Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Choroby « Neony- niezidentyfikowana choroba
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Neony- niezidentyfikowana choroba  (Przeczytany 1290 razy)
kasiam
Nowy
*

« : Październik 08, 2008, 19:58:40 »

Witam, dziś padły mi 2 neony  Cry Pozostałe dziwnie się zachowują- najmniejszy daje się nieść prądowi przechyla się na grzbiet i obraca, a dwa starsze zamarły w bezruchu. Jak wyłączyłam światło to od razu odzyskały życie, tylko że w sporym nadmiarze- jakby zwariowały. Wcześniej wszystko było w porządku od samego początku(od czerwca) i nie miałam większych problemów. Jedyne zmiany jakie ostatnio zaszły to: grzałka(zrobiło się już zimno i stałą się niezbędna, temp. teraz to 24 st.) i wczoraj podmiana wody tak jak zawsze. Parametrów nie podam bo nie mam testów, jutro muszę iść bo chyba będą tu odgrywać kluczową rolę. Proszę o pomoc- nie chcę stracić reszty moich neonów pionierów Undecided

PS: Mały neonek właśnie zdycha. Wygląda to tak, że jest sztywne jak kłoda, rusza tylko bocznymi płetwami, kładzie się na dnie na boku, leży tak przez chwilę, próbuje się poderwać ale to nic nie daje i biedak leży. Jemu już nie pomogę, ale co to zrobić by reszta nie padłą? (na razie nie mają tych objawów co mały)
« Ostatnia zmiana: Październik 08, 2008, 20:25:22 wysłane przez kasiam » Zapisane
kasiam
Nowy
*

« Odpowiedz #1 : Październik 09, 2008, 16:33:04 »

Reszta Neonków zdechła  Cry Byłam w sklepie po testy, ale pani najwyraźniej nie wiedziała co to i dała mi woreczek do usuwania NO3 Huh Zamówiłam więc testy na allegro.
Wracam dziś do domu, a Molinezje leżą na dnie, i ciężko oddychają. Prócz tego nie mają żadnych oznak choroby. Nie wiem czy to to samo co miały neonki. Nie chcę by i one powędrowały na tamten świat więc proszę o pomoc. Może to jakiś pasożyt?
Esmi
Bywalec

Cave hominem

« Odpowiedz #2 : Październik 10, 2008, 17:38:50 »

Często w przypadku problemów z rybkami podajecie tylko skrótowo objawy dziwnych zachowań i śnięć.
Aby można było udzielić jakiejś rady potrzebne są podstawowe informacje o akwarium, takie jak pH, twardość, temperatura wody, wielkość zbiornika, ilość wszystkich ryb, rodzaj filtracji, stosowane pokarmy, itp.
Wtedy będzie dużo łatwiej.

Jesteśmy zarozumiałymi ignorantami zapatrzonymi w swoje "człowieczeństwo", które zamiast otworzyć nam szerzej oczy na otaczający nas świat, przysłoniło je mgłą pychy.
owlman
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Październik 10, 2008, 18:06:21 »

Nawet jezeli woda w akwa jest ok /watpie /ale przyjmijmy taki scenariusz ,to moze woda do podmian ma np. duze stezenie No3 . Huh kilka podstawowych testow nalezy posiadac lub zaniesc wode do sklepu .Normalnie powinni zbadac .A ta pani ze sklepu ; poraSZka przez duze SZ .
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: