Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: obsada 46 litrów  (Przeczytany 4782 razy)
kristi_wawa
Zainteresowany
**

« : Lipiec 12, 2004, 17:22:09 »

hej...
mam pytanie jakie rybki mogę kupić do 46 litrowego akwarium :?:
obecnie mam 2 sztuki zbrojnika niebieskiego (przyszły do mnie razem z zakupem akwarium) oba mają po około 4-5 cm.
Mam jeszcze po 1 szt. z roślinek:
1. Hygrophila polysperma
2. Echinodorus Jenisei
3. Limnophilla sesiliflora

Może ktoś mi podpowie jakimi rybkami zapełnić zbiornik (myślałam o Danio Pręgowanym no ale nie tylko... ) również jeśli chodzi o rośliny

thanx  Cheesy

You May Be Only One Person In The World, But You May Also Be The World To One Person
tomeek7
Bywalec

« Odpowiedz #1 : Lipiec 12, 2004, 17:54:09 »

a co powiesz na 3 black'molly i 3 gupiki

...::: 126 litrów :::... zmiana obsady
...:::25 litrów :::...Mała Tanganika
sir Michael
Bywalec

« Odpowiedz #2 : Lipiec 12, 2004, 18:13:18 »

Mogą być neony, 10 szt, gupiki jakieś 3, parka prętników trójbarwnych, ew. jakieś bezkręgowce - kilka ampularii albo jakiś niewielki gatunek raka ( jak jesteś z okolic Sieradza to po wakacjach moge Ci sprzedać Cheesy - 2 PLN za sztukę)... Może trochę za dużo tego dałem, niech to skomentują inni użytkownicy
Kapsel
Bywalec

« Odpowiedz #3 : Lipiec 13, 2004, 10:43:59 »

zalezy jakie ryby też cięinteresują czy żyworodne czy z ikry i czy chcesz je rozmanażać, ale na początek polecam no z 3 Black Molly ( 1 samiec,2 samice ) może tak samo mieczyków głupików nie lubie Tongue Smiley no z 7 neonów   możesz sobie kupić mech jawajski bo jak z żyworódek Ci się zaczną kocić a ty możesz to przeoczyć to się schowają w tąwłaśnie roślinke

Gloncie gloncie.... / 07.01.06 pierwsza próba rozmnożenia Zbrojnika złotego.../29.01.06 druga próba... 02.02.02 JEST IKRA ZłOCISTEGO GLONOJADA!! Pierwsze ich tarło parka od malkosci chodowana... ;]
kristi_wawa
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #4 : Lipiec 13, 2004, 10:58:54 »

hmm... raczej nie zamierzam w setkach rozmnażać tych rybek bo potem bedzie problem co z nimi zrobić... a narazie nie planuję zakupu nowego akwarium... rozmnażać wiadomo że się bedą... (tzn. taką mam nadzieję  Cheesy ) ale niekoniecznie w duuuuużych ilościach...

napiszcie co myślicie o kardynałkach  :?:
i powiedzcie czy danio pręgowany to dobry pomysł  :?:

You May Be Only One Person In The World, But You May Also Be The World To One Person
sir Michael
Bywalec

« Odpowiedz #5 : Lipiec 13, 2004, 12:20:43 »

Hm... Nie hodowałem jeszcze nic z tych rzeczy, ale uważam że to niezły pomysł, zwłaszcza jeśli jesteś początkującym akwarystą.
tomeek7
Bywalec

« Odpowiedz #6 : Lipiec 13, 2004, 12:29:06 »

kardynalki spokojnie mozesz trzymac ale tak ok. 5 sztuk. Danio pregowane bym ci odradzal z racji ze twoje akwarium jest troche dla nich za male

...::: 126 litrów :::... zmiana obsady
...:::25 litrów :::...Mała Tanganika
Molly_
Bywalec

« Odpowiedz #7 : Lipiec 13, 2004, 19:20:15 »

Tak, kardynałki to spoko rybki. Łatwe w hodowli i nie bardzo wymagające. Ja bym jeszcze do tego akwa poleciła jakieś żyworódki, tak jak napisali poprzednicy: molinezje, platki, gupiki.... Ładne, wdzięczne rybcie i fajnie prezentują się w takim akwariumku :wink: . Jeśli chodzi o mieczyki to nie pasują tutaj. One wymagają minimum 100 literków. Więc w 46-tce by się męczyły.
Danio rzeczywiście do większego prędzej by się nadawały. One są bardzo żywotne i lubią szaleć, więc wymagają troszkę przestrzeni :wink:

zawsze iść rozkaz, który mam we krwi, MAŁĄ WOJNĘ w sobie mieć
RadkaS
Nowy
*

« Odpowiedz #8 : Lipiec 14, 2004, 09:21:56 »

Ja mam kilka Kardynałków. Polecam jak najbardziej.
W większej liczbie (ok.10) wyglądają wyśmienicie.
Są łatwe w utrzymaniu, jedynie wymagają umiarkowanej temp. - nie wysokiej.

Pozdrawiam Radek!!!
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: