Gisek
Nowy

|
 |
« : Listopad 05, 2008, 21:23:38 » |
|
Witam, Mam dwa pytania. 1. Mam akwarium juz od okolo 8 lat. Zewzględu na dość duże zaniedbanie (byłem mały i nie opiekowalem sie nalezycie) na szybie, od wewnętrznej strony, powstał glon. Ma on postać zielonych plamek. Próbowałem go umyć gombką,lecz mimo szorowania efekt jest zerowy. Nie wiem jak się go pozbyć. Zastanawialem się czy nie zeskrobać gfo żyletka, ale nie chce ryzykować zarysowania. Nie chec też używać preparatów do mycia szyb bo moga one zle wplynac na ryby. Mieliście może taki problem i wiecie jak pozbyć się tego uciążliwego glonu?? Jakieś preparaty specjalne, czy technika? Czekam na odpowiedz.
2. W prawdzie ten problem juz minąl, ale dalej mnie dreczy pytanie z jakiego powodu. Otórz jakis czas temu woda w moim akwarium śmierdziala jak cholera. W calym pokoj mozna bylo wyczuc nieprzyjemny odór. Po około 3 tyogniach smród znikł, wraz ze zmianą pokarmu dla rybek. Czy smrod mogl byc wywolany pokarmem czy moze wiecie czym ?
Dziekuje za odpowiedzi
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
marcinl
|
 |
« Odpowiedz #2 : Listopad 05, 2008, 21:28:58 » |
|
1. są specjalne akwarystyczne skrobaczki do szyb z żyletką jeśli prosto trzymasz nie zarysujesz, chemii - nie 2. mógł być wywołany pokarmem, nie przekarmiasz? ryby należy karmć 2-4 razy dziennie malutkimi porcjami tak aby były zjedzone w ciągu 1 minuty kup testy do mierzenia parametrów wody opisz jakie masz akwarium - litry, oświetlenie, filtr, temperatura, jakie masz ryby i roślinki, jakieś dodatki muszle zamki? może wstaw fotkę wodę podmieniasz? powinno się co tydzień około 25-30% wody wymieniac na świeżą odstałą dobę filtr pracuje non stop? jaki to filtr?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
matka siedzi z tyłu
|
 |
« Odpowiedz #3 : Listopad 05, 2008, 21:39:59 » |
|
Tetra produkuje specjalne chusteczki do czyszczenia szyb akwarium od wewnątrz, nazywa się to Tetra Easy Wipe. Są one nasączone czymś tam, co ponoć usuwa ze ścianek kamień, osad, glony, wszystko, a przy tym środek ten jest nieszkodliwy dla ryb i roślin. Ale nie wiem, jak faktycznie wygląda ich skuteczność i nieszkodliwość, nigdy ich nie kupowałam, tylko czytałam, że coś takiego jest.
|
|
|
|
|
|
ʎɐqǝ uo pɹɐoqʎǝʞ ɐ ʎnq ı ǝɯıʇ ʇsɐן ǝɥʇ sı sıɥʇ
|
|
|
ryba243
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #4 : Listopad 06, 2008, 15:36:08 » |
|
przedmówcy wszystko już wyjaśnili ja dodam ze częste podmiany wody ochronią od powstawania glonów 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Grajewiak
Global Moderator
Super aktywny

Dariusz
|
 |
« Odpowiedz #5 : Listopad 06, 2008, 21:10:50 » |
|
ja dodam ze częste podmiany wody ochronią od powstawania glonów  ?
|
|
|
|
|
|
GG 12591627 "Niedoświadczony daje wiarę każdemu słowu, lecz roztropny rozważa swe kroki" Prz 14:15  160l na ziemi!
|
|
|
|