Riczi
Stały użytkownik

|
 |
« : Sierpień 13, 2004, 09:09:32 » |
|
Kiedyś miałem w akwa. tylko 2 kirysy czarnoplame, plecostomusa, 6 neonków, 2 sumorekiny, 1 samice mieczyka czerwonego. W akwa. wydawało się pusto, bo było pusto. Terytorium opanowała mieczykowa. Nie była agresywna, wszystko było ok. Postanowiłem dokupić ryby. Kupiłem 2 skalary, samca mieczyka, samice gupika (nie było samca) oraz dokupiłem 1 neonka. Gdy wpuściłem ryby mieczykowa zaczeła być agresywna. Ganiała gupika jak żywy pokarm, mieczyka lekko zaczepiała, a skalarom się uważnie przyglądała. Musiałem ją oddać. Dlatego mieczyk nie ma partnerki. Teraz mam ryby takie jak są wypisane na samym dole i zastanawiam się czy jak dokupie samice mieczykowi to czy on nie oszaleje, bo jest samotny od paru tygodni. Jak myślicie, bo chciałbym dokupić partnerke, ale nie chce nie potrzebnie ryzykować?
|
|
|
|
|
|
Mam akwa. 83.538l, 6 skalarów, 2 kiryśniki czarnoplame, liposarcus multiradiatus - plecostomus, mieczyk czerwony, 2 gupiki, 7 neonów inessa, żabka - karlik szponiasty oraz 2 ampularie. Hodowcą jestem od roku. Mam 16 lat. Urodziły się młode skalary
|
|
|
|
mdramski
|
 |
« Odpowiedz #1 : Sierpień 13, 2004, 14:04:01 » |
|
Mieczyk to w sumie stadna ryba. A co do partnerki - różnie może być.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Tomlsv
|
 |
« Odpowiedz #2 : Sierpień 13, 2004, 14:52:16 » |
|
Dokup partnerkę ale małą, aby nie rozstawiała na dzień dobry mieszkańców po kątach.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Riczi
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #3 : Sierpień 13, 2004, 19:05:10 » |
|
O właśnie. O tym nie pomyślałem. Dzięki. Tylko nie wiem czy mieczyk nie ogłupieje. A właśnie. Jeszcze jedno pytanko. Mam 7 neonków i chciałbym dokupić jeszcze z 5. Jednak moje skalary są sporawe i zastanawiam się, czy jak wpuszcze nowe neony to czy skalary im nic nie zrobią. Zrobią :?:
|
|
|
|
|
|
Mam akwa. 83.538l, 6 skalarów, 2 kiryśniki czarnoplame, liposarcus multiradiatus - plecostomus, mieczyk czerwony, 2 gupiki, 7 neonów inessa, żabka - karlik szponiasty oraz 2 ampularie. Hodowcą jestem od roku. Mam 16 lat. Urodziły się młode skalary
|
|
|
|
Tomlsv
|
 |
« Odpowiedz #4 : Sierpień 13, 2004, 19:34:22 » |
|
Jest tylko jeden sposób aby uzyskać odpowiedź  .
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Riczi
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #5 : Sierpień 13, 2004, 19:42:56 » |
|
Ano niektórych rzeczy nie da się dowiedzieć od innych. Trzeba przekonać się na własnym doświadczeniu. Tylko szkoda, że krzywdą ryb Ale za to później będzie się już wiedziało i będzie coraz lepiej wychodzić  .No nie :?:
|
|
|
|
|
|
|
|
|
lukas
Global Moderator
Super aktywny

into U'r eyes my face remains
|
 |
« Odpowiedz #6 : Sierpień 14, 2004, 20:24:59 » |
|
Co do agresywnego zachowania samotnej mieczykowej. Miałem parę lat temu w swoim akwa taką sytuację. Nabyłem parę młodziutkich mieczyków czrwonych i umieściłem w akwarium. Kiedy rybki podrosły okazało się że moja parka składa się z dwóch samic,z których jedna miała wyraźne ciągoty dominacyjne i kiedy tylko mogła ,rozstawiała słabszą samiczkę po kątach. Kiedy sytuacja stała się niepokojąca , tzn. słabsza samiczka przestała opuszczać kryjówki,postanowiłem ten problem jakoś rozwiązać. Kupiłem dojżałego samca i wpóściłem go do akwarium z samicami. Samica-tyranka w pierwszych dniach po wpószczeniu nowego samczyka była w stosunku do niego równie bezlitosna jak w stosunku do słabszej samiczki. Jednak jej agresja rozłożyła się na 2 ryby,co od razu pozytywnie odbiło się na samopoczuciu słabszej samiczki.Wypływała już z kryjówek i nawet odważała się na opłynięcie całego zbiornika. Po ok tygodniu sytuacja w stadzie mieczyków uległa diametralnej zmianie. Prym zaczął wieść samiec i agresja wśród mieczyków wygasła zupełnie. Od tamtego czasu nie trzymałem już mniej niż 3 sztuki tych ryb. Były okresy że moje stado liczyło 12 sztuk ,z czego 8 ryb było w pełni dojrzałych i wyrośniętych. Z biegiem lat mieczyki znudziły mi się i od ok 4 lat nie ma ich juz w moim baniaku ale może do nich kiedyś wrócę. To ciekawe rybki, a kiedy trzymamy je w większej grupie można dostrzec ciekawe zachowanie chierarchiczne (zwłaszcza wśród samców).
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Oggy
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #7 : Sierpień 15, 2004, 08:38:05 » |
|
Może własnie przez to ze była sama stała sie w stosunku do innych nowych rybek agresywna... Najlepiej bedzie dokupic jej partnera do towarzystwa albo i więcej niz jednego mieczyka 
|
|
|
|
|
|
------BLINK 182------ Dwoma Sowami AMERICAN PIE To Jest To !!!
|
|
|
|