Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Ryby akwariowe « Bojownik samiec i Prętnik (samiec) czy cos jeszcze dodac ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Bojownik samiec i Prętnik (samiec) czy cos jeszcze dodac ?  (Przeczytany 3415 razy)
Adamminator
Nowy
*

« : Listopad 20, 2008, 18:46:10 »

Witam.Mialem na poczatku bojownika w 8 litrowej kuli.Ale z zaskoczenia (po doradach sprzedawcy)dokupil prętnika.
Przez pierwsze 30 minut przebywania razem:
Bojownik jakby blokowal droge dla pretnika  i ocieral sie o niego
Po 1 godzinie
Bojownik sie zmeczyl i poszedl w "stan snu" a pretnik nadal plywal ale po pewnym czasie poszedl spac
gdy wstali:
Bojownik plywa jakby mu bylo ciezko (jakby sie nie przebudzil)
18:30 pora na robaczki Cheesy
Prętnik przucil sie na robaki i polknal 3 ale 2 wyplul a jednego dlugo przezuwal (co ten pretnik wogule jada ? w sklepie mowiono ze Robaki
Bojownik (Czeslaw bo tak go nazwalem )tez je zjadl z 3-4 robaki.
A co do kuli to jutro pujde do sklepu i kupie 20L akwarium
Pare pytan:
http://img89.imageshack.us/my.php?image=img00000cc7.jpg
« Ostatnia zmiana: Listopad 21, 2008, 13:51:25 wysłane przez Adamminator » Zapisane
jaaasiek
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Listopad 20, 2008, 18:50:58 »

yo co masz to jest katowanie ryb jak kupujesz 20 litrów to to wystarczy tylko na bojownika

wejdźcie, obejrzyjcie i skomentujcie:

http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=22819.0
Grajewiak
Global Moderator
Super aktywny

Dariusz

« Odpowiedz #2 : Listopad 20, 2008, 20:34:19 »

Idz dio sklepu razem z tym pretnikiem i oddaj pretnika a dla bojka kup minimum te 20l. To bedzie najrozsadniejsze rozwiaaznie.
To by była moja ostatnia wizyta w tym sklepie.

GG 12591627
"Niedoświadczony daje wiarę każdemu słowu, lecz roztropny rozważa swe kroki" Prz 14:15

160l na ziemi!
Adamminator
Nowy
*

« Odpowiedz #3 : Listopad 21, 2008, 09:22:37 »

ej a jakie ryby moga zyc w malych kulach ? oprucz Bojownikow
http://strony.aster.pl/faolan/betta03.htm
Jesli więc chcemy zapewnić naszej rybce godziwe warunki, wielkość zbiornika należy ustalić według podobnych zasad jak dla innych ryb akwariowych - 2 litry wody na centymetr ciała, jesli chcemy naszego milusińskiego hodować pojedynczo w małym baniaczku, tak a wiec zostaje 10L wolne   Cheesy
« Ostatnia zmiana: Listopad 21, 2008, 09:30:10 wysłane przez Adamminator » Zapisane
Luana
Stały użytkownik

« Odpowiedz #4 : Listopad 21, 2008, 10:02:39 »

skoro tak to przeliczasz to podam ci inny przykład:
przeciętny neon ma 4cm czyli na jednego powinno przypadać 8l wody. czyli w 400l akwa zmieści się 50 neonów i nic więcej. a jakby nie patrzeć będzie pusto.
skalar osiąga ok.15cm dłudości czyli na jednego 30l wody. czyli w powyższym litrażu wejdzie jakieś 13 szt. ale z kolei nie będzie tak łyso jak w przypadku neonów.

więc nie przeliczaj 1cm ryby na 2 l wody bo nie zawsze się to sprawdza.

a tak poza tym to żadna ryba nie może żyć w kuli - każda potrzebuje filtra i znaczna większość grzałki.

z własnego doświadczenia wiem że 20l akwa nadaje się tylko dla bojownika i krewetek. inne rybki będą cały czas zestresowane. ponadto przy zakupie nie wiesz jaki charakter ma bojownik. ja sama mam zarówno agresora, do którego nic kompletnie nie moge wpuścić (akwa 33l) jak i kompletną popierdółkę - krewetki mogą po nim łazić a ten wogóle nie reaguje, z gupikami pływa i wogóle się nie puszy ani ich nie przegania (tye że akwarium większe 45l)
Grajewiak
Global Moderator
Super aktywny

Dariusz

« Odpowiedz #5 : Listopad 21, 2008, 10:20:20 »

ej a jakie ryby moga zyc w malych kulach ? oprucz Bojownikow
http://strony.aster.pl/faolan/betta03.htm

Czytales ta strone? Masz tam wyraznie napisane ze nic sie nie nadaje do kuli!

"2. Więc jakie rybki nadają się do kuli?

Sztuczne!"

I następnym razem nie pisz "ej" bo to nie elegancko.

GG 12591627
"Niedoświadczony daje wiarę każdemu słowu, lecz roztropny rozważa swe kroki" Prz 14:15

160l na ziemi!
Adamminator
Nowy
*

« Odpowiedz #6 : Listopad 21, 2008, 10:49:53 »

wiem ze rybki nadaja sie do sztucznej kuli ale narazie zbieram na wszystko grzalki filltry itp mam narazie 100 zlotych ale 100 niestarczy na to wszystko tylko na akwa grzalke i filtr.A co do rybek to czes bojownik czasami odstrasza wieska skrzelami tak je ustawia ze ma "twarz" kwadratową wtedy rybka cofa sie a czes przeplywa dalej.Czyli ze zamiast tego pretnika mam wpuscic krewetke ? Aha i nie wiem jaki ja mam gatunek pretnika Sad I czy kupic zywę rosliny do akwa ?
« Ostatnia zmiana: Listopad 21, 2008, 11:03:30 wysłane przez Adamminator » Zapisane
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: