Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Okres kwarantanny  (Przeczytany 2107 razy)
Silver
Stały użytkownik

« : Sierpień 01, 2004, 10:25:31 »

chciałbym spytać o to kto,ile i czy wogóle stosuje kwarantannę dla nowo zakupionych rybek ? Ja osobiście przez cały czas od kiedy hoduję rybki (trochę ponad 10 lat) nigdy jej nie stosowałem i ryby były zdrowe (nie zdychały,nie chorowały) pomimo wprowadzania nowych osobników bezpośrednio ze sklepu (30 minut w woreczku zanurzonym w akwarium). Dobra passa już się skończyła (założyłem całkowicie od nowa zbiornik) , teraz mam zbiornik kwarantannowy,w wodzie MFC (odpowiednia dawka) i wyższa temperatura (27*-28* C),w nim pływają moje nowo nabyte rybki.Zastanawiam sie nad czasem ich przetrzymywania w owym zbiornkiu.Prosiłbym o doświadczenia innych  Smiley
Góral
Tomek
Global Moderator
Bywalec

Przyjaciel Wiosny

« Odpowiedz #1 : Sierpień 01, 2004, 12:48:43 »

okres kwarantanny powinien trwaćokoło 2-3 tygodni. w tym czasie powinny ujawnić się wszelkie ewentualne choroby.

gg:1384140
tomeek7
Bywalec

« Odpowiedz #2 : Sierpień 01, 2004, 12:50:43 »

powinno sie je tam trzymac dwa tygodnie

...::: 126 litrów :::... zmiana obsady
...:::25 litrów :::...Mała Tanganika
Silver
Stały użytkownik

« Odpowiedz #3 : Sierpień 01, 2004, 22:19:08 »

niestety choroba juz wyszła na jaw (ospa),na szczęście pierwszego dnia pobytu ryb u mnie (juz zaleczona) Smiley
Oggy
Stały użytkownik

« Odpowiedz #4 : Sierpień 03, 2004, 12:44:16 »

Ja od siedmiu lat nigdy jeszcze nie stosowałem kwarantanny i całe szczescie nic sie nie działo i nie dzieje Smiley

------BLINK 182------
 Dwoma Sowami AMERICAN PIE To Jest To !!!
Silver
Stały użytkownik

« Odpowiedz #5 : Sierpień 03, 2004, 13:05:53 »

hehe ja nie stosowałem jej od '92 kiedy zacząłem hodować ryby akwariowe i nic się nie działo,ale teraz będe to robił dla każdego nowego nabytku,przykro patrzeć jak pada cała obsada  :cry: z powodu jednej nowo zakupionej rybki
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: