Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Woda « Jak zmienia się pH w ciągu doby?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Jak zmienia się pH w ciągu doby?  (Przeczytany 2036 razy)
GP
Stały użytkownik

« : Sierpień 09, 2004, 12:23:49 »

Jak zmienia się pH w ciągu doby i jak duże są to wartości :?:  
Myślę tutaj o akwarium z całodobową filtracją, bez nawożenia CO2 i około 12 godzin oświetlenia 0,5/litr.
Jakie metody stosujecie do obniżenia pH oprócz popularnego torfu i co najbardziej obniża pH. Woda wodociągowa ma 7,2, a u mnie rośnie do 8,0 - to chyba jest też odpowiedź na szybki rozwój glonów i słaby wzrost roślin

375 l. 6x36 W, CO2, 20xRasbora Klinowa, 4x Neon Inessa, 6x Barwieniec Czarny, 6xDanio pręgowane, 3xKirys Spiżowy, 2x Kosiarka, 2x Glonojad, 2x Molinezja
jactra
Nowy
*

« Odpowiedz #1 : Sierpień 09, 2004, 15:19:48 »

Stosuję środek Tetry ph minus.

Podobno porównywalne są środki Tropicala i Zooleka (a napeno tańsze o połowę  :!: ). Więc chyba spróbuję następnym razem tymi środkami.

W moim przypadku (akwa 112 L) obniżałem pH przez  9 dni.
Z 8 spadło do 7,2 (test Zooleka).

Jednak pH należy obniżać stopniowo  :!:  :!:  :!:  (przestrzegam, przed zbyt szybkim obniżaniem - spraktykowałem to i padły mi ryby).
Dolewałem środek po 20ml co 2-3 dni.

W mniejszych akwa zbija się szybciej. Jednak uwaga : jeśli planujesz zbijać pH chemią (czyli środkami) koniecznie przed każdym dolaniem nowej partii środka zrób test na pH, żeby nie przesadzić  :!:  :!:  :!:

Poza tym jeśli woda z kranu ma pH 7,2 zaś u Ciebie w akwa 8 to musisz mieć coś, co powoduje podwyższenie tego pH.
Czyli może być tak, że zbije pH do 7 zaś po pewnym czasie znowu będzie 8.
Tomlsv
Super aktywny

« Odpowiedz #2 : Sierpień 10, 2004, 14:07:27 »

Bez obniżania twardości węglanowej dobowe wachania ph praktycznie nie występują a juz napewno nie należy sie ich obawiać. A jesli o mnei chodzi to ph obnizam przy oakzji opbizania twardości kationitem, pozatym CO2 i krzenie w akwarium.

http://akwarium.cdi.pl/avataranim.html  avatary (zdjęcia/obrazki pod nick) na forum !
Jak komuś nie działa to dodać www do adresu.
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: