Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Choroby « Umierające rybki- POMOCY!!
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Umierające rybki- POMOCY!!  (Przeczytany 7236 razy)
martóś
Nowy
*

« : Sierpień 12, 2004, 12:45:00 »

2 tygodnie temu założyłam swoje pierwsze akwarium. Ma 25 l, wodę do niego uzdatniłam środkami chemicznymi, kupiłam filtr z napowietrzaczem. Na początku miałam 4 gupiki ( dwie samiczki+dwa samce), 6 danio, 4 sklalary, 2 glonojady i 2 kirysy. Dzień po wpuszczeniu rybek umarło danio. Potem każdego dnia umierały kolejne rybki: straciłam 3 skalary i 2 danio ( jedno wyskoczyło z akwarium). Na poczatku temperatura wody utrzymywała się na poziomie 22- 23 stopnie. Teraz jest na stałym poziomie 27 stopni ( nie uzywam na razie grzałki, bo woda jest chyba wystarczająco ciepła). Wcześniej wyłączałam pompkę nan noce - teraz chodzi 24h/doba. 4 dni temu dokupiłam nowe rybki : 3 samce gupików i parkę czarnych molinezji. Wczoraj rano zdechła samiczka gupika, dzisiaj rano zdechła druga samiczka gupika ( obie były w ciązy) a teraz zauważyłam że zdechła tez samica molinezji. Co może byc przyczyną? Co mam zrobić żeby rybki nie zychały. W akwarium mam trochę roslinek, muszli, skorupę z kokosa. Woda jest trochę metnawa, brunatna ( myślę, że do z powodu łupiny kokosa). Rybki nie maja żadnyh plamek, ani nalotu. Karmię je suchym pokarmem i czerwonymi robakami. Proszę o pomoc.
Riczi
Stały użytkownik

« Odpowiedz #1 : Sierpień 12, 2004, 13:08:49 »

Na początku miałaś za dużo ryb. Ja skalarów nie trzymałbym w tak małym akwarium. Pozatym skalary lubią stałą temperature (wszystkie ryby tak lubią, ale skalary są bardzo wrażliwe na zmiany temp.). Na forum nauczyłem się, że chemia to ostateczność, więc może zaszkodziły te środki, które tam wlewałaś. Jeśli ta skorupa jest prawdziwa, a nie jakaś porcelanowa lub inna, to wyłów ją z akwa., ponieważ rzeczy wapienne nie powinno się trzymać w wodzie (od tego robi się biała woda). Kokos powinien być dobrze wyczyszczony i wygotowany (zobacz w zrób to sam). Woda, w którą wpuściłaś rybki, powinna być odstana. Jeżeli ryby próbują wyskoczyć z wody to znaczy że w wodzie coś im nie odpowiada tylko nie pamiętam co. Czerwone robaki to chyba larwa ochotki, karm nimi ryby max 3xtygodniowo, ponieważ podobno jest nie dobrze jak karmi się je częściej (jeśli dajesz mrożone ochotki to wypucz je w wodzie, są strasznie brudne i śmierdzące)
Nie łam się Smiley

Ja kiedy zaczynałem miałem 20l akwa. W nim 2 kirysy czarnoplame, 1 glonojada, 2 gupiki, 2 molinezje, 2 mieczyki czerwone, 2 mieczyki źelone. Miałem w akwa. 1 rośline, włożyłem też muszle przywiezioną z nad morza. Po tygodniu woda zaczęła robić się biała, wię ją wyciągnąłem. Nie chce mi się rozpisywać, ale miałem przeboje z rybami. Ale ja się nie załamywałem. Walczyłem i nadal walcze tyle że mniej bo już coś nie coś potrafie. Rodzicom sie już odechciało rybek, ale mnie nie. Dzisiaj popierają moje zainteresowanie. Chce żebyś wiedziała, że na początku wiele ryb mi zdechło, ale teraz po męczarniach umysłowych idzie mi o wiele lepiej, więc się nie poddawaj. Jak chcesz coś wiedzieć, nawet coś najprostszego to wal prosto z mostu. Tylko pamiętaj, że ja akwa. ma dopiero od roku, więc ja profesjonalistą nie jestem.
Pamiętaj: najpierw się pytaj, a potem rób.

Mam akwa. 83.538l, 6 skalarów, 2 kiryśniki czarnoplame, liposarcus multiradiatus - plecostomus, mieczyk czerwony, 2 gupiki, 7 neonów inessa, żabka - karlik szponiasty oraz 2 ampularie. Hodowcą jestem od roku. Mam 16 lat. Urodziły się młode skalary
merritt
Stały użytkownik

« Odpowiedz #2 : Sierpień 12, 2004, 14:02:32 »

18 ryb w 25l :shock:  :?:  ja mam 17 w 64l choć może ze dwie jeszcze dołożę. i wyłączałaś filtr na noc :? . do tego kilka roślinek, muszli i skorupkę kokosa :roll: . mam nadzieję, że nie było kamieni bo to by oznaczało, że wody tam naprawę było niewiele. nic dziwnego, że zdychają. jakbyś umieściła w klitce jaką jest akwarium 25l. 18 ludzi, dołożyła im kupę mebli, żeby ładnie zagospodarować pokój to nie czuli by się dobrze. a jakbyś im odcięła dopływ tlenu na jakieś 8 godzin dziennie  to i człowiek mógłby nie wytrzymać. a ryby są nieco mniej wytrzymałe.

wyjmij muszle i kokosa, nie wyłączaj filtra (chyba, że na chwile przy karmieniu) i przede wszystkim:ogranicz liczbę ryb
Riczi wspomniał też o uzdatniaczach. ja używam aqua safe tetry i jest dobry, ale i tak woda powinna co najmniej dzień odstać. nie wlewaj tych chemikaliów to akwa z rybami!!!

64l. 2 bocje wspaniałe, 3 molly's, parka gurami złotych, parka ramirez, parka prętników karłowatych, zbrojnik niebiestki, 3 sumiki szkliste, 5 otosków, dwie ampularie
iloveyou
Stały użytkownik

...
« Odpowiedz #3 : Sierpień 12, 2004, 16:09:31 »

O jejq nie musisz tak krzyczeć:) Przecież to jej pierwsze rybki i każdy uczy się na błędach. Chociaż jua najpierw próbuję wszystkie informacje od was wyciągnąć a potem kupować i zakładać. Ale martóś zrobiła inaczej... teraz już  wie co i jak:) I bardzo dobrze! Każdy miał  takie początki. Pozdro :*

Pozdraiwam =) Madzia

==============
80 l - gurami + zbrojnik niebieski.

www.krupcia11.pupile.com
www.wampir.pupile.com
mdramski
Super aktywny

« Odpowiedz #4 : Sierpień 12, 2004, 16:17:33 »

Racja, i tak nie uniknie się pewnych błędów, nawet jak się słucha bardziej doświadczonych.
Riczi
Stały użytkownik

« Odpowiedz #5 : Sierpień 12, 2004, 16:47:16 »

Pamiętaj:
             -30% podmiana wody co tydzień oraz usunięcie wężykiem z dna                 brudów
             -pokarm dawać najlepiej 2-3 (ja daje 3) razy dziennie
             -lepiej rybom dać troche mniej pokarmu niż za dużo (nic im nie będzie (moje ryby głodne są zaraz po karmieniu tak samo jak przed, żyją już długo u mnie i nic im nie jest, a zauważyłem że mają coraz lepszy apetyt i rosną duże (szczególnie skalary)))
-staraj się jak najmniej stresować ryby (oczywiście wiadomo że stresu u ryb nie da się uniknąć)
-najlepiej dawać zróżnicowany pokarm (suchy i żywy, a może być zdechły Smiley tzn. mrożony)
-staraj się, żeby każda ryba dostała pokarm (te co z dna zjadają także), ale żeby po posiłku nic nie zostało na dnie
-najlepiej dawać posiłek o stałych godzinach (ryby będą wiedziały kiedy dostaną)
Rada odemnie:
-ja bym kupił grzałke z termostatem. Nie trzebaby się było martwić o temperature i ryby by miały lepsze warunki.
-wystarczyłby 1 glonojad, a jak jest mały to szybko podrośnie (przynajmniej u mnie tak było, z 3 cm śmignął do 21 cm)
-na twoim miejscu w akwa. trzymałbym tylko żwir, pare żwywch roślin, przyżądy oraz najważniejsze ryby (nie za dużo oraz nie za duże)
PS. Narazie tylko tyle pamiętam.

Mam akwa. 83.538l, 6 skalarów, 2 kiryśniki czarnoplame, liposarcus multiradiatus - plecostomus, mieczyk czerwony, 2 gupiki, 7 neonów inessa, żabka - karlik szponiasty oraz 2 ampularie. Hodowcą jestem od roku. Mam 16 lat. Urodziły się młode skalary
mdramski
Super aktywny

« Odpowiedz #6 : Sierpień 12, 2004, 16:58:42 »

Kupno grzałki nie rozwiąże problemów z temperaturą latem. Ale trzeba ją mieć, najlepiej z termostatem. Wydatek rzędu 35 zł, który jest jednak niezbędny. Można oczywiście kupić grzałkę np. Jagera za 70 zł, ale ja mam jedną z tych tańszych i nie narzekam.

Riczi - jesteś pewien, że ten Twój glonojad to nie gibiceps przypadkiem ? Coś za duży jak na zbrojnika niebieskiego.
Riczi
Stały użytkownik

« Odpowiedz #7 : Sierpień 12, 2004, 17:01:57 »

U mnie jakoś lato nie pokazuje zmiany temperatury. Ciągle utrzymuje się na 25 nie więcej nie mniej.
Podobno, ktoś mi kiedyś powiedział, że to jest plekostomus (nie wiem jak się pisze). Jest taki sam jak Danuty (ona umieściła zdjęcia swojego akwa w tym dziale pod tytułem moje akwa), tylko jej potworka widziałem od strony brzucha. To chyba ten sam. Ale jestem pewien że ma 21 cm. i jest fajniuśki.

merritt
Stały użytkownik

« Odpowiedz #8 : Sierpień 12, 2004, 17:16:47 »

ja mam grzałkę z termostatem aquael za 40zł. jak narazie dobrze się spisuje.

64l. 2 bocje wspaniałe, 3 molly's, parka gurami złotych, parka ramirez, parka prętników karłowatych, zbrojnik niebiestki, 3 sumiki szkliste, 5 otosków, dwie ampularie
Riczi
Stały użytkownik

« Odpowiedz #9 : Sierpień 12, 2004, 17:20:52 »

Ja mam z tej samej firmy. Trzyma równo temperature, tylko nie wiem za ile ona jest, bo kupiłem ją od kuzyna.

Już wiem. Ten 21cm potwór co trzymam w akwa. nazywa się Liposarcus multiradiatus - plecostomus.

mdramski
Super aktywny

« Odpowiedz #10 : Sierpień 12, 2004, 20:28:30 »

Szybko go komuś oddaj Riczi bo w Twoim akwa się męczy.
Riczi
Stały użytkownik

« Odpowiedz #11 : Sierpień 13, 2004, 08:34:57 »

Moim zdaniem się nie męczy. Ktoś mi kiedyś powiedział, że jego wzrost zależy od wielkości akwa. albo od ilości pokarmu. Gdyby miał mało miejsca lub pokarmu to by taki duży nie urósł. Kiedyś widziałem za 20 zł. plecostomusa 2x większego od mojego. Pewnie był specjalnie dokarmiany, albo wychowywał się w dużym akwa.

Oggy
Stały użytkownik

« Odpowiedz #12 : Sierpień 15, 2004, 08:50:02 »

W moim innym akwa sam trzymam ponad 30 centymetrowego potwora i sobie radzi nawet z pielegnicami  :wink: A co do tych zdychających rybek to wydaje mi sie ze chemioa spowodowała takie a nie inne skutki. Ja odkąd mam akwa niestosowałem chemi i nie stosuje ( stosuje tylko nawóz dla roslinek a tak to nic pozatym ) i wszystko całe szczęscie gra i jestem z tego zadowolony  Smiley

------BLINK 182------
 Dwoma Sowami AMERICAN PIE To Jest To !!!
Riczi
Stały użytkownik

« Odpowiedz #13 : Sierpień 15, 2004, 09:06:18 »

Ja na początku od czasu do czasu stosowałem chemie, jednak teraz już tego nie robie prócz nawozu do roślinek. U mnie wszystko gra, a nawet jest lepiej bo skalary pierwszy raz ikre mi złożyły Smiley  Cheesy  :lol:  Tongue  :good!:

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: