Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Dokupić partnerke?  (Przeczytany 2326 razy)
Riczi
Stały użytkownik

« : Sierpień 13, 2004, 09:09:32 »

Kiedyś miałem w akwa. tylko 2 kirysy czarnoplame, plecostomusa, 6 neonków, 2 sumorekiny, 1 samice mieczyka czerwonego. W akwa. wydawało się pusto, bo było pusto. Terytorium opanowała mieczykowa. Nie była agresywna, wszystko było ok. Postanowiłem dokupić ryby. Kupiłem 2 skalary, samca mieczyka, samice gupika (nie było samca) oraz dokupiłem 1 neonka. Gdy wpuściłem ryby mieczykowa zaczeła być agresywna. Ganiała gupika jak żywy pokarm, mieczyka lekko zaczepiała, a skalarom się uważnie przyglądała. Musiałem ją oddać. Dlatego mieczyk nie ma partnerki. Teraz mam ryby takie jak są wypisane na samym dole i zastanawiam się czy jak dokupie samice mieczykowi to czy on nie oszaleje, bo jest samotny od paru tygodni. Jak myślicie, bo chciałbym dokupić partnerke, ale nie chce nie potrzebnie ryzykować?

Mam akwa. 83.538l, 6 skalarów, 2 kiryśniki czarnoplame, liposarcus multiradiatus - plecostomus, mieczyk czerwony, 2 gupiki, 7 neonów inessa, żabka - karlik szponiasty oraz 2 ampularie. Hodowcą jestem od roku. Mam 16 lat. Urodziły się młode skalary
mdramski
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Sierpień 13, 2004, 14:04:01 »

Mieczyk to w sumie stadna ryba. A co do partnerki - różnie może być.
Tomlsv
Super aktywny

« Odpowiedz #2 : Sierpień 13, 2004, 14:52:16 »

Dokup partnerkę ale małą, aby nie rozstawiała na dzień dobry mieszkańców po kątach.

http://akwarium.cdi.pl/avataranim.html  avatary (zdjęcia/obrazki pod nick) na forum !
Jak komuś nie działa to dodać www do adresu.
Riczi
Stały użytkownik

« Odpowiedz #3 : Sierpień 13, 2004, 19:05:10 »

O właśnie. O tym nie pomyślałem. Dzięki.
Tylko nie wiem czy mieczyk nie ogłupieje.
A właśnie. Jeszcze jedno pytanko. Mam 7 neonków i chciałbym dokupić jeszcze z 5. Jednak moje skalary są sporawe i zastanawiam się, czy jak wpuszcze nowe neony to czy skalary im nic nie zrobią. Zrobią :?:

Mam akwa. 83.538l, 6 skalarów, 2 kiryśniki czarnoplame, liposarcus multiradiatus - plecostomus, mieczyk czerwony, 2 gupiki, 7 neonów inessa, żabka - karlik szponiasty oraz 2 ampularie. Hodowcą jestem od roku. Mam 16 lat. Urodziły się młode skalary
Tomlsv
Super aktywny

« Odpowiedz #4 : Sierpień 13, 2004, 19:34:22 »

Jest tylko jeden sposób aby uzyskać odpowiedź Wink.

http://akwarium.cdi.pl/avataranim.html  avatary (zdjęcia/obrazki pod nick) na forum !
Jak komuś nie działa to dodać www do adresu.
Riczi
Stały użytkownik

« Odpowiedz #5 : Sierpień 13, 2004, 19:42:56 »

Ano niektórych rzeczy nie da się dowiedzieć od innych. Trzeba przekonać się na własnym doświadczeniu. Tylko szkoda, że krzywdą ryb Sad
Ale za to później będzie się już wiedziało i będzie coraz lepiej wychodzić Cheesy .No nie :?:

lukas
Global Moderator
Super aktywny

into U'r eyes my face remains

« Odpowiedz #6 : Sierpień 14, 2004, 20:24:59 »

Co do agresywnego zachowania samotnej mieczykowej. Miałem parę lat temu w swoim akwa taką sytuację. Nabyłem parę młodziutkich mieczyków czrwonych i umieściłem w akwarium. Kiedy rybki podrosły okazało się że moja parka składa się z dwóch samic,z których jedna miała wyraźne ciągoty dominacyjne i kiedy tylko mogła ,rozstawiała słabszą samiczkę po kątach. Kiedy sytuacja stała się niepokojąca , tzn. słabsza samiczka przestała opuszczać kryjówki,postanowiłem ten problem jakoś rozwiązać. Kupiłem dojżałego samca i wpóściłem go do akwarium z samicami. Samica-tyranka w pierwszych dniach po wpószczeniu nowego samczyka była w stosunku do niego równie bezlitosna jak w stosunku do słabszej samiczki. Jednak jej agresja rozłożyła się na 2 ryby,co od razu pozytywnie odbiło się na samopoczuciu słabszej samiczki.Wypływała już z kryjówek i nawet odważała się na opłynięcie całego zbiornika. Po ok tygodniu sytuacja w stadzie mieczyków uległa diametralnej zmianie. Prym zaczął wieść samiec i agresja wśród mieczyków wygasła zupełnie. Od tamtego czasu nie trzymałem już mniej niż 3 sztuki tych ryb. Były okresy że moje stado liczyło 12 sztuk ,z czego 8 ryb było w pełni dojrzałych i wyrośniętych. Z biegiem lat mieczyki znudziły mi się i od ok 4 lat nie ma ich juz w moim baniaku ale może do  nich kiedyś wrócę. To ciekawe rybki, a kiedy trzymamy je w większej grupie można dostrzec ciekawe zachowanie chierarchiczne (zwłaszcza wśród samców).

Oggy
Stały użytkownik

« Odpowiedz #7 : Sierpień 15, 2004, 08:38:05 »

Może własnie przez to ze była sama stała sie w stosunku do innych nowych rybek agresywna... Najlepiej bedzie dokupic jej partnera do towarzystwa albo i więcej niz jednego mieczyka  Smiley

------BLINK 182------
 Dwoma Sowami AMERICAN PIE To Jest To !!!
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: