIE?Huh[/b]

Pzdr
Andrzej

360L +200L
Przemek
Administrator
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Sierpień 17, 2004, 12:50:29 »

Tak, to prawda - teraz spotyka się raczej to co modne. Łatwo znaleźć wszelakie pyszczaki z Malawi, dość łatwo z Tanganiki, jest trochę pielęgniczek amerykańskich, ale np. innych pielęgnic amerykańskich, których kiedyś było sporo teraz jest dużo mniej.

Pozdrawiam
Admin
-----------------------------
500l - akwarium towarzyskie
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: